Gespreksgroepen Arnhem maakt zorgen voor iemand met dementie een beetje lichter

Als je zorgt voor iemand met dementie, vraagt je omgeving altijd hoe het met diegene gaat. Maar de mantelzorger zelf wordt vaak overgeslagen. In onze gespreksgroepen gaat het juist over hen.” Nicole Giling is coördinator van Gespreksgroepen Arnhem, een vrijwilligersorganisatie die bijeenkomsten verzorgt voor mensen die zorgen voor iemand met dementie. Samen met gespreksleider Gerdien Heerink vertelt ze over dit initiatief.

“Herkenning en erkenning, je kunnen uiten, lekker spuien en iedere keer weer wat opsteken: als we vragen aan onze deelnemers wat ze vinden van de bijeenkomsten, dan is dat wat we terugkrijgen,” vertelt Gerdien. “Ze vinden het fijn om hier te zijn.” Drie groepen van maximaal acht mantelzorgers komen driewekelijks bij elkaar om te praten over alles wat zij tegenkomen tijdens het zorgen voor hun naaste met dementie. De gesprekken worden begeleid door een gespreksleider. Dilemma’s, irritaties, zorgen, vragen en verdriet, alles komt ter tafel tijdens de bijeenkomsten. “Elke groep is besloten,” legt Nicole uit. “Het zijn vertrouwelijke gesprekken. Alles kan gezegd worden. Er is geen oordeel of onbegrip.” Gerdien voegt toe: “Het zijn vaak zware onderwerpen, maar wat me opvalt is dat er veel humor in de gesprekken zit, dus er wordt zeker ook gelachen.” Iedere vrijwilliger bij Gespreksgroepen Arnhem heeft ervaring met de doelgroep en kennis van dementie. “Dat is handig,” vindt Nicole. “We kunnen altijd uitleg geven.”

Wereld groter maken

Een netwerk wordt meestal niet groter wanneer iemand ziek wordt. Wie zorgt voor iemand die dementie heeft moet daarom oppassen niet alleen te komen staan. Gespreksgroepen Arnhem maakt de wereld van een mantelzorger weer wat groter. De deelnemers geven elkaar steun, adviezen en tips. Er ontstaan zelfs vriendschappen. “Iedere deelnemer zit op een ander punt in het proces,” aldus Gerdien. “Sommigen weten het net, sommigen hebben een partner die ontkent dat hij of zij dementie heeft en anderen hebben een man of vrouw, moeder of vader die inmiddels in het verpleeghuis zit omdat het thuis niet meer gaat.” Nicole: “Niet alles is meteen van toepassing als je net nieuw bent in de groep en het kan best confronterend zijn, maar er worden misschien wel zaadjes geplant voor verderop in het proces.”

Opfleuren

Gespreksgroepen Arnhem is een burgerkrachtinitiatief en krijgt een kleine subsidie. Daarmee betaalt de organisatie bijvoorbeeld de kosten van telefoon, de catering, printjes en kopietjes, de website, folders en de vrijwilligersvergoedingen van de gespreksleiders. De locaties waar de bijeenkomsten plaatsvinden worden gratis ter beschikking gesteld door een aantal bedrijven in Arnhem Noord en Zuid die maatschappelijk verantwoord ondernemen. De Arnhemse Uitdaging maakt het mogelijk dat de deelnemers een cadeautje op hun verjaardag krijgen en dat de hele club, althans wie wil en kan, in het voorjaar en/of rondom de Dag van de Mantelzorg, een dagje mee uit gaat. Gerdien lacht. “Daar fleurt de zaak van op. Het wordt zó gewaardeerd dat iedereen elkaar op die manier kan ontmoeten,” merkt ze op. Nicole knikt. “En om er écht even uit te zijn.”

www.gespreksgroepenarnhem.nl

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven