Primeur Arnhemse Vecht- en Budosportdag; De kracht van het collectief

Maak kennis met bevlogen Arnhemmers die met hun initiatief de stad een stukje mooier maken! Stadskracht-medewerker Hanneke ging met hen in gesprek. Laat je inspireren! Ook jouw idee kan het verschil maken.

De Arnhemse Vecht- en Budosportdag is de eerste gezamenlijke activiteit waarmee een collectief van vecht- en budosportverenigingen uit Arnhem zich heeft gepresenteerd. Met een pedagogisch veilig en positief sportklimaat als uitgangspunt, kon iedereen op 24 februari jl. kennismaken met het brede scala aan aanbod van Arnhemse vecht- en budosportclubs. Ik ging in gesprek met Edwin Korenberg die als ondersteuner betrokken is vanuit het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM).

Positieve impact

Edwin vertelt enthousiast: “Allereerst willen we een verscheidenheid aan vecht- en budosporten laten zien die Arnhem te bieden heeft. Maar we willen ook graag de prachtige normen en waarden die in deze disciplines verweven zijn belichten”. Hij benadrukt dat vecht- en budosport niet alleen draait om vechten en jezelf verdedigen, maar ook om het stimuleren van discipline, respect en zelfbeheersing, wat bijdraagt aan een gezonde en positieve levenshouding.

Collectief met oog voor kwaliteit en veiligheid

Sinds vorig jaar hebben diverse Arnhemse clubs de handen ineengeslagen om een collectief te vormen. Dit, met ondersteuning van gemeente Arnhem, Sportbedrijf Arnhem en het NIVM. Samen streven ze naar een hoogwaardig aanbod. Het delen van expertise, het organiseren van scholingen, uitwisseling van kennis en contacten, maar ook het organiseren van deze Vecht- en Budosportdag maken hier deel van uit. Inmiddels zijn er 17 gecertificeerde clubs aangesloten; een veelbelovende ontwikkeling. “Vooral het samen-gevoel is mooi om te zien”, vult Edwin aan.

Van kickboksen tot valpreventie

Dat het niet louter draait om een potje vechten wordt duidelijk. Kickboksen, boksen, karate en kempo; naast de vechtsporten werden ook budosporten die middag gepresenteerd, zoals aikido en judo. “Sommige clubs bieden specifieke lessen voor bepaalde doelgroepen aan. Ook weerbaarheidstraining en valpreventie horen daar bijvoorbeeld bij”, vertelt Edwin. De demonstratie van Parkinson boksen die werd gegeven is bijzonder verrassend in het aanbod. “En als je het hebt over diversiteit: binnen deze sporten worden mensen met elkaar verenigd.”

Meer informatie

https://www.sportinarnhem.nl/vechtbudosportdag

https://www.sportinarnhem.nl/gezond-en-fit-in-arnhem/programma-arnhemse-vecht-en-budosportdag/

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven