Iraanse Leila Kashani exposeert in Rozet Kronenburg

Wie de bibliotheek van Kronenburg binnenkomt, ziet ze meteen: de kraakheldere, knappe foto’s van details uit de natuur. Ze zijn onderdeel van een bijzondere expositie die begin september geopend is: History in nature. Leila Kashani is de maker. Zij komt uit Iran en woont sinds kort in het AZC. Hoe haar beelden in de bieb belandden, vertellen Marianne Verschuur van het taalcafé en Bernd Huibers, voorzitter van Rotaryclub Arnhem.

Het taalcafé in Rozet Kronenburg waar Marianne Verschuur vrijwilliger is, is een geliefd fenomeen. Het taaluurtje, dat twee keer per week plaatsvindt, wordt drukbezocht door een keur aan mensen die beter Nederlands willen spreken of nog moeten beginnen met de eerste woorden. Zo ook Leila Kashani. “Een van de eerste dingen die Leila me vertelde, was dat ze foto’s maakt. Ze heeft er honderden! Ze fotografeert met haar telefoon, ze heeft een goeie,” vertelt Marianne. “Ze is kunstenares en heeft veel geschilderd, in grijs, zwart en wit. Verder gaat ze heel vaak naar musea en als ze hier is, zit ze altijd met haar neus in de kunstboeken! Nederlands spreekt ze bijna niet, maar met Engels redt ze zich.”

Daar moet iets mee

Marianne nam Leila mee naar The Colourfields Performance in Park Lingezegen om te kijken of ze er als kunstenaar aan deel zou kunnen nemen, maar de kosten waren veel te hoog. “250 euro. Dat kan echt niet als je vluchteling bent. Je krijgt wekelijks maar een kleine toelage. Ze hebben zó weinig,” legt Marianne uit. “Leila slaapt nu met vier mensen op een kamer, schilderen kan daardoor op het moment ook niet. Dus ik dacht, die foto’s: dáár moet iets mee.”

Van idee naar ideeënmakelaar

Het idee voor een kleine tentoonstelling ontstond toen Marianne de Ideeënmakelaars inschakelde om eens mee te denken. In de bibliotheek in Kronenburg is iedere twee maanden een nieuwe expositie te zien en omdat er zomaar nog een plekje vrij was, was het allemaal zo geregeld. Of toch niet? Want foto’s maken op je telefoon is één ding, maar ze professioneel laten afdrukken en inlijsten voor een heuse expo kost wel een paar centen. Gelukkig weten de Ideeënmakelaars vele weggetjes naar Rome en zo kwam de Rotaryclub Arnhem om de hoek kijken.

Rotaryclub Arnhem

Bernd Huibers, een van de ongeveer vijftig leden van de oudste Rotaryclub van Arnhem, was meteen enthousiast over het plan om Leila te helpen. “Dit project past bij ons! Een Arnhems initiatief dat gaat over mensen met een achterstand in hun kracht zetten. Wij zijn een serviceclub. We hebben graag een maatschappelijke impact. Als club én als individu. Onze leden zijn mensen die betrokken zijn bij de samenleving en net dat stapje extra willen zetten. Dat gaat niet altijd over geld, maar ook over dingen doen. Ofwel de handen uit de mouwen steken.”
De Rotaryclub Arnhem bleek op twee manieren te kunnen helpen. Een van de leden, de Arnhemse fotograaf Rens Plaschek, hielp Leila met het selecteren van de beelden en drukte ze af in zijn fotostudio. Bernd: “En de kosten voor het afdrukken van de foto’s en de fotolijsten werden betaald uit de gezamenlijke pot.” De leden van Rotaryclub Arnhem geven jaarlijks elk een vrijwillige bijdrage. Met dat geld worden verschillende projecten gesteund, sommige langjarig en andere kortdurend.

Feestelijke vernissage

Op 31 augustus was het zover. Marianne organiseerde een kleine maar fijne vernissage waarbij de twintig ingelijste foto’s onder het genot van een hapje en drankje voor het eerst bezichtigd konden worden. “Het is toch leuk om zoiets een beetje feestelijk te maken,” vindt ze. “Er kwamen allemaal mensen van het AZC langs. Het was heel erg leuk.” En Leila, wat vond zij ervan? Marianne glimlacht. “Die stond helemaal te stralen!”

De foto’s van Leila Kashani zijn nog tot en met 31 oktober te zien in Rozet Kronenburg, Kronenburggalerij 7. Voor de openingstijden kijk op: www.rozet.nl/locaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven