Online Marketing en Social Media 

Social media marketing is moeilijk, al helemaal als je niet weet waar je precies moet beginnen. Daarom hebben wij wat tips en handige weetjes bij elkaar gesprokkeld in dit artikel! 

ALLEMAAL OP SOCIAL MEDIA

Mensen zitten tegenwoordig veel meer online dan pak’m beet tien jaar geleden, en op welke website kan ook nog eens aardig verschillen per leeftijdsgroep. Zorg dus dat je weet welke doelgroep je wilt bereiken en pas daar jouw marketing op aan!

Foto door Firmbee.com via Unsplash

Via dit artikel op afix.nl kun je lezen over de verschillende doelgroepen en welke social media daar het beste bij past. 

Zorg dat je niet alleen maar advertenties plaatst, maar ook inhoudelijke posts. Inhoud is hierbij belangrijker dan advertenties. Als mensen iets kunnen leren over jouw project of evenement zullen ze eerder geneigd zijn om langer te blijven lezen. 

MAAK RUIMTE VOOR EEN ONLINE GEMEENSCHAP

Door online een gemeenschap op te bouwen van mensen die oprechtte interesse tonen in waar jij mee bezig bent, heb je meer kans dat zij jouw project of evenement aanraden aan vrienden en familie. 

Bij Facebook kun je een evenementenpagina aanmaken en op die manier mensen uitnodigen. Zo’n pagina kan handig zijn om bij te houden wie je hebt uitgenodigd, wie er kan komen, en vormt een centrale plek waar mensen informatie kunnen vinden. 

Als alternatief zou je een nieuwsbrief kunnen bieden aan geinteresseerden. 

Foto door Brett Jordan via Unsplash

Ook kan het waardevol zijn om zelf bij een paar social media communities te gaan! Er zijn bijvoorbeeld op Facebook groepen te vinden die speciaal zijn bedoeld om jezelf te promoten. 

WAT MOET JE VOORAL NIET DOEN?

Natuurlijk zijn er ook dingen die je beter niet kunt doen, zoals materialen gebruiken die er niet professioneel uitziet. Een goed verzorgde uitstraling maakt een goede indruk! 

Zorg bijvoorbeeld dat de plaatjes die je gebruikt niet pixelig zijn, dat ze de juiste resolutie hebben. Als je zelf geen goed beeldmateriaal hebt, kun je altijd overwegen om stockfotos te gebruiken. 

Foto door Anete Lūsiņa via Unsplash

Het is beter om een stockfoto te gebruiken dan lukraak iets van Google te trekken, omdat je niet zomaar iemand’s priveafbeeldingen mag gebruiken voor jouw eigen doeleinden. Je mag alleen afbeeldingen van anderen gebruiken als je daar toestemming voor hebt. 

Stockfotos zijn afbeeldingen die speciaal zijn gemaakt om door websites gebruikt te worden. Vaak ben je niet eens verplicht om te vermelden waar je de stockfoto vandaan hebt, hoewel dit natuurlijk wel zo netjes is om te doen. 

Hier zijn een paar handige sites voor stockfotos:

#HASHTAGS

Dan nog een algoritmisch puntje: als je berichten plaatst op social media en hashtags gebruikt, let dan op dat je er niet te veel gebruikt. Wanneer een zoekmachine als Google ziet dat er heel veel hashtags of zoektermen worden gebruikt, kan deze jouw pagina of promotie lezen als spam. Dat moet natuurlijk niet! 

Het gebruik van veel hashtags is bijvoorbeeld op Twitter niet aan te raden, ook omdat daar een karakter limiet is per bericht. Op Instagram is het veel meer de norm om onderaan je bericht een stuk of vijf hashtags te gebruiken. Het hangt dus heel erg af van welk platform je gebruikt. 🙂

Voor meer informatie over hoe je hashtags kunt gebruiken heeft themarketingfactory.nl een handig artikel! 

MEER WETEN?

Wil je meer weten over het gebruiken van social media en de verschillende platformen? Dan heeft de Leefbaarheidsalliantie een mooi werkboek voor jou! Klik hier om het werkboek “Sociale Media als Communicatie Middel” te lezen.

Dit werkboek staat vol handige tips en trucs, communicatiestrategieën, en werkbladen. 

Ben je bezig met het organiseren van een evenement of project? Lees dan onze artikelenreeks daarover voor handige tips over het maken en gebruiken van een draaiboek, en meer! 

Kom je er niet uit?

Geen paniek. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Stadskracht is er voor burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties en ondersteunt, deelt kennis en verbindt. We staan naast je en gaan samen met jou op weg. We weten wat er in Arnhem mogelijk is en hoe het werkt. We helpen je verder en laten niet los tot het is opgelost.

Wil je meer weten over de mensen achter Stadskracht Arnhem, wat we doen en wat we voor je kunnen betekenen? Bekijk de pagina ‘Over ons’.

Regelmatig een dosis inspiratie en informatie in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Foto door Hal Gatewood via Unsplash

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven