Arnhems Stadsgesprek in gesprek over straatintimidatie

Waar kunnen we vanaf vandaag verandering in brengen als het gaat om straatintimidatie? Die vraag stond eergisteravond centraal, tijdens het Stadsgesprek Arnhem. Woordkunstenaar Lev Avitan presenteerde de avond en gaf het woord aan Arnhemse inwoners, docenten, professionals, organisaties e.a. om hun licht te laten schijnen op dit actuele thema.  

Verhalen

Van de jongen die geleerd heeft met rechte schouders vooral zijn kracht te tonen, de vrouw die met haar sleutelbos als wapen haar kleding toch net iets anders schikt wanneer ze laat over straat gaat, de moslima die zich soms toch wat minder ‘moslim’ kleed om opmerkingen te voorkomen, de student die aangesproken wordt op haar te korte rokje, tot de transgender die in een overvolle treincoupé voor de zoveelste keer uit moet leggen waarom de foto niet meer op hem lijkt.

Uit de vele ja-knikkende deelnemers spreekt vooral herkenning.

Samenwerking

De Arnhemse Stadsgesprekken wordt op initiatief van Groen Links door bestuurslid Jorian Bakker georganiseerd, in samenwerking met o.a. Wij Zijn Samen Arnhem, Willemeen, Mensen Zeggen Dingen, Empowering Nisa en InDifferent. Specifiek rond het thema ‘initimidatie’ zijn gastsprekers uitgenodigd. Persoonlijke verhalen wisselen af met treffende Spoken Word (Jo-an), en er worden tips, adviezen en ervaringen gedeeld door o.a. een sociaal gengageerde wijkagent, Arnhemse maatschapelijke organisaties,  kunstenaars die zich op eigen wijze tot het thema verhouden, en natuurlijk het publiek zelf.

politiek

Het is juist de verbinding met de Arnhemse politiek die het interessant maakt. Een verslag van het gesprek wordt dan ook als ‘stadsadvies’ overhandigd aan wethouder Roelofs, waarmee burgers hun stem kunnen laten horen.

En dat is waar initiatiefnemer Jorian Bakker en zijn companen op inzetten. Want, zo luidde de conclusie: verandering begint bij het bevragen van de norm, en het bespreekbaar maken van dergelijke thema’s onder alle betrokkenen. 

Ondanks dat het Stadsgesprek uit voorzorg digitaal plaats vond was de betrokkenheid van de deelnemers groot.

meepraten?

Wil je ook meepraten over zaken in Arnhem die jou aangaan? Volg Arnhemse Stadsgesprekken op Instagram of Linkedin

1 gedachte over “Arnhems Stadsgesprek in gesprek over straatintimidatie”

  1. Ipe van der Deen

    Een heel andere, maar toenemende vorm van intimidatie, is die door automobilisten en scooterrijders. Soms komen scooterrijd(st)ers met zoveel mogelijk kabaal en hoge snelheid op je af op een dubbelzijdig fietspad. Overigens gebeurt het soms ook dat een scooterrijd(st)er of fiets(t)er met onbehoorlijke snelheid door het voetgangersgebied racet.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven