Al meer dan acht jaar eindredacteur van de wijkkrant van de Geitenkamp, is Mark Ormel nu ook bezig de wijkcommunicatie via internet onder zijn hoede te nemen. Hij bouwt er zelf een nieuwe website voor.
Schrijven
Terwijl Mark een talige man is en er achter kwam dat zijn teksten goed kunnen vallen, kwam er tien jaar geleden een moment waarop hij van vrijwilligerswerk wilde veranderen en een uitdaging zocht. Hij melde zich als schrijver voor de wijkkrant van de Geitenkamp waar hij al langer woont en binnen enkele jaren werd hij zelfs eindredacteur van (link naar bestaande website) ‘Op de Hoogte’ .
Ondertussen is hij verantwoordelijk voor het hele pakketje, zoals ook de vormgeving en distributie. Hij stelt de wijkkrant acht keer per jaar met veel zorgvuldigheid samen en weet alle ins- en outs van het leven op ‘de Bult’.
Bij leren
Ondertussen bestaat er ook een wijkwebsite en de buurtbewoner die zich daar enkele jaren over had ontfermd, trok zich terug. Dus kwam er een vacature vrij waar Mark wel oren naar had: klaar voor een nieuwe uitdaging als webredacteur! Maar de bestaande website voldoet niet helemaal meer aan de eisen van de tijd. Dus Mark wilde meer dan alleen met inloggegevens de website bijhouden, maar iets nieuws maken wat ook makkelijk te bekijken is vanaf smartphone of tablet. Mark leert altijd graag bij, maar hoe doe je dat?
Bewonersoverleg, opbouwwerk en ondersteuning
Wijkcommunicatie wordt in de meerdere wijken van Arnhem bekostigd vanuit wijkbudgetten, de budgetten waar bewoners verenigd in een bewonersoverleg (wijkplatform) over beslissen. Die worden weer begeleid door een opbouwwerker (tegenwoordig bewonersondersteuner). Binnen die circuits is ook Mark actief en hij ving er op dat opbouwwerk minder uren zou krijgen, maar dat er ook ‘Praktische Zaken’ bestaat om als vrijwilliger een beroep op te doen voor ondersteuning.
Dus om ergens te beginnen – hoe maak je een wijkwebsite? – klopte Mark bij Praktische Zaken in Arnhem aan en ontmoette adviseur in communicatie Annet Elzinga. ‘Kan makkelijk’ zei ze. ‘Oh jee, moet ik dat allemaal leren?!?’ dacht hij toen de handleiding hem onder ogen kwam. Maar Mark had het gewoon besloten, om binnen deze coronapandemie zijn tijd nuttig te besteden en ging aan de gang.
Visitekaartje
Binnen twee maanden staat er in concept een nieuwe website. Stapje voor stapje dacht Annet met eerst wekelijks een video meeting mee met tips, advies en mogelijkheden. Mark speurde andere Arnhemse wijkwebsites af om te kijken hoe die van collegae er uit zien, zocht bijvoorbeeld een voorleesfunctie uit en ondertussen werden de regelmatige ontmoetingen met Annet steeds minder nodig. Momenteel staat metaforisch het huis: ‘Het is gedeeltelijk ingericht, maar er moet misschien nog een schuurtje bij’, aldus Mark.
Mark ziet graag de website als visitekaartje voor en van de wijk en houdt graag nét als met de wijkkrant, bewoners op de hoogte van wat er speelt. Momenteel moet het bewonersoverleg nog een fiat geven om het eens te zijn met de opzet, het schuurtje nog afgebouwd worden en de officiële digitale verhuizing nog plaats vinden naar het domein van de wijk.
De planning is dat de nieuwe website eind juni in de lucht is. ‘Ik hoop dat het lukt. De winst is hoe dan ook al dat ik kan zeggen dat ik een website heb gemaakt!’
Op zoek naar meer inspiratie?
Klik hier voor meer voorbeelden en inspirerende verhalen over initiatieven in en rondom Arnhem!
We zijn blij met Mark! Ga zo door Mark!