De Luchtbode – Een Eeuw Duivensport in Arnhem!

Maak kennis met bevlogen Arnhemmers die met hun initiatief de stad een stukje mooier maken! Stadskracht-medewerker Hanneke ging met hen in gesprek. Laat je inspireren! Ook jouw idee kan het verschil maken.

De oudste vereniging van Arnhem, dat is De Luchtbode! In het digitale tijdperk van e-mails en app-berichten is het bijna niet meer voor te stellen dat postduiven ooit de meest belangrijke boodschappen wisten over te brengen. Sinds 1902, het oprichtingsjaar van De Luchtbode, is er dan ook veel veranderd.

Wie zijn eigenlijk de enthousiaste mensen achter deze vereniging? Wat drijft hen om zich zo in te zetten voor de duivensport? En hoe houd je het verenigingsleven levendig in een tijd dat alles digitaliseert? In dit artikel duiken we in de wereld van De Luchtbode, die al meer dan 100 jaar zijn vleugels uitslaat.

Wedstrijden en Trainen

In het clubgebouw in Presikhaaf, dat om kosten te besparen gedeeld wordt met de Arnhemse Reddingsbrigade, ontmoet ik Wim van Mierle en Bernd Bonnier; twee bestuursleden van de stichting, en zelf actieve duivensporters. Maar waar zijn de duiven?! ‘Dan moet je maar eens op vrijdag langskomen, als alle duiven worden gekorfd’, geeft Bernd aan. Elk weekend worden er wel 200 duiven ingekorfd voor een wedstrijd. Ze worden in grote manden vervoerd, hun ringen met chips zorgvuldig geregistreerd voor afstand en snelheid. De kunst is om de duiven te trainen voor steeds langere vluchten, in de hoop dat ze trouw terugvliegen. En dat doen ze, keer op keer, dankzij hun sterke oriëntatievermogen dat dagelijks getraind moet worden. Een intensieve klus. 

Wim en Bernd

Duivensport als familietraditie


Van jongs af aan is de duivensport een rode draad in hun leven geweest. Wim raakte geïnteresseerd door zijn opa. ‘Ik vond het zo lekker ruiken’, herinnert hij zich. ‘In die tijd leek het alsof op elke straathoek wel een duivenhok te vinden was.’ Ook Bernd was er al jong bij, en liep al op zijn elfde rond op de vereniging. ‘Mijn moeder heeft me als echte dierenliefhebber altijd gesteund’.

Voor veel liefhebbers groeit de duivensport uit tot een intense passie. ‘Ik ging met pijn en moeite twee weken op zomervakantie’, zegt Wim. De band met zijn duiven is sterk. Bernd heeft momenteel acht volwassen duiven en wel veertig jongen. ‘Met een aantal van hen heb ik echt een band. Als ik in de buurt van het hok ben, komen ze meteen naar beneden’, vertelt hij trots. Alleen zijn lievelingsduiven krijgen een naam.

Uitdagingen en Veranderingen

Arnhem telde ooit negen bloeiende duivensportverenigingen. Tegenwoordig staan duivenliefhebbers voor serieuze uitdagingen. De toenemende bebouwing en strengere regelgeving maken het steeds lastiger om een duivenhok in de tuin te plaatsen. ‘Het is niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger’, geeft Bernd aan, ’en met het groeiende aantal roofvogels, staan we voor een nieuwe uitdaging’.

Daarnaast eiste de opkomst van de digitalisering zijn tol. ‘Veel oudere leden vonden het digitaal registreren met de inzet van computers te ingewikkeld’, verduidelijkt Wim. Ook dit leidde tot een aanzienlijke afname van met name oudere deelnemers.

Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Kinderen tonen nog altijd veel interesse in duiven, en via kinderboerderijen probeert De Luchtbode nieuwe leden aan te trekken. Bovendien groeit het aantal vrouwelijke leden, en is er onlangs zelfs een ‘Ladies League’ opgericht. Het Team Leefomgeving kende een bedrag uit het wijkbudget* toe, o.a. voor de werving van nieuwe leden. Door het organiseren van ongedwongen bijeenkomsten, en vooral met veel gezelligheid en humor, proberen ze de liefde voor duivensport te blijven verspreiden.

Samenzijn en Sterke Verhalen

Naast het verzorgen en opkweken van de vogels, delen Wim en Bernd graag sterke verhalen met hun mede-duivenliefhebbers. Ze vertellen over moedige duiven tijdens de Tweede Wereldoorlog, uit verhalen die graag de ronde doen. ‘Ze brachten belangrijke berichten, met gevaar voor eigen leven’, vertelt Wim met bewondering.

Maar bovenal draait de duivensport bij De Luchtbode om de gezelligheid en het samenzijn. ‘Het liefste zit ik gewoon in mijn tuin met een paar goede vrienden, genietend van een biertje, te wachtend op mijn duiven’, glimlacht Bernd. Dit weekend verwacht hij zijn duiven terug uit het Franse Soissons, 340 kilometer in vogelvlucht. Wat een feest moet dat zijn, je eigen duiven weer terug te zien komen vliegen naar hun thuishonk.

Wist je dat…

…er bij een wedstrijd soms wel 25.000 duiven tegelijk losgelaten worden?

En dat ze vanuit Zuid-Frankrijk in 1 dag naar huis kunnen vliegen?

Dus dat gaat soms met 120 km per uur als de wind meezit!

Denk je dat de duivensport iets voor jou is? Je bent altijd welkom om een kijkje te komen nemen, bijvoorbeeld tijdens het korven van de duiven, of om kennis te maken met de leden van De Luchtbode, en meer te leren over de sport. Ook schoolklassen kunnen zich aanmelden voor een demonstratie/voorlichting over de hobby.
Aanmelden via tel. nummer 06-53333610

*Wist je dat voor elke wijk een wijkbudget beschikbaar is? Hier lees je er meer over, vraag ernaar bij het Team Leefomgeving van jouw wijk, of neem contact met ons op om je te informeren.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven