‘Vrijgevig zijn, warmte geven, mensen helpen: dát is rijkdom’

Twee keer per maand op vrijdag komt een groep 50 plusvrouwen uit alle windstreken bij elkaar in de Hobbit aan de Zwanebloemlaan in Arnhem Zuid. “We babbelen, maken hapjes, eten samen, vertellen verhalen en geven elkaar advies, het is gewoon als thuis zijn”, vertelt Saira Swaria, bestuurslid van de Stichting Multiculturele Vrouwen Arnhem http://www.multiculturelevrouwenarnhem.nl die de middagen organiseert.

Ruim dertig leden heeft de Stichting Multiculturele Vrouwen Arnhem (MVA). Van Irakees tot Boliviaans en van Afghaans tot Brits, het gezelschap is zeer gevarieerd. Nazanin Hardi, Ludsmilla Sinay en Saira Swaria vormen het bestuur. “Multiculturele Vrouwen Arnhem bestaat al een hele tijd, maar het initiatief was in slaap gevallen. Nazanin, Ludsmilla en ik hebben ons best gedaan gedaan om het weer wakker te maken”, vertelt Saira.

Adviesbrigade

Het drietal kreeg daarbij hulp van Toon Godefrooij en Rinie van der Leur van de Adviesbrigade. “De Adviesbrigade heeft ons geholpen een stichting te worden en ook met het maken van de website, het aanvragen van subsidie en het contact met de gemeente kregen we ondersteuning.” MVA huurt, met behulp van subsidies van de gemeente en de Dullertsstichting, een ruimte met keuken in buurtcentrum De Hobbit. Ook het eten, de cadeaubonnen voor de vrijwilligers en het inhuren van mensen die iets komen vertellen, zoals een energiecoach, kunnen ermee bekostigd worden, zegt Saira. “We zijn zeer, zeer dankbaar voor alle hulp. Dat vergeten we nooit!”

Nieuw Arnhems meisje

Doel van de vrouwenbijeenkomsten is om de eenzaamheid en het isolement van nieuwkomers in Arnhem te doorbreken. Ooit was Saira zelf een nieuw Arnhems meisje, dus ze weet hoe moeilijk het is om een nieuw leven op te bouwen in een vreemd land. De van oorsprong Pakistaanse is geboren in Kenia en groeide op in Engeland. Op haar zeventiende trouwde ze met haar Oegandese man. Met hem ging ze in Arnhem wonen. “Elk mens heeft bagage en iedereen voelt zich een nul als hij of zij hier net is. In je thuisland heb je geen stress: je hebt een groot netwerk, werk, familie, je hebt alles. Je bent er alleen maar aan het geven. Hier moet je opnieuw beginnen. Alles aanvragen, zoals een uitkering! De schaamte is groot, maar je kunt niet zonder.”

Dikke vriendinnen

Haar plek vinden in Nederland, het lukte Saira in eerste instantie niet. Ze ging zelfs terug naar Engeland, maar haar familie haalde haar over om weer naar Nederland te komen. Eenmaal terug begon ze aan een taalcursus. “Taal is alles. Als je niet kunt communiceren voel je je waardeloos.” Daar in de klas, aan het bankje achter haar, zat Nazanin. De twee werden dikke vriendinnen. Samen beleefden ze heel wat Arnhemse avonturen: ze begonnen een cateringbedrijf, deden kookworkshops en zetten Multiculturele Vrouwen Arnhem op. Saira: “MVA is altijd open. Alle soorten vrouwen zijn welkom. Wij willen nieuwkomers laten zien: jullie zijn net als wij. Wat wij doen, dat kunnen jullie ook! Iedereen heeft een talent en iedereen vindt wel iets leuk om te doen. En op basis daarvan kun je iets betekenen in de maatschappij.”

Trots

En dat is waar het om gaat, volgens Saira. “Ik hou van mensen. We zijn allemaal hetzelfde, van buiten en van binnen. Vrijgevig zijn, warmte geven, mensen helpen: dát is rijkdom.” Het werk van Saira, Nazanin en Ludsmilla is niet onopgemerkt gebleven. Vorig jaar werd het bestuur van Multiculturele Vrouwen Arnhem genomineerd voor de Arnhemse Stadsprijs. “Wij zijn trots, die waardering geeft ons motivatie.”
De ideeën stromen dan ook volop. Zo wil Saira graag een groep oprichten voor vrouwen die hun man hebben verloren (dit jaar overleed Saira’s eigen man plotseling -red.) en heeft ze plannen een kluscursus of -workshop te organiseren. “Om kleine dingetjes in en om het huis zelf op te lossen, zoals een lamp ophangen of de olie van de auto checken. Dat soort dingen, dat moeten wij toch ook gewoon leren!”

Meer info?
www.multiculturelevrouwenarnhem.nl
www.adviesbrigade.nl

1 gedachte over “‘Vrijgevig zijn, warmte geven, mensen helpen: dát is rijkdom’”

  1. Ipe van der Deen

    Prachtig initiatief en het verhaal is heel herkenbaar als ik denk aan de immigranten die ik in bijvoorbeeld Canada, de VS of Nieuw Zeeland heb gesproken. Een steuntje i de rug om een nieuw netwerk op te bouwen EN de taal waren voor al die mensen van beland.
    Veel plezier en energie gewenst.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven