Op 20 juni is de eerste documentaire van de reeks Draag je verhaalhttp://www.verhalendragers.nl in filmhuis Focus gelanceerd. Samen met filmmaker en antropoloog Maaike Broos portretteert initiatiefnemer en modeontwerper Mirte Engelhard vier Arnhemse makers. In een goed gevulde grote zaal mag de Arnhemse poppenspeler Wensley Piqué het spits afbijten. “Het had niks gescheeld of ik was automonteur geworden.”
Wensley Piqué groeit op in Klarendal waar hij speelt met de poppen van zijn zus, fantasiewerelden ontdekt in de bosjes van de steegjes achter de huizen en ervan droomt om acteur te worden. Dat het waarmaken van die droom niet zo vanzelfsprekend is, blijkt wanneer de leraar op de basisschool tegen zijn ouders zegt dat Wensley beter iets met zijn handen kan gaan doen. “Zo ben ik de metaalkant op gegaan,” vertelt hij. Als hij op een dag van een voorbijganger ook nog te horen krijgt dat hij ‘op moet rotten naar zijn eigen land’, neemt zijn leven een andere wending.
Anders
In ruim dertig poëtische minuten laat Maaike Broos zien hoe een dromerige Surinaamse jongen steeds meer van zichzelf vervreemd raakt omdat hij zich anders voelt dan de anderen. De documentaire Draag je verhaal gaat over opgroeien, identiteit en het vinden van je eigen creatieve taal. De geschiedenis van Wensley wordt afgewisseld met bijna meditatieve beelden van het maakproces van Mirte Engelhard die zijn bijzondere verhaal vertaalt in een outfit. Ze laat daarmee zien dat mode niet alleen gaat over de buitenkant, maar ook iets kan vertellen over wat er binnenin een mens leeft. “Kleding is best wel plat,” vindt Mirte. “Ik word gelukkig als ik word geraakt en mode is mijn taal, dus ik ben gaan kijken: hoe kan ik wat ik maak gebruiken om dat te bereiken?”
Verhalendragers
Naast Wensley Piqué zullen ook rapper Adje van het Padje, danser Ruben Chi en dichter Tim Lenders hun verhaal vertellen. De documentaires zijn onderdeel van een lespakket van Stichting Verhalendragers dat in het leven is geroepen om jongeren te helpen zichzelf en elkaar te vinden. Met het tonen van de afleveringen en het volgen van workshops gaan kinderen en jongeren aan de slag met thema’s als diversiteit en identiteit. Mirte Engelhard: “Ik ben ervan overtuigd dat het horen van het verhaal van de ander ervoor zorgt dat je met minder vooroordelen door het leven gaat. Doordat de films uit verschillende lagen bestaan worden kinderen van uiteenlopende leeftijden aangesproken.”
Teaser
Om Stichting Verhalendragers van de grond te krijgen maakten Maaike en Mirte een teaser. Het geld dat ze daarvoor nodig hadden, kregen ze via de Stroomversneller, een subsidieregeling voor vernieuwende creatieve projecten. “En met de teaser hebben we de andere financiers weten te overtuigen,” vertelt Mirte. “Zoals Omroep Gelderland en de Oolgaardtstichting.”
Ook voor het oprichten van de stichting kregen de twee hulp. “Ik heb ooit een clipje gemaakt voor de medewerkers van Dirkzwager (notariskantoor -red.). Dat wisten ze nog en daar hadden ze het onderling ook nog weleens over, dus toen we vertelden dat we graag een stichting wilden beginnen, maar niet wisten hoe dat moest, hebben ze ons daarmee geholpen.”
De komende maanden wordt nog hard gewerkt aan de rest van de films. Twee ervan zijn bijna af, die over Tim Lenders moet nog worden opgenomen. Na de zomer zijn de drie verhalen te zien op het witte doek.