5 tips voor wijkredacties

Maak jij een wijkkrant of -blad in Arnhem? Dan zijn er allerlei mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Of praktische informatie te vinden voor artikelen. In dit artikel geven we je 5 tips voor wijkredacties, waar je hopelijk veel aan hebt!

1. Volg een cursus en ontwikkel jezelf

In Arnhem zijn er diverse mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Die zijn niet specifiek voor (wijk)journalisten of vormgevers, maar je kunt er wel andere handige schrijf- of vormgevingscursussen volgen.

  • Editoo: dit Arnhemse bedrijf biedt software waarmee je een wijkblad of wijkkrant kunt opmaken. Daarnaast organiseren we ook regelmatig gerelateerde workshops en trainingen. Ze zitten nu nog in Arnhem, maar gaan verhuizen. Bekijk het actuele trainingsaanbod op Editoo.nl.
  • Volare: de Arnhemse Vrijwilligerscentrale organiseert ook cursussen en trainingen en dat doen ze onder de naam Volare. Als er veel vraag is naar een specifiek onderwerp, dan kunnen ze ook een cursus organiseren. Bekijk het actuele aanbod op VrijwilligerscentraleArnhem.nl.
  • Volksuniversiteit Arnhem (Rozet): hier vind je een breed aanbod aan allerlei cursussen. Let op: dit is wel betaald. Bekijk het aanbod op Rozet.nl.
  • Lindenberg in Nijmegen: dit culturele centrum heeft diverse schrijfcursussen, het hele jaar door. Let op: dit is wel betaald. Bekijk het aanbod op Lindenberg.nl.
  • Zoek je een specifieke cursus? Neem dan contact op en we kunnen met je meedenken. En zijn er meer belangstellenden, dan kunnen we de Vrijwilligerscentrale vragen om ons verder te helpen.

2. Gast van de raad

In je werk als wijkredacteur kom je ongetwijfeld regelmatig de gemeenteraad tegen. Maar wat doen ze nu precies? En hoe werkt de Arnhemse politiek? Geef je dan op voor Gast van de raad. Raadsleden vertellen meer over hun werk, je krijgt een rondleiding door het stadhuis en bezoekt onder andere het Duivelshuis, de werkkamer van de gemeente. Deelname is gratis, maar geef je wel op tijd op. Lees meer over Gast van de raad op Arnhem.nl.

3. Arnhem in cijfers

Dit is een website van de gemeente en hier vind je betrouwbare cijfers over Arnhem, vaak ook op wijk- en stadsniveau. Je leert hier zo je wijk beter kennen. Ga naar de site Arnhem in Cijfers.

4. Heb je een concrete vraag? Trek aan de bel!

Als je een vraag hebt, dan zijn er diverse organisaties die je op weg kunnen helpen. Praktische Zaken ondersteunt bijvoorbeeld vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties, zo ook wijkredacties. Daarnaast worden medewerkers van de gemeente voor een aantal uren vrijgesteld voor vrijwilligerswerk en maatschappelijke projecten. En dan is er nog de Arnhemse Uitdaging: zij kunnen je koppelen aan een bedrijf of professional die je kosteloos verder helpt. Maar dat is ook afhankelijk van je precieze vraag. Mail info@praktischezakeninarnhem.nl en we denken graag met je mee.

5. Overzicht van wijkmedia en bijeenkomsten

Het kan ook heel interessant zijn om te zien hoe andere wijkmedia het doen.

  • Je bent daarom altijd welkom op de bijeenkomsten voor wijkredacties, die we 3-4 keer per jaar organiseren. Krijg je (nog) geen uitnodiging? Mail dan naar info@praktischezakeninarnhem.nl.
  • Op onze site vind je ook een praktisch overzicht van wijkkranten en -bladen in Arnhem. Zo kun je zelf de laatste editie opzoeken. Wist je dat dit de meest bezochte pagina op Stadskracht.nl is? Ga naar het overzicht van wijkkranten op StadskrachtArnhem.nl.
  • Wil jij graag je wijkmedium delen met anderen? Of op een andere manier op de hoogte blijven van andere wijkkranten en -bladen? We denken na over hoe we dit het beste kunnen organiseren. Heb jij een idee? Dan horen we graag van je! Mail dan naar info@praktischezakeninarnhem.nl. Alvast bedankt!

Kom je er niet uit?

Geen paniek. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Stadskracht is er voor burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties en ondersteunt, deelt kennis en verbindt. We staan naast je en gaan samen met jou op weg. We weten wat er in Arnhem mogelijk is en hoe het werkt. We helpen je verder en laten niet los tot het is opgelost.

Wil je meer weten over de mensen achter Stadskracht Arnhem, wat we doen en wat we voor je kunnen betekenen? Bekijk de pagina ‘Over ons’.

Regelmatig een dosis inspiratie en informatie in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven