De Immateriële Cadeauwinkel: van audioportret tot gezongen telegram

Brochures vol speelgoed, etalages gevuld met glimmende snuisterijen en drukbevolkte winkelstraten, aan het eind van elk jaar is het weer zover en koopt heel Nederland massaal stapels decembercadeaus. Kan dat niet anders? Jawel! In Arnhem is namelijk De Immateriële Cadeauwinkel te vinden waar je iemand een ervaring of belevenis cadeau kunt doen. Pauline Fokkelman is een van de initiatiefnemers. “Mensen hebben behoefte aan aandacht en contact, niet aan nog meer spullen.”

“In principe kan iedereen die immateriële kunsten maakt cadeau zijn in onze winkel,” zegt Pauline Fokkelman, bedenker van de Arnhemse winkel vol kleine en grote avonturen en gebeurtenissen. Een verhaal voor het slapengaan, een peptalk, een audioportret, een gezongen telegram, bezoek van een clown of een krantengedicht, wie rondneust in de webshop ziet dat het aanbod zeer divers is. Pauline Fokkelman is theatermaker en haar idee ontstaat al in 2011. Pauline woont dan in Amsterdam en begint onder de naam Via Pauline een online winkel waar mensen ervaringen en belevenissen op maat kunnen bestellen. “De wereld redden is natuurlijk onmogelijk, maar ik wilde iets doen om al die overconsumptie tegen te gaan. Ben je jarig en daar zit je weer met nóg in ding in je overvolle huis en je hebt alles al! Mijn idee is niet om mensen cadeaus te laten kopen, maar om ze te laten nadenken en ze er bewust van te maken dat het ook anders kan.”

Echt een hit!

Blijkbaar is de wereld helemaal klaar voor een alternatieve manier van cadeautjes geven, want er verschijnen in de media verschillende artikelen over het initiatief, onder andere in de Amsterdamse krant Het Parool en in het tijdschrift Happinez. Pauline: “Het was echt een hit!”
Ondanks het succes raakt de winkel onder andere door een verhuizing naar Arnhem enige tijd op een zijspoor. Pas in coronatijd, wanneer Pauline haar oog laat vallen op een leeg pand in de binnenstad, krijgt het idee opnieuw vleugels. Inmiddels heeft ze zich aangesloten bij Mime Oost en samen met collega Daniëlle Bouwmeester, die onmiddellijk enthousiast wordt van de gedachte haar eigen kunsten en die van anderen aan te bieden als cadeau, openen ze De Immateriële Cadeauwinkel. “En daarna haakten steeds meer mensen aan,” vertelt Pauline. “De Immateriële Cadeauwinkel is nu een collectief van kunstenaars uit allerlei disciplines. Er zijn dansers, dichters, verhalenvertellers, acteurs, mimespelers. We zijn eigenlijk een soort galerie voor performancekunst.”

Adventskalender

Twee jaar op rij heeft De Immateriële Cadeauwinkel als stenen winkel in de binnenstad gezeten. Dit jaar pakt het collectief het anders aan en gaan de kunstenaars naar de mensen toe en poppen op verschillende plekken in de stad op. Ook is er een levende adventskalender in de maak. Samen met theatermaker Fonge Frieling en klimaatdichter Mirte van den Bos is Pauline hard aan het werk om vanaf 1 december tot aan kerst op Instagram elke dag een vakje open te laten gaan waarachter een cadeautje zit in de vorm van een kunstenaar. “Een kleine dagelijkse amuse, want je hebt maar een minuut om iets te laten zien of horen,” verklaart Pauline.

Kerstpakket

Voordat het zover is, moet er nog heel wat gebeuren. En dan zijn er natuurlijk nog de gewone cadeaus die uitgevoerd moeten worden. Drukke tijden voor het collectief. “Soms zit ik hele avonden achter elkaar aan de telefoon om verhaaltjes voor te lezen. Een hele administratie zit daarachter! En af en toe krijgen we ook aanvragen voor kerstpakketten. Ik zat een keer in een kerstpakket voor een stel twintigers. Ze kregen een verhaaltje voor het slapengaan. Best spannend of ze dat konden waarderen. Meestal wordt dit cadeau besteld door ouderen. Maar ze waren heel positief: oooh, dit was echt zó leuk, dankjewel!”

Ook een belevenis cadeau doen? Ga naar: www.andercadeau.nl
Benieuwd naar de adventskalender? Kijk op: www.instagram.com/de_immateriele_cadeauwinkel

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven