Integratiehuis

AdresVan Eckstraat 1
Websitehttps://integratiehuis.nl
Sector(en)Creativiteit / Kunst / Cultuur, Integratie, Ontmoeting
Startdatum2016
RechtsvormStichting
Aantal vrijwilligers15
wijkgebiedHeel Arnhem

Algemene informatie

Het Integratiehuis biedt ondersteuning aan statushouders (vooral Eritreeërs) zowel individueel als in groepen.

Activiteiten

Het Integratiehuis organiseert taalgroepen, naailessen, workshops (bijv. goedkoop en gezond eten), uitjes en individuele begeleiding door middel van buddy’s.

Doel

We zijn gestart in de tijd dat Welkom in Arnhem stopte. Dit pandje in de buurt van de Koepelgevangenis was een ontmoetingsplek voor de vluchtelingen die destijds in de Koepelgevangenis werden opgevangen. Er is gekeken of de activiteiten in dat pand voortgezet konden worden, maar dit bleek niet mogelijk te zijn.

In de loop van de tijd is het zo gegroeid dat het Integratiehuis voor Eritreeërs een goede plek was om te oefenen met de taal en de Nederlandse cultuur te leren kennen. Deze doelgroep wordt door veel mensen en organisaties gezien als een moeilijke doelgroep, omdat het verschil met hun en onze cultuur erg groot is. Ook zijn Eritreeërs erg bescheiden, waardoor ze vaak niet voor zichzelf opkomen of duidelijk aangeven wat ze nodig hebben. Activiteiten organiseren we meestal voor mannen en vrouwen apart, omdat schaamte ze anders vaak in de weg zit.

We zien dat Eritreeërs soms ‘opgegeven’ worden, omdat het lijkt alsof ze geen stappen zetten in hun integratie. Hierdoor zien ze soms problemen ontstaan als isolatie, verslavingen of betrokkenheid bij criminele activiteiten. Ook psychische problemen als gevolg van traumatische ervaringen komen vaak pas later naar boven. Onze duurzame aanpak heeft wel effect: het opbouwen van een vertrouwensband, waardoor mensen de gelegenheid krijgen om zich gelijkwaardig te voelen en kleine stappen te zetten in de integratie. We richten ons daarom ook hoofdzakelijk op statushouders, deze groep blijft in Arnhem wonen, dus kunnen we voor lange termijn iets met hen opbouwen.

Er zijn goede contacten met de sociale wijkteams, maar het is tegelijk ook lastig dat de wijkteams soms teveel vragen van het Integratiehuis. Omdat wijkcoaches eerst op zoek moeten gaan naar ‘voorliggende voorzieningen’ moeten we soms flink op onze strepen staan en duidelijk maken aan de wijkcoaches wat we wel en niet kunnen bieden.

Samenwerking

Organisaties waarmee we samenwerken zijn Vluchtelingenwerk Oost-Nederland (VWON), Gemeente Arnhem (TLO Noord-West, Werk & Inkomen), Sociale Wijkteam, Boost en Indigo.

Sociale Wijkteams wijzen vaak individuele personen door. Vanuit Werk & Inkomen is er een project geweest voor activering van vrouwen. TLO heeft de afgelopen twee jaar voorzien in financiering voor de huur van het pand.

We staan open voor samenwerking met andere organisaties, maar houden hier ook veel in af. Korte projecten vinden we meestal niet helpend voor onze deelnemers, we richten ons liever op duurzaamheid. We beschermen de deelnemers hier ook in, omdat ze niet zo snel voor zichzelf op zullen komen.

Motivatie

Het is erg lastig om de deelnemers in te schatten. Soms vraag je teveel van ze en soms juist te weinig. Als we nog eens opnieuw zouden beginnen zouden we geduldiger zijn, meer rekening houden met de cultuurverschillen waardoor er meer begrip is dat mensen niet op tijd komen, geen agenda hebben en niet plannen. Dit is tegelijk ook de uitdaging.

Ook het aanvragen van subsidies en fondsen kost veel tijd en energie.

Het is belangrijk om verwachtingen bij vrijwilligers helder te hebben. Sommigen willen te snel met de deelnemers en dan demotiveert het dat ze geen vooruitgang zien. Ook doen we ons best om geen wij/zij-gevoel te krijgen maar door de grote cultuurverschillen is dit best lastig. Tussen deelnemers en vrijwilligers ontstaat er na verloop van tijd een leuke klik. Soms lachen we om cultuurverschillen en de Nederlandse vrijwilligers ontdekken mooie dingen uit de Eritrese cultuur, bijvoorbeeld: tijd en aandacht geven aan elkaar, uitgebreid koken en eten en samen bezig met het koffie-ritueel.

Medewerkers

Er zijn op dit moment 15 vrijwilligers actief. We vragen vrijwilligers om zich minimaal een jaar te verbinden.

De coordinatie wordt gedaan door betaalde krachten (ZZP’ers).

Interne communicatie

Er zijn twee interne facebookgroepen waarin vrijwilligers en deelnemers met elkaar kunnen communiceren.

We steken veel tijd in het persoonlijk herinneren van deelnemers, dus bijvoorbeeld een appje sturen of bellen, omdat veel deelnemers geen agenda hebben en niet gewend zijn om afspraken te plannen.

Organisatie

Het Integratiehuis is een stichting. De coördinator zit zelf in het bestuur, verder zijn er nog 2 bestuursleden op afstand (twee keer per jaar overleg).

Financiën

Het grootste gedeelte van de kosten gaat zitten in coördinatie en huur van het pand. Inkomsten komen binnen via particuliere donaties, bijdrage TLO en op projectbasis via fondsen als Oranjefonds of het winnen van de diaconale prijs.

De coördinator doet de administratie door middel van een Excelformat wat hij ook gebruikt voor zijn bedrijfsactiviteiten. Dit werkt prima. Hij wil het format delen als anderen er ook iets aan kunnen hebben.

Er gaat veel tijd zitten in de verantwoording van de financiën.

Digitale middelen

Externe communicatie

We hebben een website, hier proberen we minimaal 1x per maand een bericht op te plaatsen. Ook het jaarverslag staat op de website omdat dit verplicht is vanwege onze ANBI-status. Verder zetten we bij nieuws een bericht op facebook. Hier is een vrijwilliger voor.

Huisvesting

Er is een vaste locatie (particuliere verhuurder).
TLO betaalt de huur, aanvraag voor 2020 moet nog gedaan worden.
Het pand wordt 2 vaste dagdelen per week gebruikt voor het Integratiehuis. Verder voor losse activiteiten en incidenteel door anderen in ruil voor een donatie voor de stichting.

Scroll naar boven