De ruilmarkt: goed voor de portemonnee, het milieu én de mens

De ruilmarkt die twee keer per jaar in buurthuis De Nieuwe Hommel plaatsvindt, is een drukbezocht fenomeen. Op de laatste editie kwamen ruim tweehonderd mensen af. Bedenker Marga Bijma: “Ik had nooit gedacht dat het zo groot zou worden.”

Van ruilen komt huilen, behalve op de ruilmarkt http://www.facebook.com/ruilmarkt.arnhem/in De Nieuwe Hommel aan de De Wiltstraat. Het halfjaarlijkse evenement in Sint Marten levert zonder uitzondering blije buurtbewoners op. Aankomende lente staat het buurthuis voor de twaalfde keer in het teken van opruimen en schatgraven.
Het idee voor de ruilmarkt komt van Marga Bijma die ooit ziek op de bank lag en iets wilde doen waarvan ze energie kreeg. En zij niet alleen, maar ook anderen. Waarom begin ik niet een ruilmarkt? dacht ze. Want als je ruilt, stop je ergens energie in, maar krijg je die ook weer terug.

Aanhaken

Zo gezegd, zo gedaan. “Alles ging zó gemakkelijk,” vertelt Marga. “Het eerste wat ik deed was naar de Hommel stappen. Daarna kwam er een folder: een buurman maakte het ontwerp en van het bewonersoverleg kregen we het geld ervoor. 75 euro was het, geloof ik. Iedereen haakte aan. De ene kende iemand die goed kon organiseren en dan had de ander weer een zus of een vriendin die kon helpen. En zulke leuke mensen ook! Daar heb ik veel mazzel mee gehad. En ze zijn er nog steeds. Eigenlijk is er niemand afgehaakt.”

Energie

De Hommelse ruilmarkt bestaat uit zeven ‘ruilgebieden’: mode, culinair, lezen, huishoudelijk, speelgoed, doe-het-zelf en groen. Elk gebied heeft een aantal ruilchefs die ruilwaar innemen. Voor de ingeleverde spullen krijgen bezoekers bonnen die ze kunnen inwisselen als ze wat van hun gading tegenkomen tussen de kramen. En dat gebeurt veelvuldig. “Als ik er over praat, krijg ik er al energie van!” zegt Marga. “Een van de leukste dingen is dat de sfeer altijd zo goed is. Iedereen kan meedoen. Of je veel of weinig energie of geld hebt, dat maakt niet uit. Er is bijvoorbeeld iemand die het hele jaar door planten opkweekt voor de ruilmarkt, zo leuk. Zo verzamelt ze haar bonnen en vertrekt ze met een hele berg spullen weer naar huis!”

Mini-maatschappij

Van oorsprong was het Marga’s bedoeling de ruilmarkt helemaal vrij van geld te laten functioneren, maar dat is niet gelukt. “De huur van de ruimte, daar gaat het meeste aan op. Geen grote bedragen, hoor! In het begin vond ik dat jammer, maar toen iemand tegen me zei dat ook de Hommel ergens van moet leven – subsidie krijgen ze immers niet – ging dat over. Ik zie de ruilmarkt nu als een mini-maatschappij: iedereen helpt elkaar.”
Het laagdrempelige festijn wordt voornamelijk gesponsord door het bewonersoverleg van Sint Marten en Sonsbeekkwartier. De soep, de thee en de koffie die bezoekers voor een prikkie kunnen nuttigen leveren genoeg op om de lunchinkopen voor de volgende ruilmarkt te kunnen bekostigen. Na afloop gaan de spullen die over zijn naar diverse goede doelen.

Draaiboek

De organisatie van de ruilmarkt loopt inmiddels gesmeerd. “Het is wel veel werk. Het zou leuk zijn als er een comiteetje van drie of vier mensen ontstaat. Dan kan het vaker per jaar. Het hangt nu erg op mij.” Volgens Marga is niet alleen het vergroten van de frequentie een uitstekend idee, maar zou de ruilmarkt ook voor veel andere Arnhemse wijken een heel geschikt evenement zijn. Om dat te stimuleren, maakte ze een draaiboek dat klaarligt voor een ieder die er maar interesse in heeft. “Ik weet niet waarom het nog niet op meer plekken in Arnhem gebeurt. Een ruilmarkt past zo in deze tijd, met name wat betreft duurzaamheid,” vindt ze. “Maar dat is zeker niet het enige. Het ontroert me vaak ook. Weet je wel dat dit het enige uitje in het jaar is voor mij, hoor ik dan. Nou, daar springen de tranen toch van in je ogen?”

Weten wanneer de volgende ruilmarkt is of er zelf eentje beginnen? Kijk op:
www.facebook.com/ruilmarkt.arnhem/

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven