De Laarhof: buurthuis, weggeefwinkel en plantenasiel ineen

In de luwte van de Brabantweg, aan de achterkant van sporthal de Laar, zit de Laarhof. Het buurthuis springt niet meteen in het oog, maar wie goed zoekt, vindt een schat. Een naaicafé, een plantenasiel, een boekenkamer en een weggeefwinkel, eenmaal over de drempel kom je ogen tekort. In de huiskamer zitten bezoekers en vrijwilligers gemoedelijk bijeen. “Het meeste wat ze hier hebben, is gezelligheid.”

“Goedenavond, welkom in de Laarhof. Snuffel gerust rond!” Rond de tafel drinken Geeta, Ronald, Freya en Najaat een bakkie met elkaar en verwelkomen wie binnenkomt. In de weggeefwinkel staan twee vrouwen te neuzen en Marina, een bekend gezicht in de Laarhof, brengt een stel planten in. De avond is nog jong, wie weet wat er nog aanwaait vandaag. “We zijn ’s avonds open om mensen die overdag werken ook de kans te geven kennis te maken met het buurthuis,” vertelt Geeta.

Iedereen helpt mee

Geeta is vrijwilliger in de Laarhof. Ze werkt er als gastvrouw, hoewel ze daar zelf ietwat anders over denkt. “Ik ben net als iedereen. Er is geen verschil tussen mijzelf en de andere mensen die hier komen.” “Jawel,” vindt Freya, “jij bent onze moeder-overste. Je bent hier elke dag!” “Nou ja, maar zonder jullie kan ik het ook niet draaiende houden,” protesteert Geeta.
De scheidslijn tussen bezoekers en vrijwilligers is niet altijd even duidelijk, zo blijkt uit de verhalen. Iedereen helpt mee het buurthuis netjes en gezellig te houden. De Laarhof heeft fans uit alle culturen. “Mijn kinderen zijn groot en mijn man werkt in ploegendienst,” vertelt Freya. “Ik kan thuis gaan zitten vereenzamen, maar ik kan ook hiernaartoe komen en een beetje meehelpen met de afwas. Het belangrijkste voor mij zijn de sociale contacten en dat je kunt meedoen met alles wat er is.” Najaat knikt. “Dat je kennismaakt met elkaar.”

Met een lach de deur uit

Freya is in de Laarhof terechtgekomen via de badmintonclub die er elke woensdag, vaste prik, soep eet. Inmiddels maakt ze ook deel uit van de brei- en haakclub die onder leiding staat van de 81-jarige Sylvia en brengt ze haar kleding naar de Klederij, onderdeel van de weggeefwinkel. Pal naast de Klederij is de Delerij, een hoek waar eten, maar ook bijvoorbeeld verzorgingsproducten zoals zeep en shampoo, gedeeld worden. “Ik vind het fantastisch,” aldus Freya. “Als ik hier wat breng, weet ik dat het goed terechtkomt.”

Gezamenlijk wordt er op de ingebrachte spullen gelet: is het nog bruikbaar en hoe lang staat het er al? Als het niet (meer) in de Laarhof past, wordt er een andere geschikte plek gezocht, zoals de kledingbank of het Leger des Heils. Van de weggeefwinkel wordt goed gebruik gemaakt. “Het is geven en nemen,” zegt Geeta. “Ik vind het het allerleukst als je ziet dat mensen er blij van worden. Gisteren was er nog een jongen die graag een dj-set wilde hebben. Ik zei: als je het kunt gebruiken, moet je het meenemen. Hij was zó blij en ging met een lach de deur uit.”

Een uitkomst

Voor mensen die niet veel te besteden hebben, is de weggeefwinkel een uitkomst, zeker in de dure decembermaand. Knuffels, spelletjes, boeken, er zijn genoeg fijne cadeautjes te scoren. “Ik heb een supertas gevonden, echt leer!” zegt Freya. “Je hoeft er niks voor te betalen, maar je mag wel iets in de giftpot stoppen. Ook al is mijn man geen premier, dat doe ik dan toch, want het is hier zo gastvrij!”

Weten wat er allemaal te doen is in de Laarhof of wat de openingstijden van de weggeefwinkel zijn? Op de Facebook-pagina van de Laarhof is alle informatie te vinden. Tip van de sluier: van 18 tot en met 22 december wordt er een kerstmarkt georganiseerd.

2 gedachten over “De Laarhof: buurthuis, weggeefwinkel en plantenasiel ineen”

  1. Beste stadskracht
    Binnen kort heb ik een huis leeg te halen van mijn moeder zij hield erg van winkels zoals die van jullie en ze heeft veel planten is het mogelijk dat jullie spullen komen halen?

    Groet wanda beunen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven