Olympus Gym is niet zomaar een sportschool. Je kunt er tegen een bokszak aantrappen of een cursus zelfverdediging doen, klopt helemaal. Maar als je begeleiding nodig hebt, op het gebied van werk of bij persoonlijke kwesties, ben je er ook aan het juiste adres. Roy van Reem, eigenaar en initiatiefnemer van Olympus Gym http://www.olympusgym.nl www.olympuscoaching.nlen Olympus Coaching, vertelt hoe hij in het vak van leraar en coach gerold is. “Ik vind het gewoon oprecht leuk om mensen te helpen.”
“Het stond op mijn bucketlist: een gym openen. Lesgeven aan een man of dertig, veertig en als ik er dan een beetje aan zou overhouden, was dat mooi meegenomen. Nou, dat liep een beetje uit de hand.” Roy van Reem, eigenaar van Olympus Gym, zit glimlachend aan tafel in het kantoortje van de tweede vestiging van de sportschool waarmee hij acht jaar geleden in Malburgen van start ging. Binnen no-time trainden er honderden mensen bij Roy. Olympus Gym bleek een instant succes. Het geheim? “Er worden hier geen wereldkampioenen getraind. Iedereen sport op zijn eigen niveau, het is maatwerk”, aldus Roy.
Maatwerk
Dat maatwerk gaat verder dan rekening houden met iemands conditie of spierkracht. Want ook op andere gebieden dan sport biedt Olympus Gym mogelijkheden tot ontwikkeling. Weerbaarheid, emotieregulatie, jobcoaching, trainingen voor managers en persoonlijke trajecten, er is niet veel wat niet kan. “Die coaching, dat ontstond vanzelf,” legt Roy uit. “Olympus is een boksschooltje voor het hele gezin. Eerst kwamen natuurlijk de jongens trainen. Na een tijdje stapten hun ouders binnen om te vragen wat we toch met hun kinderen hadden gedaan. Ze deden het ineens zo goed op school. Toen kwamen zij ook.” Roy lacht. “Het is hier gezellig, sociaal, we lachen met elkaar, het is heel familiair. En ik praat gemakkelijk, dus mensen komen vanzelf met hun verhaal.”
Schat aan ervaringen
De meeste van die verhalen zijn Van Reem niet vreemd. Hij groeide op in de wijk Geitenkamp waar het leven niet altijd even vriendelijk voor hem was en hij een grote rugzak aan ervaringen verzamelde. Een schat, zo blijkt nu, want daardoor weet hij met wat voor problemen de jongeren die bij hem komen worstelen. En wat hij niet herkent, maakt hij goed met een groot voorstellingsvermogen. “Ik ben empathisch en kan gemakkelijk connecten. Dat is meteen ook mijn valkuil, want ik ben ook ’s avonds nog bezig met mijn cliënten.”
Jongerenhuis
Het succes van Olympus Gym is niet onopgemerkt gebleven. Gemeente en zorginstellingen weten de organisatie goed te vinden. Naast gym en coaching biedt Olympus inmiddels ook zorg aan kinderen en jongvolwassenen met zwaardere problematiek. In Arnhem Noord heeft Roy een jongerenhuis opgezet waar jongeren die het nodig hebben dag en nacht begeleid kunnen worden. Het huis ontstond toen er een jongen bij de sportschool belandde die op het punt stond in een gesloten inrichting te verdwijnen. “Ik dacht, dát gaat niet gebeuren. Dan is hij opgegeven voor de maatschappij. Daar ga ik voor liggen,” vertelt Roy. En dat lukte. Binnen drie maanden zat de jongen weer tussen zijn leeftijdsgenoten op school.
Niet lullen, maar poetsen
Hoe hij het allemaal voor elkaar krijgt is volgens Roy niet zo moeilijk. “Het is gewoon een basiswaarde: medemenselijkheid. Als jij in de shit zit, kan ik toch op zijn minst vragen hoe het gaat of niet? Een arm om iemand heen, iemand zijn verhaal laten doen, niet kijken naar tekortkomingen, maar naar kwaliteiten: het is zo simpel om iets toe te voegen. Ik verbaas me er soms over wat er allemaal bediscussieerd, bedacht en verzonnen wordt. Als er een berg zand ligt die van de ene kant van de weg naar de andere kant moet, kunnen we heel lang praten over hoe we dat het beste kunnen aanpakken, maar ik pak gewoon een schep en ga het doen. Niet lullen, maar poetsen. Zo ben ik.”