‘Als je iets aan de culturele sector geeft, dan ontstaat er iets moois’

Het pand van de Malburgse muziekvereniging Door Wilskracht Sterk (DWS) aan de Veerpolderweg gaat tegen de vlakte. Jarenlang hebben leden en buurtbewoners gestreden voor behoud, maar in de nieuwbouwplannen van gemeente en Volkshuisvesting blijkt geen plek voor de voormalige kleuterschool. Samen met Henk Beekhuis van de Adviesbrigade maakt DWS zich sterk voor een alternatieve locatie. “Nog steeds willen we het liefst hier blijven, maar op een gegeven moment is het buigen of barsten,” aldus muzikaal leider Rico Kreijne.

De bouwplannen van de gemeente zijn niet nieuw. Al jaren hangt de dreiging van sloop, en bij gebrek aan alternatieve locatie ook de ondergang van de vereniging, boven de hoofden van de leden van DWS. Bijna drie jaar geleden werd over de kwestie een documentaire gemaakt die veel bekeken werd. “Mede door die film is er bij de gemeente bereidheid ontstaan om DWS te helpen. Eerst was die er namelijk niet. De documentaire laat zien dat DWS méér is dan een muziekvereniging. Het heeft echt een sociale functie is de wijk.” Henk Beekman is adviseur bij de Adviesbrigade http://www.adviesbrigade.nlen helpt DWS met het vinden van een oplossing voor het huisvestingsprobleem van de vereniging. “Twee en een half jaar geleden heb ik het stokje overgenomen van mijn collega, Carol (Werner – red.). Hij heeft als breekijzer gefungeerd en flink wat deurtjes opengetrapt. Toen ik begon moest er ook nog wel wat gebeuren op dat gebied. We hebben lang moeten zoeken om serieus genomen te worden.”

Adviesbrigade

Orkestleider Rico Kreijne is blij dat DWS het niet meer alleen hoeft te doen. “Een jaar of vier terug kregen we van Team Leefomgeving de tip om de Adviesbrigade in te schakelen,” vertelt hij. “Vlak daarna lag er een brief van de gemeente op de mat dat de erfpacht werd opgezegd en werd onze hulpvraag ineens heel urgent. Het is fijn om iemand naast je te hebben met de nodige knowhow. Je wilt niet door gebrek aan kennis weggespeeld worden.” Henk: Ik heb jarenlang gewerkt in de stadsontwikkeling. Vanaf de jaren ’70 heb ik alles meegemaakt in de gemeente Arnhem. Na zijn pensioen kwam Henk terecht bij de Adviesbrigade. “Er zitten mensen bij uit allerlei vakgebieden. Van juristen tot onderwijs en zorg. We stellen ons beschikbaar aan clubs die in moeilijk vaarwater zitten. We zijn adviseurs, dus we doen het niet zelf, maar we gaan naast ze staan.”

Muziek als middel

DWS is een muziekvereniging waar iedereen welkom is. “We gebruiken muziek als een middel,” stelt Rico. “Ons doel is om mensen te verbinden.” Henk: “DWS is eigenlijk een buurthuis. Dat moet de insteek zijn.” Hoewel de sociale waarde van DWS inmiddels door alle partijen erkend is, is nog onzeker of de vereniging op haar pootjes terechtkomt. “Momenteel wordt onderzocht of de Margarethaschool, waar DWS een waardevolle samenwerking mee heeft, uitgebreid kan worden met een cultureel muziekcentrum,” legt Henk uit. “De plannen voor DWS zijn onderdeel van een groot project, dus het zou logisch zijn als alles tegelijk plat gaat. Maar dan moet er noodhuisvesting komen en dat is een probleem, want er is schaarste. Het beste zou zijn als DWS zo lang mogelijk in dit gebouw kan blijven.”
Rico: “Ik hoop dat de beslissing snel valt en dat ze dan starten met de aanbouw van de school.” Henk knikt. “Ja, het mooiste zou zijn als ze de fasering omdraaien.”

Nieuwe stek

Rico en Henk verwachten dat het nog een aantal jaren duurt voor er een nieuwe ruimte is waar de orkestleden terecht kunnen. Rico: “We moeten in beeld blijven. Dat betekent mailen, bellen, contact houden. Voor de gemeente en Volkshuisvesting is dit het zoveelste project, maar voor ons gaat het over ons voortbestaan.” Henk: “Ik zie heel veel goede intenties. De basishouding is er wel. Als je iets aan de culturele sector geeft, dan ontstaat er iets moois. Daar ben ik van overtuigd. En als ik een rol kan vervullen om dat waar te maken, dan doe ik dat.”

En als het er straks eindelijk is: hoe zou dat nieuwe honk er dan uit moeten zien? “Een plek die leeft,” zegt Rico meteen. “Geen koude, ziekenhuisachtige sfeer, niet gelikt. Houten vloeren, kleur op de muren. Een plek waar je je jas in de hoek smijt en lekker muziek gaat maken, net zoals hier.”

www.dws-arnhem.nl
www.adviesbrigade.nl

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven