Je eigen schoongebied: adopteer een stukje Arnhem

Wil jij graag helpen zwerfafval voorkomen en bestrijden? Lijkt het je wat om zelf in beweging te komen en een stukje Arnhem onder jouw hoede te nemen? Dan is het volgende initiatief van NederlandSchoon misschien wat voor jou: je eigen schoongebied adopteren!

Foto door Bodi.raw via Unsplash

Wat is nederlandschoon?

NederlandSchoon is een stichting die zwerfafval in Nederland wil tegengaan. Om dit te stimuleren hebben ze een online kaart waarop je jouw eigen ‘schoongebied’ kunt adopteren! Dit gebied kan zo groot of klein zijn als je wilt. Misschien is het de afvalbak bij jou in straat, de speeltuin om de hoek, of jouw favoriete wandelpad in het bos – je kiest helemaal zelf om welk deel van de stad het gaat.

Hoe word ik een supporter van schoon?

Iedereen kan een Supporter van Schoon worden! Volgens NederlandSchoon ben je een Supporter als je zorgt dat jouw afval netjes in de afvalbak belandt – en af en toe wat zwerfafval opruimt. šŸ˜‰ In principe dus dingen die iedereen kan doen!

Wil je het een stapje verder nemen, dan kun je bijvoorbeeld een stukje Arnhem adopteren om vervolgens schoon te houden.

Hoe adopteer je een eigen stukje schoongebied?

Om je eigen stukje schoongebied te adopteren moet je het volgende doen:

 • Ga naar de Supporter van Schoon pagina om bij de kaart te komen.
 • Je kunt dan kiezen of je wilt zoeken naar acties in jouw buurt of dat je gelijk in actie wilt komen.
  • Als je wilt kijken naar acties in jouw buurt, vul dan jouw straatnaam, postcode, of plaats in.
 • Kies wat je wilt doen: een eigen stukje schoongebied adopteren, meedoen aan een eenmalige actie, of een keertje iemand anders helpen.
 • Om een stukje schoongebied te adopteren, kies je die optie en vul jouw gegevens in.
 • Vervolgens mag je op de kaart aangeven wat je jouw schoongebied wilt maken!
  • Tip: Je kunt met de ‘+’ en ‘-‘ symbolen op de kaart in- of uitzoemen. Dat kan handig zijn tijdens het markeren.
  • Het is niet erg als iemand anders al een stukje van jouw schoongebied heeft gemarkeerd. De gebieden mogen elkaar gewoon overlappen.
 • Vul daarna de naam van jouw schoongebied in, hoeveel mensen er in actie komen, en of je het fijn vindt als andere Supporters kunnen komen helpen met jouw gebied.
 • Klik dan op ‘Schoongebied aanmaken’ om het proces af te ronden!

Het handige van de kaart is dat je kunt zien waar er al wordt opgeruimd, of waar juist nog iets mist. Ook kun je je aanmelden om te helpen bij een bestaand initiatief. Dat kan fijn zijn, want dan weet je dat je er niet alleen voor staat!

Door middel van het adopteren van dit gebied laat je zien dat jij je (eventueel samen met anderen) verantwoordelijk voelt om het zwerfafval in dit gebied op te ruimen.

het schoongebied van Jelmer

Als leuke bonus kom je, wanneer je een stukje schoongebied adopteert, in aanmerking voor een gratis opschoonpakket! Daar betaal je wel de verzendkosten voor, maar het kost verder niks!

Meer lezen over initiatieven voor jouw buurt?

Wil je meer lezen over handige initiatieven en oplossingen die ook in jouw buurt van pas kunnen komen? Klik hier om meer artikelen te lezen in de categorie mijn buurt!

Er zijn in Arnhem al veel mooie opruiminitiatieven. Lees bijvoorbeeld eens over het initiatief van Mike, of over hoe jij je bij de gemeente kan aanmelden als zwerfafvalvrijwilliger!

Kom je er niet uit?

Geen paniek. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Stadskracht is er voor burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties en ondersteunt, deelt kennis en verbindt. We staan naast je en gaan samen met jou op weg. We weten wat er in Arnhem mogelijk is en hoe het werkt. We helpen je verder en laten niet los tot het is opgelost.

Wil je meer weten over de mensen achter Stadskracht Arnhem, wat we doen en wat we voor je kunnen betekenen? Bekijk de pagina ‘Over ons’.

Regelmatig een dosis inspiratie en informatie in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven