In de wijk Klarendal verenigingen zich krachten van bewoners en ondernemers van het Modekwartier om binnenkort een heleboel tegels te wippen om daar groen in te planten en te zaaien! Daarmee draagt de wijk bij aan het winnen van het NK Tegelwippen.
Klimaatadaptie
Vergroening in wijken word al jaren gestimuleerd door de overheid. Nu klimaatverandering hoog op de agenda staat omdat het weer steeds extremer wordt, bestaan er nieuwe subsidies om bewoners van stad en wijk mee te laten werken aan de zogenaamde klimaatadaptie opdracht: oplossingen om hitte te verminderen en regenwater op te vangen. Dit voorjaar valt er in Klarendal een aantal mooie ideeën, initiatieven en mogelijkheden samen.
Woonomgevingsploeg
De zogenaamde WOP valt bestuurlijk onder bewonersbedrijf De Wasplaats, en vroeg zich samen met coördinator Rik van Houten af hoe ze nog zichtbaarder zouden kunnen worden voor bewoners van Klarendal en begonnen te fantaseren over geveltuintjes: een simpele manier voor wijkbewoners om versteende gebieden te vergroenen, waarbij de WOP dan graag zou ondersteunen.
Modekwartier
Ondernemers hebben altijd plannen om het gezamenlijk het winkelgebied (Modekwartier) op te leuken met moois en zowel gebied als Klarendalers met elkaar te verbinden. Annet Veerbeek was vooral geprikkeld door de gewipte tegels bij het maatpakken label AARDEN aan de Sonsbeeksingel en aanpalende woningen. ‘Veel ondernemers produceren duurzaam, dus dit past bij ons; dat willen wij ook!’ bedacht ze. Al snel ving ze bij haar buren in De Wasplaats op over geveltuintjes ambities.
Geveltuintjes
Ondertussen zijn er óók nog eens groene plannen voor het Elly Lamakerplantsoen (Putplein) door horecabedrijf CASPAR, bestond de subsidie Klimaatadaptie sinds 2020 en verenigden zich de krachten van al deze bewoners en ondernemers: heel Klarendal een groen!
Bewoners en ondernemers worden gemotiveerd aan dit plan mee te werken en de eerste data staan al gepland. Op 27, 28 en 29 mei gaan er aan de Sonsbeeksingel en de Klarendalseweg door bewoners enorm veel tegels gewipt worden om daar plantjes in te poten en te zaaien. De subsidie is aangevraagd en de WOP zal helpen met bijvoorbeeld transport van compost en plantjes.
Nederlands kampioenschap tegelwippen
En dit is pas een start, ofwel fase 1: het liefst zien ze de hele wijk vergroend. Het platform Arnhem Klimaatbestendig is daarnaast de strijd aangegaan met Nijmegen om het kampioenschap ‘tegelwippen’ te winnen. ‘Heel Holland Wipt’ met een ‘Wipper van de Maand’ – het is echt waar. En daar draagt Klarendal met behulp van de WOP graag een steentje (of tegel) aan bij!
In de Paulstraat geven bewoners al langer het goede voorbeeld met het beplanten van boomspiegels
en aanleg van gevel kruidentuintjes: Petra is er één van de kartrekkers en plantte er in het vroege voorjaar al kruiden.
——
Tekst en beeld © Zefanja Hoogers