Dit najaar rijdt er in Arnhem een koffiebus rond. Initiatiefnemer Carla Rosink strijkt in opdracht van de gemeente in alle wijken wel een keer neer om onder het genot van een bakkie troost van gedachten te wisselen met bewoners. Onder een dapper herfstzonnetje staat zij vandaag aan de Groningensingel in Arnhem Zuid.
“Ik leg als het ware even de thermometer in de wijk. Hoe is het ermee? Hebben de mensen het naar hun zin? Hebben ze iets nodig? Wat zijn hun ideeën? Mijn bevindingen geef ik door aan Team Leefomgeving. De gemeente kan daar dan mee aan de slag gaan.” Carla Rosink heeft haar koffiebus gestald voor appartementencomplex Sandenburg, een flat waar veelal oudere mensen wonen. Op de stoep voor de ingang staan een partytent, een tweetal tafeltjes en een hele berg stoelen. Een barretje met koffie en thee, her en der een bloemetje en een heuse accordeonist die aansprekende deuntjes speelt, maken het huiskamergevoel compleet. Carla straalt. “Dat is toch mooi. Je zet een luifel neer en het is er: het huis van de zoete inval, waar allerlei ideeën kunnen ontstaan. Zo simpel is het!”
Verhaal kwijt
En het werkt. Voorbijgangers en bewoners, er komt van alles aanwaaien. Uit nieuwsgierigheid of omdat ze zin hebben in iets warms. Sommigen hebben wat aanmoediging nodig. Altijd zijn ze enthousiast. “Mensen willen samenkomen, dat is het eigenlijk. Overal waar ik kom vinden ze het fantastisch om met elkaar te zitten en ervaringen te delen. Ze willen hun verhaal kwijt.”
Rosink is maatschappelijk ondernemer. Veel van haar projecten hebben te maken met ontmoeten en verbinden. De koffiebus is er een van.
Samenwerken
Hiervoor werkt ze samen met welzijnsorganisatie Rijnstad of SWOA (Stichting Welzijn Ouderen Arnhem). Ook wordt ze bijgestaan door een wisselend gezelschap van vrijwilligers, stagiaires en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hun hulp varieert van het meehelpen met de opbouw tot het voeren van gesprekken. En het spelen van een deuntje dus. Of het nou Normaal of Wim Sonneveld is, accordeonist Erik de Vries draait er zijn hand niet voor om. “Kennelijk wordt het gewaardeerd als je accordeon speelt,” glimlacht hij bescheiden. Carla: “Eerder vandaag pakte iemand uit de flat zijn gitaar erbij en ontstond er een samenspel. Dat spontane, dat is toch geweldig.”
Ontmoetingsplek
Het idee voor de koffiebus is niet nieuw. In 2018 stond Carla er een keer of twintig mee in ’t Duifje, steeds op dezelfde plek. Dat deed de wijk zo veel goed dat er een vaste buurthuiskamer ontstond.
Met eenmalige bezoekjes is het uiteraard moeilijker een structurele verandering in een wijk teweeg te brengen. Het doel van het project lijkt dan ook meer het sprokkelen en uitwisselen van ideeën. “Iedereen in deze flat is eigenlijk heel tevreden,” aldus Carla. “Ze zeggen allemaal: ‘Ik wil hier nooit meer weg, alleen tussen zes plankjes.’ Dat betekent niet dat ze geen wensen hebben. Er is bijvoorbeeld geen ontmoetingsplek in de flat. Dat is een gemis. Dat vertel ik dus aan de gemeente. Ook probeer ik mensen met elkaar in contact te brengen. Zo hoorde ik bijvoorbeeld dat de tuinclub die hier het plantsoentje voor de deur onderhoudt nieuwe vrijwilligers zoekt. Nou, dat neem ik dan natuurlijk mee in de gesprekken.”
De koffiebus is nog de hele maand onderweg. Op 14 oktober in Alteveer, 15 oktober in Presikhaaf en 20 oktober in Angerenstein bijvoorbeeld.
Voor meer informatie over locaties en tijden: info@vragenderwijzer.nl