“Zoek mensen die je kunnen helpen, je kan niet alles zelf”. Interview met Mike Hoose, KinderWijkTeam

Stadskrachtarnhem.nl interviewt Arnhemse initiatiefnemers om te onderzoeken hoe een spontaan idee tot een duurzaam initiatief kan leiden. Deze keer hebben we het genoegen gehad met Mike Hoose (47) kennis te mogen maken.

Achtergrond

Mike woont momenteel in Klarendal. Hij komt uit een ondernemend gezin van opticiens en kwam er tijdens zijn studie achter dat dit niet aan hem besteed is. Vervolgens is hij 10 jaar lang zoekende geweest naar iets wat wél bij hem paste. Hier kwam verandering in toen hij – als vrijwilliger bij een kinderkookclub – zich realiseerde dat hij het werken met kinderen helemaal het einde vindt.

Hij besloot weer te gaan studeren, maar nu in een compleet andere richting: Sociaal-Cultureel Werk. Zijn stageperiode bestond uit het motiveren van wijkbewoners om zelfstandig hun straat schoon te houden.

Op een dag in 2008 kwam de voorzitter van speeltuin De Leuke Linde bij Mike en zei: “Waarom ga je niet met kinderen over straat wandelen om zwerfafval te rapen?” Dit idee sprak Mike dusdanig aan dat hij dit begon uit te werken op papier. De gemeente gaf aan dat ze Mike, als hij voor zichzelf zou beginnen, konden inhuren in het kader van de Vogelaargelden.

Mike’s initiatief: Het KinderWijkTeam

In 2009 ging Mike schoolklassen langs om kinderen te werven voor zijn nieuwe initiatief: Het KinderWijkTeam. Dit initiatief is bedoeld om kinderen – in de leeftijd van 7 tot 12 jaar – bewust te maken van hun leefomgeving en hun eigen rol en verantwoordelijkheid hierin.

Bovendien wil Het KinderWijkTeam kinderen weer in contact brengen met de natuur. Kinderen kunnen voor 10 weken lid worden en zullen dan een middag per week in groepjes van twee zwerfafval opruimen. Op de woensdagmiddag is er een Plastic Science & Recycle Lab waarbij de kinderen alle gevonden plastic onderzoeken om te kijken waar het van gemaakt is. Na 10 weken worden de kinderen beloond met een uitje.

Sinds kort beschikt Het KinderWijkTeam over een shredder waarmee plastic afval wordt verhakseld tot zeer fijn materiaal. Dit materiaal wordt vervolgens door een ander apparaat (extruder) verwarmd en naar buiten geperst, zodat het in een mal gestopt kan worden en er bijvoorbeeld sleutelhangers van gemaakt kunnen worden. Mike geeft aan op den duur dingen te willen maken voor de wijk zoals: straatnaambordjes, speeltoestellen, etc. Onder het motto “creeër je eigen leefomgeving” wordt op deze manier van afval weer iets moois gemaakt.

Uitbreiding van het team

Gedurende de eerste 7 jaren van Het KinderWijkTeam heeft Mike het meeste zelf gedaan. Hij benadrukt echter dat kinderwerkster Joyce Verhoef van Rijnstad hem geholpen heeft alles goed op poten te zetten. Bovendien had Mike al vóór het bestaan van Het KinderWijkTeam een groot netwerk en hier heeft hij gebruik van gemaakt. Rond 2016 besluit Mike enkele stagiaires en vrijwilligers in de hand te nemen voor 3 à 5 dagen per week.

Daarnaast huurt hij ZZP’ers in én werkt hij met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mede dankzij deze uitbreiding bestrijkt Het KinderWijkTeam momenteel 7 Arnhemse wijken waar dit in voorgaande jaren 5 waren. Aan het eind van 2019 zal dit aantal op 10 wijken uitkomen. Voor de komende 5 jaar hoopt Mike dat het KinderWijkTeam groter wordt en hierdoor uitgerold kan worden naar andere steden

Samenwerking met andere initiatieven

Rond 2015 besluit Mike te gaan samenwerken met Bas Roodbergen. Bas is “groenopbouwerker” in de Vogelaarwijken. Schone Straat, Groene Buurt is de naam van de stichting die ze gezamenlijk oprichtten. Het initiatief is bedoeld om bewoners van Arnhemse aandachtswijken zich eigenaar te laten voelen van hun eigen straat of buurt. Mike’s KinderWijkTeam sluit naadloos aan bij de doelstellingen van Schone Straat, Groene Buurt.

Het KinderWijkTeam werkt daarnaast samen met Het Timmerhuis, Plant is Koning, StadsGras, De Buurtakker, Het PlasticLab en De Jeugdwijkraad. Dit samenwerkingsverband wordt WijkLab genoemd. Gezamenlijk worden programma’s in de wijk uitgevoerd met als thema’s doe-democratie, leuk leven in een schone buurt, makersonderwijs en talentontwikkeling, gezond leven in een groene buurt, duurzaamheid, nieuwe technologie en participatieve gebiedsontwikkeling.

Meer tips van mike

Wie profiteert?

Bedenk wie er allemaal belang heeft bij jouw initiatief. Zo ontvangt Het KinderWijkTeam niet alleen geld van de gemeente, maar ook van woningcorporaties. “De straat is immers van de gemeente, maar de stoep van de woningcorporaties”, aldus Mike.

Administratie

“Houd je administratie goed op orde. Lukt dit niet? Besteed het dan vooral uit.”

Zoek hulp

“Zorg dat je mensen vindt die je kunnen helpen; je kunt immers niet alles zelf.”

Negen tot vijf

“Met een 9-tot-5-mentaliteit red je het niet.”

Structuur

“Het is belangrijk om een goede structuur in je dag en werkzaamheden te hebben.”

Aandacht krijgen

Maak gebruik van de vele beschikbare mogelijkheden om jouw initiatief onder de aandacht te brengen. Het KinderWijkTeam doet dit door scholen te bezoeken, nieuwsbrieven te versturen én gebruik te maken van diverse social media (Facebook, Instagram en Twitter). Bovendien heeft Het KinderWijkTeam haar eigen YouTube-kanaal.

1 gedachte over ““Zoek mensen die je kunnen helpen, je kan niet alles zelf”. Interview met Mike Hoose, KinderWijkTeam”

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven