10 tips voor wijkredacties met te weinig mankracht

Zijn er veel vrijwilligers gestopt? Of even druk met andere dingen? Oei! Want er is wel een deadline en jij moet binnenkort een wijkkrant of -blad inleveren. Hoe doet jouw wijkredactie dat met te weinig mankracht? Door slim te werken! Deze 10 tips voor wijkredacties met te weinig mankracht helpen je daarbij.

1. kijk naar elkaars wijkkrant: kun je iets lenen?

Je hoeft het niet allemaal zelf te verzinnen of te schrijven. Kijk eens naar andere wijkkranten en -bladen. Misschien hebben zij een artikel wat voor jou ook interessant is. Of haal je inspiratie uit een ander wijkmedium. Bekijk het overzicht van wijkkranten en -bladen.

Tip: neem niet zomaar een foto of artikel over, maar vraag wel toestemming.

2. Laat een ander eens iets schrijven

Je hoeft het ook niet per se zelf te schrijven. Vraag anderen in de wijk om een stuk aan te leveren. Denk hierbij aan de wijkagenten, iemand van Team Leefomgeving of de opbouwwerker. Of aan de activiteiten van het wijkcentrum. Misschien is er wel een enthousiaste bewoner die het leuk vindt om een rubriek of column te schrijven.

3. maak gebruik van kant-en-klare-berichten

Vaak krijg je als wijkredactie genoeg persberichten en nieuwsberichten. Die kun je (al dan niet met aanpassingen) natuurlijk overnemen. Dat scheelt veel tijd. Gebruik eventueel AI om ze aan te passen.

4. denk ook eens aan het gebruik van ai

Je moet er een beetje handig voor zijn, maar je kunt ook artificial intelligence inzetten, zoals ChatGPT. Vraag de chatbot bijvoorbeeld om een lang persbericht te herschrijven naar een artikel van 100 worden. Of vraag om een creatieve kop. Je moet wel even oefenen om AI onder de knie te krijgen, maar het kan je daarna veel tijd besparen.

5. ontdek je archief

Kijk ook eens naar wat je eerder hebt geschreven. Misschien was er wel een hele leuke artikelenreeks over plaatsnamen of geschiedkundige onderwerpen? Die zijn tijdloos en doen het vaak goed. Herschrijf de artikelen eventueel een beetje en je kunt ze prima opnieuw gebruiken.

6. gebruik veel beeldmateriaal

Heb je weinig schrijvers? Dan kun je er ook voor kiezen om veel beelden te gebruiken, zoals van een buurtfeest of een andere activiteit. Of duik in een archief en snor oude foto’s op. Op de Facebookpagina Oud-Arnhem vind je bijvoorbeeld veel beeldmateriaal van vroeger. Op die manier heb je weinig tekst nodig en kun je snel veel pagina’s vullen.

7. bereid tussendoor niet-actuele artikelen voor

Is je krant of blad klaar? Dan kun je alvast nadenken over de volgende editie. En bijvoorbeeld alvast wat niet-actuele artikelen uitwerken. Dat scheelt weer. Bij niet-actuele artikelen kun je denken aan een interview met een buurtbewoner, een puzzel of een artikel over de geschiedenis van de wijk.

8. werk met rubrieken

Vaak zijn rubrieken ook niet-actuele artikelen. Ze komen iedere editie terug. Die kun je dus goed vooraf al schrijven. Zo zou je drie puzzels tegelijk kunnen (laten) maken en op die manier vooruit kunnen werken. Ook zijn rubrieken vaak fijn, omdat je die makkelijk kunt overnemen van elkaar.

9. maak de krant kleiner

Dit doe je waarschijnlijk liever niet, maar het kan je wel flink helpen: schrap een aantal pagina’s en maak je krant kleiner. Of schrap een hele editie en verlaag je frequentie.

10. huur een professional in

Als het echt niet anders kan én als je de financiële ruimte hebt (bijvoorbeeld via advertenties of het wijkbudget), dan kun je een professional inhuren. Bijvoorbeeld iemand die de artikelen met meer diepgang kan oppakken, of een professionele vormgever. Dat kan een tijdelijke of structurele oplossing zijn.

Contact opnemen?
Heb je zelf een goeie tip die je wilt delen met andere wijkredacties? Neem contact op en we voegen je tip graag toe aan onze 10 tips voor wijkredacties met te weinig mankracht. Of merk je dat je er zelfs met deze tips nog niet uitkomt? Neem dan ook contact met ons op. We kunnen altijd met je meedenken en samen zoeken naar een oplossing voor jouw wijkkrant.

Kom je er niet uit?

Geen paniek. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Stadskracht is er voor burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties en ondersteunt, deelt kennis en verbindt. We staan naast je en gaan samen met jou op weg. We weten wat er in Arnhem mogelijk is en hoe het werkt. We helpen je verder en laten niet los tot het is opgelost.

Wil je meer weten over de mensen achter Stadskracht Arnhem, wat we doen en wat we voor je kunnen betekenen? Bekijk de pagina ‘Over ons’.

Regelmatig een dosis inspiratie en informatie in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven