Vanaf 1 juli krijgt Arnhem een ja/ja-sticker. Hiermee geeft een bewoner aan dat-ie wél reclamefolders wil krijgen. Geen sticker? Dan krijgt-ie geen reclamefolders, maar nog wel huis-aan-huisbladen. Wat betekent dit voor de wijkmedia?
Minder papierafval door sticker
“We willen het papierafval in Arnhem stevig terugdringen”, legt wethouder Bob Roelofs uit. Daarom wordt deze sticker ingevoerd. “Uit onderzoek blijkt dat veel reclamefolders ongelezen de prullenbak in gaan.” Dit leverde in Amsterdam al 10% minder papierafval op.
En hoe zit dit dan met de wijkmedia?
Een wijkkrant of -blad telt als huis-aan-huisblad. Dus dat betekent:
- Geen sticker: geen reclame, maar wél huis-aan-huisbladen, dus ook wijkmedia
- Nee/ja-sticker: geen reclame, maar wél huis-aan-huisbladen, dus ook wijkmedia
- Ja/ja-sticker: wel reclame en wel huis-aan-huisbladen, dus ook wijkmedia
- Nee/nee-sticker: geen reclame en geen huis-aan-huisbladen, dus ook geen wijkmedia
Let op: de nee/ja-sticker zal vanaf 1 juli nog wel op brievenbussen zitten, maar gaat in de toekomst verdwijnen. De nee/ja-sticker betekent namelijk hetzelfde als geen sticker. Er is dan alleen nog keuze uit de ja/ja-sticker en de nee/nee-sticker.
Wijkmedia met ‘aan de bewoners van dit adres’
Sommige wijkmedia zetten op de voorkant een tekst als: ‘aan de bewoners van dit adres’. Er is wel eens gezegd dat het dan een geadresseerd huis-aan-huisblad is en bij nee/nee-stickers bezorgd mag worden. Dit is níet het geval. En nee/nee-sticker betekent dat de bewoner geen reclame en geen huis-aan-huisbladen (dus ook wijkmedia) wil krijgen.
Speciale stickers voor wijkmedium
Er zijn bewoners met een nee/nee-sticker die inderdaad geen reclame en/of huisbladen willen krijgen, maar wél een wijkmedium. In sommige wijken werken ze daarom met speciale stickers. Dit regelt het wijkmedium of de wijkvereniging zelf. Een voorbeeld is Vredenburg-Holthuizen:
Lees het artikel erover in de wijkkrant op pagina 5.
Maar wat vindt de gemeente hiervan?
Ook voor de gemeente is het belangrijk dat bewoners weten wat er in hun stad en wijk speelt. We kunnen de gemeente vragen om ook een sticker te maken met de tekst: ẃél wijkmedium. Zo is het stadsbreed geregeld en hoeft niet iedere wijk(medium) dit zelf te regelen. Als we in gesprek gaan met de gemeente over het belang van wijkmedia kunnen we dit voorstellen. Het kan dus even duren voor dit geregeld is.
Conclusie: er verandert niet zoveel voor wijkmedia
Voor wijkmedia verandert er vanaf 1 juli dus niet zoveel. Je mag nog steeds jouw krant of blad bezorgen bij iedereen, behalve bij nee/nee-stickers. En je kunt eventueel zelf een sticker laten maken voor bewoners met een nee/nee-sticker die wél de wijkkrant willen krijgen. Hopelijk wil de gemeente hier in de toekomst in ondersteunen.
Meer weten of vragen?
Lees dan het nieuwsbericht Arnhem kiest voor ja/ja-reclamesticker.
Kom je er niet uit?
Geen paniek. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!
Stadskracht is er voor burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties en ondersteunt, deelt kennis en verbindt. We staan naast je en gaan samen met jou op weg. We weten wat er in Arnhem mogelijk is en hoe het werkt. We helpen je verder en laten niet los tot het is opgelost.
Wil je meer weten over de mensen achter Stadskracht Arnhem, wat we doen en wat we voor je kunnen betekenen? Bekijk de pagina ‘Over ons’.
Regelmatig een dosis inspiratie en informatie in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto door Serhat Beyazkaya via Unsplash
Bij mijn weten heeft de Gemeente Arnhem afgezien van de Ja-Ja-sticker, omdat de reclamedrukwerkverspreiders zelf voor een Ja-sticker hebben gezorgd.