Vrijdag 15 oktober was de zesde landelijke ABCD-Popeldag. Op vijftien locaties viel er van alles te leren en delen over Asset Based Community Development, een opbouwwerkmethode die uitgaat van wat er in een gemeenschap is in plaats van wat er mist. In Arnhem konden geïnteresseerden hun hart ophalen in De Nieuwe Hommel waar Vitale Verbindingen een dag vol kunstzinnige workshops, inspirerende lezingen en verrassende wijkwandelingen organiseerde met als thema: inclusie.
Het is een gezellige boel in De Nieuwe Hommel. In de oude gymzaal wordt geschilderd, de keuken serveert cakejes in alle kleuren van de regenboog, op de stoep voor het wijkcentrum staat een groepje te trappelen om de buurt te verkennen en in een van de vergaderkamers is een lezing bezig. Via een groot beeldscherm in het midden van de aula is er contact met deelnemers elders in het land.https://vitaleverbindingen.nl/activiteit/landelijke-abcd-popeldag-in-de-nieuwe-hommel
Herstelcommunity
Buurtcentrum De Nieuwe Hommel is het hoofdkwartier van Vitale Verbindingen, een herstelcommunity die bestaat uit mensen met ervaring in de GGZ en/of de worstelingen van het leven. In 2012 richtte Marjet Zeegers de community op met het idee dat je mensen met een GGZ-achtergrond het beste kan helpen vanuit de wijk en niet vanuit een instelling. “Vanuit het diepst van mijn hart geloof ik dat iedereen er bij hoort. Je hoeft niet iedereen aardig te vinden, en sommige mensen zijn knap lastig, maar ja, ze zijn er. We moeten af van het idee dat alles wat niet goed is weg moet,” verklaart ze.
Bij Vitale Verbindingen kunnen mensen een hersteltraject aangaan met een ervaringsdeskundige. Daaromheen ligt een netwerk van wijkbewoners, ondernemers, gemeente, zorg- en welzijnsorganisaties waar op verschillende manieren gebruik van kan worden gemaakt. Ook zijn er laagdrempelige inloopuren om elkaar te ontmoeten – van samen potjes schaken tot het delen van een kommetje soep – en worden er trainingen en workshops gegeven. Een totaalpakket, kortom. “Wat zo leuk is aan Vitale Verbindingen is dat iedereen alles doet,” vertelt ervaringswerker en vormgever Willy Van Baarsel enthousiast. “De ene keer volg je een workshop en de keer daarop geef je er een.” “Iedereen kan iets. Je hebt elkaar nodig,” zegt ook Marjet. “Kijk maar naar vandaag. Dat hebben we maar mooi samen gedaan.”
Wederkerigheid
Het heeft allemaal te maken met wederkerigheid, een begrip dat van het grootste belang is bij Vitale Verbindingen. In de hersteltrajecten wordt de focus gelegd op de kwaliteiten van mensen. Door die naar boven te halen worden mensen krachtiger, actiever. Zo kunnen ze zichzelf helpen. En daarna ook de ander. Of, zoals Willy het zegt: “Kwetsbaarheid is mooi, maar weerbaarheid is mooier.”
Ook op de Popeldag valt het woord wederkerigheid meer dan eens. De ABCD- methode sluit dan ook precies bij aan bij waar Vitale Verbindingen voor staat. De theorie is in de jaren tachtig bedacht door John McKnight en Jody Kretzmann. Volgens hen kun je bij het ontwikkelen van een duurzame gemeenschap het beste beginnen bij de talenten, kennis, kunde en gedrevenheid van haar inwoners. Waar krijgen zij energie van? Waar zijn ze goed in? Wat kunnen en weten ze allemaal? Pas als dat allemaal in kaart is gebracht, wordt duidelijk of een buurt meer nodig heeft. Een duwtje in de goede richting of hulp van buitenaf bijvoorbeeld.
Vlinder
Het allerbelangrijkst bij deze aanpak zijn de relaties tussen mensen. Want alleen als je de ander echt ziet, goed kijkt, luistert en interesse toont, kun je ontdekken waar diegene goed in is. Marjet weet dat als geen ander. “Verbindingen leggen kost tijd. Soms zie je de parels niet meteen. Soms moet de vlinder zich nog ontpoppen. Ohttp://bijgewerkt12-4-2023f ontpopelen in dit geval.”
Meer lezen over ABCD-Popeldag? https://vitaleverbindingen.nl/activiteit/landelijke-abcd-popeldag-in-de-nieuwe-hommel
Prachtig, Vitale Verbindingen! Deze aanpak is zo waardevol en waarde-gevend! Het zou als basis in elke wijk thuishoren: door met elkaar de positieve kansen te benutten, hoeft er in principe, niemand uit de boot te vallen. En wordt het een plezier om aan wijk-/ buurtactiviteiten mee te doen. Veel succes hiermee.