Van Stenen naar Stokroos

Op de jaarlijkse Burendag eind september trapten Mieke en Cato af! Alle buren waren uitgenodigd om onder het genot van zelfgemaakt lekkers te zien hoe de eerste plantjes voor hun deuren de grond in gingen. Ook was dit een uitverkoren moment om met hen te delen wat er nog meer aan plannen liggen!

Groene wensen aan de voordeur

Enkele tijd daarvoor waren de dames in de pen geklommen om een beroep te doen op het wijkbudget van Klarendal. Aan de Hommelseweg, tussen de COOP en de Agnietenstraat, staan dertien kenmerkende rode dakenhuisjes die deel uitmaken van de vroegere arbeiderwoningen. Daar bundelen zij krachten om dat stukje straat te vergroenen. De voorbereidingen waren toen al in volle gang.

Naast het verfraaien van het straatbeeld en verbetering van leefklimaat voor zowel bewoners als passanten, is er nog veel meer te winnen.

‘Gevelvergroening en aanleg van geveltuinen leveren niet alleen maar meer biodiversiteit, maar hebben tevens een isolerende  werking waardoor hittestress en geluidsoverlast verminderd zullen worden. Vooral hitte stress loopt op met de huidige zomers en levert niet alleen snikhete huizen, maar buiten neemt de lucht kwaliteit (meer fijnstof) steeds verder af. Verkoeling door gevelgroen en geveltuintjes wordt nu echt noodzakelijk!’ omschreven zij in hun aanvraag.

Op een enkele uitzondering na, heeft dit stukje stad géén groen. Verder denken zij ook aan insecten zoals hommels, bijen, vlinders en vogels die hier profijt van zullen hebben. En wellicht nodigen de geuren en kleuren voor de deur uit tot praatjes aan de straat, dus ontmoeting.

Zoveel mogelijk samen

Mieke Lamar en Cato Donker waren al eerder begonnen met inventariseren. Ze vroegen de bewoners van het rijtje huizen aan de Hommelseweg, die halverwege onderbroken wordt door de Paardensteeg, wat ze van een vergroeningsplan vonden.

De reacties waren overwegend positief. Sommige buren uitten hun zorgen over geen groene vingers hebben, gebrek aan tijd en angst voor vandalisme en hondenpoep. Hoe dan ook zegden tien buren toe op één of andere manier bij te dragen met uitvoering en onderhoud. De initiatiefnemers dachten mee over hoe de terughoudende argumenten te kunnen tackelen met oplossingen.

De wensen voor de vergroening varieerden van het transformeren van de stenen verhogingen bij een aantal voorgevels tot plantenbakken. Van verankerde plantenbakken bij de voordeur, bomen en groene eilandjes aan de straat, tot gevelgroen in de steeg.

Burendag lijkt hen een uitgelezen moment om de relatie en betrokkenheid van de bewoners nog verder te stimuleren en versterken. Het Oranjefonds kende er een financiële bijdrage voor toe.

Tips, adviezen en uitvoering

Zij deden een financieel beroep op het wijkbudget om duurzame plantenbakken aan te schaffen. Ook voorheen hadden de initiatiefneemsters al hun weg gevonden om het project ‘van Stenen naar Stokroos’ samen met buren te ontwikkelen. Via het AANjaagteam, de afdeling van de gemeente die klimaatadaptieve bewonersinitiatieven aanjaagt, en de actie NK Tegelwippen kwamen ze in contact met Arnhem Klimaatbestendig.

Het balletje ging rollen en zo kwam er tevens contact met de afdeling Sociale Ontwikkeling van Volkshuisvesting. Plannen kwamen op papier en werden verspreid onder subsidieverstrekkers. Ondertussen starte de zoektocht naar planten, bloemen en groensoorten die het beste gedijen in een versteend gebied tijdens warme zomers.

Naast de inzet van de bewoners zelf, is het plan dus opgepakt door Volkshuisvesting Arnhem, Aanjaagteam van Arnhem AAN en Team Klimaatadaptief van Gemeente Arnhem. Er sluiten zich steeds meer bewoners en partners buiten het rijtje woningen aan bij dit vergroeninginitiatief, zoals ook de Woon Omgevings Ploeg, Biologische Tuinbouwvereniging Elderveld, Arnhem Zoemt, De Groene Vos, Natuurcentrum Arnhem en Het Tuinkantoor.

De eerste bloembakken zijn nu gerealiseerd. Later in 2021 en in het voorjaar van 2022 wordt het plan ‘van Stenen naar Stokroos’ verder ontwikkeld en gerealiseerd. Water afkoppelen met regentonnen en groene daken staan bijvoorbeeld óók op het wensenlijstje!

Cato en Rieky zijn blij met de tot plantenbakken omgetoverde stenen verhogingen, gedecoreerd met de herkenbare ‘NK Tegelwip’ vlaggetjes waar Arnhem de laatste maanden van in de ban was.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven