Nieuw leven voor Jeugdcentrum Vogelwijk

In het hart van Klarendal staat een oud schoolgebouw. Hierin worden meerdere zalen al jaren gebruikt door het verenigingsleven van de wijk. School 88 aan de Agnietenstraat heeft een lange geschiedenis, waar sinds 1955 op nummer 88b ook Jeugdvereniging Vogelwijk een zaal huurt. Maar het bestuur was ook al enkele jaren inactief en Heidi Willemsen ziet mogelijkheden daar nieuw leven in te blazen. Hoe doet ze dat?

De wijkcentra en de MFC’s

Enkele jaren geleden werden de wijkcentra gesloten in de stad. Vanuit de gemeente Arnhem was het de bedoeling dat alle sociale activiteiten plaats gingen vinden in de Multifunctionele Centra in de wijken. De werkers en vrijwilligers van Rijnstad liepen in Klarendal al snel tegen beperkingen aan qua ruimte om er hun activiteiten te organiseren. Heidi draait ondertussen al jaren mee als vrijwilliger en maakte dus ook deze verandering mee.

Omdat Heidi al zoveel jaren actief is met bijvoorbeeld óók de carnavalsvereniging en het Bewonersoverleg in Klarendal, vangt ze dingen op en weet ze er de weg. Ondertussen was de zaal op nummer 88b op haar pad gekomen. Meekijkend in de wijk, zag ook zij dat er een plek ontbreekt waar bijvoorbeeld ouderen zich thuis voelen en kinderen ongedwongen van een disco kunnen genieten. Dus liet ze zich adviseren. Heidi klom in de pen om beroep te doen op potjes geld die de gemeente beschikbaar stelt voor ontmoeting.

Veel schrijven, veel zoeken

Er zit veel tijd in het schrijven van meerdere financiële aanvragen voor activiteiten. ‘Ja de uitvoering is leuker, maar dit hoort er dan bij. Als we wat willen, zullen we wel moeten!’ Eerder werd er een kleine aanvraag bij het wijkbudget ingediend waar een kinderdisco mee werd georganiseerd. De kinderdisco die eens per twee weken op woensdag begin van de avond wordt gehouden, soms in samenwerking met het kinderwerk van Rijnstad en De Leuke Linde, is met verkoop van snoepjes en limonade ondertussen zichzelf bedruipend. Via stichting Doen is er een aanvraag gedaan om in januari tieners met ouderen samen te laten eten. Eind november was er een coronaproof Sinterklaas bingo. Kortom: er zijn al een aantal activiteiten gaande!

Na veel zoekwerk is besloten een vereniging met SBI code (bedoeld voor sociale activiteiten) op te richten. Via haar jarenlange vrijwilligerswerk in de wijk, staan andere vrijwilligers in de startblokken om te helpen én zijn de banden met bijvoorbeeld het kinderwerk van stichting Rijnstad prima.

Sponsors vinden

Het interieur van nummer 88b behoeft ook vernieuwing. Via de Arnhemse Uitdaging zijn al modernere tafels en stoelen bemachtigd. Via netwerken worden er een nieuwe vloer en verf gesponsord. Eén muur gaat behangen worden met oude Klarendalse wijkkranten. De ambitie is om een paar dagen in de week open te zijn voor een bakkie: een oud ontmoetingscentrum met een nieuwe toekomst.

Nog in december zal blijken of Heidi’s aanvraag wordt gehonoreerd om in ieder geval vaste lasten te kunnen dekken op Agnietenstraat 88b. Maar zij pakt hoe dan ook door: ‘Ik ben niet van het falen maar van het slagen. Ik doe het gewoon!’

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven