Mediatrefpunt maakt senioren wegwijs in digitale wereld

“Er zijn niet veel plekken waar senioren terecht kunnen om meer te leren over hun computer of telefoon en zeker niet structureel, zoals wij dat doen, twee keer per jaar een cursus.” Pieter Eilers is coördinator van Computerleercentrum Mediatrefpunt Arnhem-Zuid dat klassikale lessen, inloopochtenden en ondersteuning aan huis biedt om de digitale zelfstandigheid van 55-plussers te verbeteren.

Vier verschillende cursussen van acht tot twaalf lessen zijn er te volgen bij Computerleercentrum Mediatrefpunt Arnhem-Zuid aan het Driemondplein in Elderveld. Voor de klas staan twee hoofddocenten. Alles wat te maken heeft met computers valt onder Gerard Matser en Henk Tijssen maakt senioren wegwijs op hun telefoon. Beide docenten ontwikkelen de boeken voor de cursussen zelf. In De Gaanderij, waar Mediatrefpunt van SWOA een ruimte huurt, ligt het overzichtelijke, met voorbeelden en kleuren geïllustreerde cursusmateriaal in keurige stapels te wachten op de volgende lichting cursisten. “We hebben een apparaat gekocht om ze mooi in te binden. Er zijn wel boeken verkrijgbaar, maar die zijn zó uitgebreid. Daar is bijna niet uit te komen,” vertelt Pieter Eilers, sinds 2011 betrokken bij het initiatief.

Supergemotiveerde vrijwilligers

In totaal acht vrijwilligers bestieren het leercentrum dat vijftien jaar geleden werd opgericht door penningmeester Jan Verhoeven. Het is een vaste club van “supergemotiveerde mensen die graag hun kennis willen overdragen”. Bij elke les is naast de hoofddocent ook een assistent aanwezig. De groepen zijn klein, maximaal zes personen per klas. “Je kunt niks meer zonder computer tegenwoordig. Kinderen leren het nu al op de peuterzaal, maar vroeger was dat anders. De mensen die hier komen hebben wel wat kennis, maar zijn bang om iets fout te doen. Daardoor pakken ze niet door. Wij nemen die angst weg door ze bij de hand te nemen en alles stap voor stap voor te doen en uit te leggen.”

Blije cursisten

Mediatrefpunt is een succes. De cursussen zitten zo goed als altijd vol, de inloopochtenden worden goed bezocht en de deelnemers zijn tevreden. “Mensen zijn erg enthousiast over de cursussen, door de kleinschaligheid en de manier van lesgeven,” vertelt Pieter. “Onze docenten doen dat goed. Lesgeven is een vak. Je moet geduldig zijn, vooral bij senioren. Soms valt het kwartje niet meteen.” Met een knipoog: “De harde schijf zit vol, hè!”

Laagdrempelig

Mediatrefpunt doet er alles aan om de cursussen zo laagdrempelig mogelijk te houden. Het cursusgeld is minimaal en voor de inloopochtenden is voor een prikkie een strippenkaart aan te schaffen. Ook voor de een-op-een-ondersteuning aan huis wordt een zacht prijsje gerekend. Bovendien kan het Gelrepastegoed bij het leercentrum besteed worden. “Wij zijn een zelfstandige organisatie onder de paraplu van SWOA. Via hen zijn we verzekerd. De bijdrage die we aan cursisten vragen, dekt de kosten van het huren van de ruimte en het ontwikkelen van materiaal,” legt Pieter uit.

Financiële ondersteuning

Voor het kopen van nieuwe computers is Mediatrefpunt aangewezen op subsidies. Dat is niet altijd even gemakkelijk. “Het is soms wel taai om financiële ondersteuning te krijgen, maar ik ben een terriër. Ik laat niet snel los.” Dat blijkt. Via Miriam Kemperman, coördinator van de Arnhemse Uitdaging, werden onlangs splinternieuwe folders gemaakt. Ook is Pieter in gesprek met een bedrijf dat de cursusboeken wil printen en zit hij om de tafel met de gemeente om nieuw aan te schaffen computers te bespreken.

Meer bekendheid

Kortom, Mediatrefpunt draait als een zonnetje. Het enige wat volgens Pieter voor verbetering vatbaar is, is de bekendheid van het leercentrum. “De wijkteams zijn enthousiast, maar het verbeteren van digitale zelfstandigheid is wel een beetje een ondergeschoven kindje. Er zijn er nog véél meer mensen die baat hebben bij een cursus. Die weten helemaal niet dat dit bestaat en dat is jammer.”

www.mediatrefpuntarnhem-zuid.nl/

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven