Het is hét icoon in de Arnhemse wijk Klarendal: Molen De Kroon. Maar wie houdt de wieken draaiende? In 2011 werd de molen door Stichting Vrienden Klarendalse Molen overgenomen, met als doel om de verbindende schakel te zijn tussen de bewoners van Klarendal. Zij verhuren het pand, onderhouden een terras en verkopen meelproducten van eigen hand.
Altijd druk
Na een grote onderhoudsbeurt in 2018, waarvoor de financiering lag bij subsidies en geworven fondsen, zijn de mogelijkheden verdubbeld. Naast dat het pand af te huren is voor zakelijk en particulier gebruik, maakt de molen wekelijks plaats voor ouderen van De Drie Gasthuizen, (les)muzikanten en terrasgangers. Er wordt gebingood, koffie gedronken en muziek gemaakt. Tweewekelijks is er een muziekavond met gratis toegang. De molenwinkel is geopend op woensdag- en vrijdagmiddag en op zaterdag. Wanneer de molenaars op die laatste twee dagen aanwezig zijn, kan er een rondleiding geboekt worden. Kleine en grote activiteiten worden aangekondigd op de website, de Facebookpagina en in de Arnhemse Koerier. Soms van buitenaf georganiseerd, soms door de vrijwilligers van de stichting zelf, maar altijd een bijdrage aan de samenkomst van de Klarendallers.
Met betrekking tot
Nauw betrokken bij de molen zijn het Wijkteam, Team Leefomgeving, de Wasplaats en andere wijkinitiatieven. Met hen wordt gesproken over wat er momenteel gaande is in Klarendal en hoe de molen daarop in kan spelen. Onder de vrijwilligers circuleert een maandelijkse nieuwsbrief waarin actualiteiten en wetenswaardigheden aan de dag worden gelegd en tweejaarlijks komen de begroting, het financieel jaarverslag en het beleidsplan ter sprake in een vergadering.
Passen, meten en weten
De Klarendalse Molen is een rijksmonumentenpand. Om deze status door te kunnen geven aan de volgende generatie Klarendallers is de molen afhankelijk van de molenwinkel, giften en de verhuur van het pand en de naastgelegen paardenstal. Daarnaast dingen ze mee met de Nationale Molenprijs en de Rabobank Clubkas-campagne en wordt er gecollecteerd tijdens de Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Niet altijd verlopen de financiën even soepel. Het is altijd passen en meten om het onderhoud van de molen op te kunnen brengen. Vooral tijdens de coronacrisis, toen de verhuur van het pand stil kwam te liggen, kreeg de stichting het moeilijk. Ook een jaar daarvoor leek het einde even in zicht. Zes van de zeven bestuursleden kondigden hun vertrek aan en voor hun plaatsen moesten vacatures komen, die gelukkig snel vervuld werden. In samenwerking met zo’n dertig enthousiaste vrijwilligers kwam de molen weer op gang. Zij krijgen geen vergoeding, maar kunnen wel rekenen op gezellige borrels en etentjes. Als het aan hen ligt, zal de molen ook zijn wieken draaien voor de komende generatie Klarendallers.
Bezoekje brengen aan de Molen? Klik hier voor de site.