Een fondsaanvraag – hoe pak je dat aan?

Als je nog nooit een fondsaanvraag heb gedaan, weet je misschien niet waar je moet beginnen. In dit artikel vertellen we hoe je een fondsaanvraag aanpakt. Wil je eerst meer weten over de wereld van de fondsenwerving? Lees dan dit artikel.

Stap 1: wat heb je nodig?

Sta eerst stil bij wat je nodig hebt. Wat is je plan? Hoeveel geld is er nodig? Welke vorm van fondsenwerving past daarbij?

Tip: begin op tijd. Een half jaar van te voren is niet overdreven. Fondsen vragen vaak dat je de aanvraag doet voordat het project van start gaat. Het kan een paar maanden duren voordat je reactie krijgt.

Stap 2: Welke fondsen passen?

Zoek naar fondsen die passen bij jouw project. Hoe beter dat aansluit, hoe meer kans je maakt. Let ook op welke voorwaarden het fonds stelt en wat de deadline is voor het indienen van een aanvraag. Werk je niet vanuit een stichting of vereniging? Kijk dan als eerste of het fonds open staat voor aanvragen van particulieren.

Er zijn in Nederland honderden fondsen. Waar kun je ze vinden?

  • Zoek via Google op trefwoorden zoals ‘fonds Arnhem’ of iets dat met jouw project te maken heeft. Zoek met verschillende trefwoorden.
  • Om je op weg te helpen hebben wij een overzicht van fondsen voor je gemaakt. Hierin staan niet alle fondsen, maar het is een goed begin.
  • Er verschijnt jaarlijks een FondsenBoek. Bibliotheek Arnhem heeft exemplaren die je kunt raadplegen.

Tip: Sommige fondsen bieden een quick scan, waarmee je kunt zien of je in aanmerking komt. Is er geen quick scan, kijk dan of je contact op kunt nemen en overleg of jouw project kans maakt.

Stap 3: Aanvraag voorbereiden

Nu je weet bij welke fondsen je een aanvraag wilt doen, kun je aan de slag. Elk fonds heeft eigen voorwaarden, dus let op wat ze van je vragen. Meestal hoort er een projectplan bij en een financieringsplan. Daarnaast heb je vaak een aantal documenten nodig, zoals een uittreksel KvK en de statuten van je stichting.

Maak ook een financieringsplan waarin je laat zien hoeveel geld er nodig is en op welke fondsen je een beroep doet.

Tip: vaak dragen fondsen het liefste bij aan een project dat breed gedragen wordt en waaraan je zelf ook bijdraagt. Heb je al geld binnengehaald via bijvoorbeeld sponsoring? Doe je zelf een bijdrage? Zijn er mensen die zich vrijwillig inzetten of organisaties waar je mee samenwerkt? Vermeld dat in het plan.

Stap 4: Aanvraag schrijven en indienen

Je hebt je verhaal al goed op papier staan. Nu is het belangrijk om het toe te schrijven naar het fonds. Daarmee bedoelen we dat je goed naar voren laat komen wat voor het fonds belangrijk is. Een aanvraag is maatwerk en pas je aan per fonds. Wil het fonds vrijwilligerswerk stimuleren? Vertel dan hoe jullie dat aanpakken. Is het fonds speciaal voor ouderen? Benadruk dan wat jullie voor deze doelgroep betekenen met het project.

Vertel een oprecht verhaal en laat je enthousiasme en betrokkenheid blijken. Laat ook de noodzaak zien. Waarom zou het fonds een financiële bijdrage moeten leveren?

Tip: vraag iemand om kritisch mee te lezen. Zitten er geen schrijffouten of rekenfouten in? Is het verhaal overtuigend?

En nu?

We hebben je laten kennismaken met fondswerving en hoe je dat aanpakt. Wil je meer hierover leren, kijk dan eens op de website van het VSB Fonds. Zij hebben een gratis online cursus fondswerving met filmpjes en een pdf met uitleg. Wil je hulp bij de financiering van je project? Neem dan contact met ons op. Er zijn verschillende organisaties in Arnhem die jou kosteloos kunnen ondersteunen.

Kom je er niet uit?

Geen paniek. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Stadskracht is er voor burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties en ondersteunt, deelt kennis en verbindt. We staan naast je en gaan samen met jou op weg. We weten wat er in Arnhem mogelijk is en hoe het werkt. We helpen je verder en laten niet los tot het is opgelost.

Wil je meer weten over de mensen achter Stadskracht Arnhem, wat we doen en wat we voor je kunnen betekenen? Bekijk de pagina ‘Over ons’.

Regelmatig een dosis inspiratie en informatie in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven