Site pictogram STADSKRACHT ARNHEM

Wijkredacties aan de slag met ChatGPT

Hoe kun je als wijkredactie gebruikmaken van de mogelijkheden van ChatGPT? Dat was een van de onderwerpen waar wijkredactieleden mee aan de slag gingen in De Bakermat.

“Als Stadskracht Arnhem ondersteunen we de 26 wijkredacties. Dat doen we onder meer door inspirerende bijeenkomsten te organiseren”, vertelt Nicole Cordewener. Ze maakt zelf ook wijkkranten en is adviseur bij Stadskracht Arnhem. “Iedere keer gaan we naar een andere wijk in de stad, waar een redactie ons een kijkje in de keuken geeft.”

Op bezoek in De Bakermat

Dit keer is de bijeenkomst in buurtcentrum De Bakermat, op de grens van de Burgemeesterswijk en de Hoogkamp/Sterrenberg/Gulden Bodem. Henk Donkers vertelt meer over de wijkkranten in deze wijken, waar hij bij betrokken is. “Voor fotografie doen we veel moeite, elke afbeelding moet raak zijn”, vertelt hij.

Koppen maken

Daarna is het tijd voor een presentatie van wijkredacteur Cor de Vrieze (Elderveld Nieuws) over het maken van koppen. “Een kop moet duidelijk zijn, maar ook aansprekend. En een wat langere kop mag best”, vindt Cor. “Denk ook eens aan het gebruik van een bovenkop of onderkop.”

Ga vooral oefenen

Na een korte pauze neemt Ronald Scherpenisse het over. Hij komt uit Houten en weet alles over AI en ChatGPT. Eerst neemt hij iedereen mee in de vele mogelijkheden van AI. Voor wijkredacties heeft hij vooral het advies: “Ga oefenen met ChatGPT. Toen je de eerste keer googlede, ging dat ook niet perfect. Maak er een conversatie van. Vraag bijvoorbeeld eerst om een ‘skelet’ van de tekst en ga het dan per alinea aanpassen en uitbreiden.”

Geef context

“Verder heeft ChatGPT ook context nodig. Vertel bijvoorbeeld dat je een Nederlandse tekst wil voor een Nederlands publiek op B1-niveau. En dat het prikkelend geschreven moet zijn.” En waar kun je ChatGPT bijvoorbeeld voor gebruiken? Om koppen te maken bij een tekst, een persbericht in te korten of te controleren of je tekst in begrijpelijke taal is geschreven.

Direct gebruikt

Tijdens de avond zijn de dertien aanwezige wijkredacteuren al direct enthousiast over de mogelijkheden van ChatGPT. Een dag later lezen we in de mail: “Het was een leerzame avond en ik heb ChatGPT vandaag gebruikt om een wat te lang artikel van mezelf te laten inkorten. En dat van iemand anders te laten redigeren. Het was een verfrissende, nuttige aanvulling!”

De volgende bijeenkomst wordt gehouden in februari of maart 2025. Vragen of meer weten? Neem contact op met adviseur Nicole Cordewener via nicole@stadskrachtarnhem.nl.

Mobiele versie afsluiten