Angerenstein maakt zich sterk voor de bij

Onder een veelbelovend zonnetje wordt in de weelderige binnentuin van Park Angerenstein voor de tweede keer op rij tegen een zacht prijsje een plantenpakket uitgedeeld aan buurtbewoners die van Angerenstein een smakelijk en groen thuis voor de solitaire bij willen maken: het Angerenstein Zoemt Plantenpakket. ‘Het leeft enorm: wilde bijen, biodiversiteit en stadsgroen,’ aldus Jacqueline van Amerongen van Hobbykwekerij Parkzicht, samen met werkgroep Angerenstein Toekomstbestendig initiatiefnemer van het project.

Meer dan 350 wilde bijensoorten telt Nederland. De helft daarvan wordt met uitsterven bedreigd, onder andere omdat er te weinig geschikte bloemen in tuinen, straten en parken bloeien. Om de bijen te helpen en de biodiversiteit te stimuleren ontstond daarom in Angerenstein het plan om via Arnhem Zoemt de Lathyrusbij en de Resedamaskerbij te adopteren. Samen met Hobbykwekerij Parkzicht begon de werkgroep Angerenstein Toekomstbestendig met het kweken van de voor deze bijen noodzakelijke bloemen, Lathyrus en Reseda, zodat die in zoveel mogelijk tuinen in de buurt geplant zouden kunnen worden. Immers, zonder de juiste bloemen geen bij. “Het was een groot succes. We hebben zestig pakketten gemaakt en we waren helemaal uitverkocht,” vertelt Lizette Burgers van Angerenstein Toekomstbestendig.

Biologisch opgekweekt

Dit jaar is het Angerenstein Zoemt Plantenpakket uitgebreid. Voor een bijdrage van 6,50 euro krijgen buurtbewoners zes verschillende biologisch opgekweekte planten die insecten aantrekken, onder andere ijzerhard, beemdkroon en zonnehoed. “Met dat geld gaan we bijenhotels maken en betalen we de potgrond voor de plantjes,” legt werkgroeplid Han de Haas uit. En ook nu loopt het storm. Een buurtbewoner die op de bonnefooi de binnentuin binnenstapt in de hoop nog een pakket te scoren, vangt bot. Alle pakketten zijn gereserveerd en worden in rap tempo een voor een opgehaald. “Als er planten over zijn, gaan ze naar Plattenburg,” weet Han. “Daar worden ze in boomspiegels geplant.”

Plantjes scheuren

Het Angerenstein Zoemt Plantenpakket is een initiatief van Angerenstein Toekomstbestendig en Hobbykwekerij Parkzicht, maar de realisatie ervan is tot stand gekomen door een samenwerking van meerdere partijen. Zo is een deel van de plantjes in het pakket afkomstig uit de binnentuin van Park Angerenstein. De tuin is eigendom van de gemeente Arnhem en wordt grotendeels verzorgd door vrijwilligers. “We hebben met z’n allen een middagje plantjes gescheurd, de vrijwilligers van de tuin en de groenclub van Plattenburg. Het ging als een speer!” vertelt Han. “De gemeente heeft geholpen met aarde en potjes. Heel tof.” De plantjes, zo’n 300 in totaal, zijn vervolgens met behulp van enthousiaste buurtbewoners opgekweekt bij ontmoetplek Moes in Plattenburg, opgericht door Marloes Tap, voormalig lid van de werkgroep Angerenstein Toekomstbestendig.

Bronbeek

De rest van de planten komt van Hobbykwekerij Parkzicht. Jacqueline: “Ik doe dit samen met mijn zus. Zaaien, ompotten, verspenen, planten naar binnen, en dan weer naar buiten. Het is hartstikke leuk om te doen, maar wel heel veel werk. De organisatie en de distributie kunnen we er echt niet bij hebben, dus het is fijn dat we zo’n goeie samenwerking hebben met Angerenstein Toekomstbestendig. Ook leuk is dat we de planten in de kas van Landgoed Bronbeek mochten opkweken, dat is een heel mooie kas natuurlijk. Zelf hebben we alleen een kleine muurkas. Daar is geen ruimte om zo veel planten te herbergen.”

Elke tuin een bloem

Terwijl Jacqueline de laatste bijvriendelijke planten een plekje geeft in het rek naast de kraam, gaan de eerste buurtbewoners die een pakket bemachtigd hebben, alweer, zichtbaar goedgehumeurd, naar huis. “Ik hoop dat er steeds meer mensen meedoen,” zegt een van hen. “Bijen vliegen niet zo ver, dus het zou mooi zijn als de bloemen straks in elke tuin in Angerenstein staan!”

Meer weten of zelf een bij adopteren?

www.angerenstein.arnhem.nl/angerenstein-toekomstbestendig
www.arnhemzoemt.nl

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven