Een minibos in eigen buurt: wie wil dat nou niet?

Een minibos planten midden in de stad? Acht huishoudens in de Nijhoffstraat in Sint Marten deden het. Afgelopen winter legden zij op het gemeenschappelijk terrein achter hun huizen een Tiny Forest aan. Een van de initiatiefnemers is Bonne Algra.

In de Nijhoffstraat staan acht zelfbouwwoningen. Het terrein erachter wordt gedeeld door zestien volwassenen, tien kinderen, drie honden en een stel kippen. Het is er groot genoeg om te kunnen parkeren, picknicken en spelen. Maar dat is nog niet alles. De huizen en de grond achter het gemeenschappelijk terrein liggen een stuk hoger. Het talud dat de twee terreinen met elkaar verbindt, hoort ook bij de bewoners van de Nijhoffstraat. Met die 200 vierkante meter steile helling begint dit verhaal.

Oproep van IVN


“Het talud stond vol gras, brandnetels en distels. Daar moest wat mee, vonden we allemaal. Maar wat?”, steekt Bonne van wal. “Toen zagen we een oproep in een huis-aan-huiskrant: IVN zocht mensen die een Tiny Forest wilden beginnen in hun buurt. Nou, dat leek ons wel wat.”
IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) is een organisatie die zich door middel van cursussen, projecten en campagnes inzet voor natuuronderwijs en -beleving. In 2015 legde IVN het eerste Tiny Forest van Nederland aan, naar goed voorbeeld van de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma. Het minibos was een succes. Drie jaar later kreeg het instituut van de Postcode Loterij een bedrag van bijna twee miljoen euro om in vier jaar tijd honderd Tiny Forests in Nederland aan te planten. Daarvoor werkt IVN samen met bedrijven, scholen en particulieren.
Zoals Bonne en zijn buren. “We dienden een plan in om van het talud een minibos te maken en we mochten door naar de tweede ronde!” glimlacht hij. Het plan moest wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo is 200 tot 400 vierkante meter beschikbare grond een vereiste als je een stadsbos wil planten in je buurt en moeten de bomen zonder restricties de lucht in kunnen groeien.

Cursus

Ook de tweede ronde werd glansrijk doorstaan. Het minibos werd gedeeltelijk gesubsidieerd door IVN. Bovendien was er begeleiding bij de aanleg ervan. Bonne: “Eerst heb ik samen met de buurman Mark een tweedaagse cursus gevolgd. Daar leerden we over verschillende soorten grond, de bodemwaterstand, welke inheemse bomen en struiken daar goed bij passen en over dat je moet planten in vier lagen.”
Na de cursus konden de buren aan de slag. Of niet? “Nou”, vertelt Bonne, “het had wel wat meer voeten in aarde dan we dachten, want de grond moest eerst nog een meter afgegraven worden, dan vermengd worden met mest en daarna teruggestort. 200 kuub met een schep afgraven op zo’n steil terrein, dat is gewoon niet te doen. Ja, als je op de buiten woont en je hebt vrienden met een trekker, maar niet hier midden in de stad.” De buren huurden een aannemer in om de speciale klus te klaren.

Tierelier

Daarna ging het vlot. De acht huishoudens plantten samen 600 bomen. Die groeien door de vele voorjaarsregen als een tierelier. “We zijn heel blij met al dat water. Dat is voor ons bos heel goed. Ik denk dat we van al die bomen er maar twee of drie verloren hebben. We hebben aan de lage kant veel bessenstruiken geplant. Daar hebben we al lekker van gegeten,” aldus Bonne.
Behalve smullen van de oogst zijn er nog veel meer voordelen op te noemen van een buurtbos. Een Tiny Forest stimuleert biodiversiteit. Het bos in de Nijhoffstraat bestaat bijvoorbeeld uit dertig verschillende soorten bomen. Die trekken allemaal insecten en vogels aan. Ook vergroten minibossen de waterbergingscapaciteit, verbeteren ze de luchtkwaliteit en gaan ze hittestress tegen.

Meer dan blij

Bonne en zijn buren zijn meer dan blij met hun eigen minibos. “Ik kan het iedereen aanraden”, stelt Bonne enthousiast. “De eerste twee jaar moet je investeren, daarna onderhoudt het bos zichzelf en hoef je alleen nog maar te genieten. Straks als ons minibos een stuk hoger is, dan heb je geen idee meer dat je in de stad woont. Wie wil dat nou niet?”

Meer informatie? Kijk dan op: www.ivn.nl. Op de website is ook een kaart te vinden van alle minibossen in Nederland.http://bijgewekt 12-4-2023

1 gedachte over “Een minibos in eigen buurt: wie wil dat nou niet?”

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven