Verander de wereld, begin met een feestje

‘Get the rainbow back in Arnhem’ is het motto van een fonkelnieuw feestje in de stad. Decor van de allereerste Q – Queerparty is boekencafé ABC Libertas aan de Klarendalseweg. Daar worden op 30 september de stoelen en tafels aan de kant geschoven, want er gaat zeker gedanst worden. Initiatiefnemer Mina Yacoub: “Een feestje creëren waar ik zelf graag naar toe wil, dat is het idee.”

“Queer is een fijne term. Het betekent vreemd. Je hoeft niet per se gay te zijn, Q is een feestje voor iedereen die net een beetje anders is.” Zoals Mina Yacoub zelf. Lachend somt ze op: “Arabisch, lesbisch, non-binair, adhd, ik kan in mijn eentje een heel inclusiegroepje beginnen!”

Van sportschool naar feestje

Het idee voor de queerparty vindt zijn oorsprong in de sportschool. Daar werd Mina op een dag gevraagd of zij zich wel in de juiste kleedkamer bevond. Mina: “Ik ben het gewend om vragen te krijgen, maar ik voelde me er toch heel ongemakkelijk door. En dan ben ik alleen maar een vrouw die er wat jongensachtig uitziet. Wat als je er echt tussenin zit? Hoe is het bijvoorbeeld voor een jongen die vrouwenkleren draagt of iemand die speelt met gender?”

Mina nam zich voor een sportschool te beginnen waar iedereen zich thuis voelt, maar dat plan bleek al gauw te groot en te duur. Toch bleef de wens om iets met de sportschoolervaring te doen staan. Ze sprak erover met ideeënmakelaars Hanneke en Karin. Waarom organiseer je niet een feestje, zeiden zij. Mina: “Inderdaad, dacht ik meteen. Waarom zo ingewikkeld doen? Ik geef gewoon een feestje!”

Vieren

Zo gezegd zo gedaan, want haar eigen netwerk had er onmiddellijk evenveel zin in als Mina zelf. Carmen van Deuren van ABC Libertas stelt haar café ter beschikking en ontfermt zich over de PR. Cheff Solo, opgeduikeld op een bruiloft van wederzijdse vrienden, staat achter de draaitafel. Het COC zorgt voor de aankleding. “En mijn buurmeisje doet een opleiding tot fotograaf en vindt het heel leuk om foto’s te komen maken,” vertelt Mina. “We vragen entree om een deel van de kosten te dekken. De rest betaal ik zelf. Dat vind ik niet erg,” grapt ze. “Ik heb mijn verjaardag al heel lang niet gevierd, dus het mag weleens.”

Ruimte creëren

Een feestje of een nieuwe sportschool, het lijkt een groot verschil, maar het gaat Mina erom nieuwe plekken te creëren voor de LHBTQIA+ community. Want dat is nodig, vindt ze. “In Amsterdam kun je op zoveel plekken terecht, maar het is ook leuk om hier in Arnhem opties te hebben.”

Leuk, maar ook noodzakelijk. Mensen die niet in een hokje passen kunnen lang niet overal zichzelf zijn, volgens Mina. Door een nieuwe plek te maken waar ze dat wel kunnen, wil ze de wij-zij cultuur doorbreken. “Anders blijven de stugge plekken stug,” legt ze uit. “Mensen vragen me soms waarom dit nog een issue is, maar laatst, tijdens de Pride, is er nog een meisje mishandeld. Vroeger dacht ik dat dat niks met mij te maken had. Ik heb de regenboog in mezelf altijd een beetje dof gehouden en geprobeerd onzichtbaar te zijn. Dat wil ik niet meer. Ik ben misschien beetje raar, maar dat is ook een kracht.” Ze vervolgt: “Lang boos blijven om dit soort dingen heeft geen zin, ik denk dat je meer bereikt door elkaar te begrijpen. Mijn vrouw geeft les op school. Door te vertellen dat ze lesbisch is, durven kinderen die anders zijn zich ook uit te spreken. Ze heeft een veilige plek gecreëerd, alleen door te zijn wie ze is – dat is voldoende.”

Q-Queerparty, 30 september, 20- 24 uur, 5 euro, ABC Libertas.
Meer info: abc-libertas.nl/event

2 gedachten over “Verander de wereld, begin met een feestje”

  1. Geweldig initiatief voor al die mensen die nog een plaatsje zoeken waar ze op een veilige manier een leuke avond kunnen hebben

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven