Kunst Kontakt Kaarten op de Bult

Nel en Annet zijn de dagelijkse gezichten in De Beijer en laten er de Op de Bult gemaakte Kunst Kontakt Kaarten in setjes zien © Zefanja Hoogers

Op de Geitenkamp hebben halverwege de maand maart, alle wijkbewoners een prachtige opbeurende kaart in de bus gekregen. In De Beijer ontmoeten we Annet en Nel die vertellen over deze kaartenactie in coronatijd.

De Beijer en Kunst op de Bult

In de voormalige SWOA locatie aan de Willem de Beijerstraat werd zeven jaar geleden al snel een ‘koffie kaffeetje’ door buurtbewoners ingericht toen de ouderen richting MFC de Wetering moesten vertrekken: een groter buurtinitiatief stond in de startblokken.

Ondertussen was in die periode ook Muziektheater de Plaats drie jaar op bezoek in de wijk, om samen met buurtbewoners het wijktheater Kamp & Geit neer te zetten. Toen zij vertrokken, was er een stevig cultureel netwerk in de wijk gegroeid.

Wijkbewoners wilden door met een jaarlijks (herfst) theater en stichting Kunst op de Bult werd een feit. Huiskamer van de kunstminnende wijkbewoners: De Beijer.

Eén van de drijvende krachten achter deze kruisbestuivingen is wijkbewoner Annet Tomasini. Als voormalig zorgmanager gepokt en gemazeld heeft zij liever een vrijwillige baan dan thuis op de bank te zitten. ‘Er was zin, affiniteit en capaciteit om deze initiatieven te nemen. Ik wilde wat met mensen gaan doen en had behoefte aan reuring dicht bij huis’, vertelt ze.

Annet weet de weg en werkt samen met beroepsorganisaties in de wijk. ‘We worden ook goed gesteund door Team Leefomgeving’. Met behulp van de Burgerkrachtsubsidie én de beschikbare ontmoetingsgelden, had De Beijer eerst een anti-kraak afspraak en wordt ondertussen Kunst op de Bult de officiële huurder van het pand.

Kunst op de Bult en Showroom Zeuner in coronatijd

Annet, haar dagelijkse rechterhand in De Beijer Nel en het hele team aan betrokken wijkbewoners verzorgen zowel bingo in De Beijer en broodvoorziening, maar ook bijvoorbeeld culturele filmavonden en Kunstcafé’s.

Voor het Herfsttheater werd eerder gelobbyd om leegstaand garagebedrijf Showroom Zeuner aan de Sperwerstraat als locatie te mogen gebruiken. Dat mocht van de projectontwikkelaar en het pand mocht zélfs voorlopig voor andere culturele doeleinden gebruikt worden. En toen brak de coronacrisis uit…

Daarom presenteren wijkgenoten ‘Door-het-Raam-Kunst’ exposities: druk je neus tegen het raam en kijk naar binnen! Kunstenaars uit de wijk delen op deze manier hun werk met andere voorbijlopende wijkbewoners. En daar ontstond tevens het volgende idee: om lokale kunstwerken af te drukken op ansichtkaarten. Vervolgens kunnen die kaarten een ‘stuur een buur’ kettingreactie door de wijk laten gaan!

‘Nu in coronatijd zoeken we alternatieven: we willen in elk geval voor en met wijkbewoners positieve reuring brengen!’ De serie van vijf ansichtkaarten op A5 formaat met afbeeldingen van kunstenaars uit de wijk waar óók ondernemers vrijwillig aan bijdroegen, is niet alleen ontwikkeld om als opkikkertje door te sturen naar een buur, maar ook om bijvoorbeeld ergens op te hangen: ‘Om inspiratie te krijgen en de boel wat op te vrolijken!’

De kaarten zijn als set van vijf op dinsdag, vrijdag en zaterdag tussen 10:00u en 14:00u bij De Beijer te krijgen voor €1,50. Niet alleen een prikkie, maar ook aan aanrader!

Op zoek naar meer inspiratie?

Klik hier voor meer voorbeelden en inspirerende verhalen over initiatieven in en rondom Arnhem!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven