BuurtGroenBedrijf

AdresSpijkerstraat 125
Websitehttps://buurtgroenbedrijf.nl
Sector(en)Ontmoeting, Openbare ruimte, Sociaal ondernemen, Wijk- en buurtinitiatief
Startdatum2017
RechtsvormStichting
Aantal vrijwilligers2
wijkgebiedSpijkerkwartier

Algemene informatie

Het BuurtGroenBedrijf is een bewonersinitiatief dat het Spijkerkwartier groener, socialer en mooier wil maken. Hierbij proberen we zo veel mogelijk circulair te werken en houden rekening met biodiversiteit en de bijdrage aan het klimaat adaptief maken van de wijk.

Activiteiten

Het BuurtGroenBedrijf organiseert allerlei verschillende activiteiten voor en door buurtbewoners van het Spijkerkwartier. Bijvoorbeeld acties om zwerfafval op te ruimen of om meer groen aan te planten. Verder helpt het BuurtGroenBedrijf buurtbewoners om zelf in actie te komen om hun buurt beter te maken. Bijvoorbeeld door het adopteren van boomspiegels, prullenbakken of fietsnietjes. Of door ondersteuning te bieden bij het opzetten van een eigen project of activiteit om het Spijkerkwartier mooier te maken.

Alles wat bijdraagt aan vergroening van de wijk, zoals:

  • Aanleggen geveltuintjes;
  • Creëren van verticaal groen;
  • Ontstenen van tuinen;
  • Plaatsen regentonnen;
  • Al het andere dat op ons pad komt en bijdraagt aan vergroening.

Daarnaast organiseren wij opschoonacties om zwerfvuil te rapen in de wijk. Ook stimuleert het BuurtGroenBedrijf bewoners zelf actie te ondernemen door het geven van workshops en voorlichting en ondersteunt ze waar mogelijk hierbij.

Doel

De drie belangrijkste doelen van het BuurtGroenBedrijf zijn:

  • Het vergroenen van de wijk (zowel de openbare ruimte als privégrond)
  • Bouwen aan sociale samenhang in de wijk, zodat bewoners zich meer eigenaar voelen over hun eigen leefomgeving
  • Bewustwording over de kwaliteit van de eigen woon- en leefomgeving vergroten

Samenwerking

Op ons vestigingsadres (DAZO 125, Spijkerstraat 125) komen allerlei bewoners, wijkinitiatieven en wijkondernemingen uit het Spijkerkwartier samen om te werken aan projecten en kennis en ervaringen uit te wisselen.
Verder werken we samen met overheden en woningbouwcorporaties (Gemeente Arnhem, Volkshuisvesting) op het gebied van het tegengaan van hittestress en wateroverlast en sociale problematiek, met kennisinstellingen (WUR, UU, HAN, Technasium) voor de inzet van studenten voor kennisontwikkeling en impactmeting, met Sight Landscaping op het gebied van het dagelijks (groen)onderhoud of het aanleggen van groen in de openbare ruimten. Op termijn zoeken we de samenwerking op met zorginstellingen voor dagbesteding en het bieden van doorgroeimogelijkheden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Motivatie

Wat is er mooier dan het resultaat van je inspanningen zichtbaar te hebben in je eigen leefomgeving! En tegelijkertijd iets te doen waarvan de gevolgen verder reiken dan je eigen stoep.

Medewerkers

Onze vaste kern bestaat uit twee vrijwilligers. Daarnaast zijn er twee ondernemers die we betaald kunnen inzetten voor het maken van soep tijdens activiteiten en het organiseren van opschoonacties. Afhankelijk van het soort activiteit brengen we zo’n 2-25 bewoners op de been. Ons adressenbestand bestaat uit 300 bewoners die we mogen vragen zich in te zetten voor activiteiten.

Interne communicatie

We hebben een hele kleine coördinerende kern, wat ervoor zorgt dat we gemakkelijk kunnen overleggen. Om te zorgen dat we voldoende inspraak krijgen van onze betrokkenen hebben we een deelnemersraad die gevraagd en ongevraagd advies mag geven aan het bestuur. Het bestuur vergadert tenminste één keer per jaar met de deelnemersraad.

Organisatie

Het BuurtGroenBedrijf is een projectorganisatie met (veel) ruimte voor eigen inbreng. Activiteiten worden niet altijd door dezelfde mensen uitgevoerd. Er wordt uitgegaan van tijdelijke en flexibele verbanden, maar wel binnen de context van de organisatie en de gedeelde doelstellingen. Er wordt gewerkt met taken en klussen in plaats van vaste functies. Er is geen sprake van hiërarchische leiding, maar van coördinatie. De structuur bestaat uit een bestuur, een ondernemersteam en verschillende groepen deelnemers.

Financiën

We maken gebruik van verschillende soorten financieringsstromen. Zoals:
• Betaalde opdrachten van particulieren, ondernemers, woningbouwcoöperaties en de gemeente.
• Integrale financiering gemeentelijke begroting Team Leefomgeving CSA
• Parkeergelden uit de wijk te ontvangen
• Projectsubsidies en sponsoring
• Voorfinanciering/business angels/crowdfunding
• Schenkingen, donaties, legaten, erfstellingen
• Donateurs: jaarlijkse bijdragen door de Buddy’s van het BuurtGroenBedrijf.

Digitale middelen

Voor het delen van documenten gebruiken we op dit moment nog Dropbox. Hierin geven we elke vrijwilliger alleen toegang tot de documenten die hij/zij nodig heeft.

Externe communicatie

We hebben een eigen website en versturen regelmatig een nieuwsbrief. Daarnaast gebruiken we onze wijkwebsite om bekendheid te geven aan onze acties. We werken nog aan een communicatieplan om meer structuur te krijgen in ons PR-werkzaamheden.

Huisvesting

Onze thuisbasis is DAZO125. Dit pand is biedt onderdak aan diverse bewonersinitiatieven en ondernemingen in het Spijkerkwartier.

Scroll naar boven