Waar eten is, is een weg

Als er iets is waar Martijn van Butselaar bij zweert, dan is het dat eten ons verbindt. Als stadskok bereidt hij maaltijden voor wie het op dat moment nodig heeft, van daklozen tot toevallige voorbijgangers. Hij gebruikt eten als laagdrempelige manier om wijkbewoners met elkaar te verenigen.

Samen sterk

Samen sta je sterk. Daar weet initiatiefnemer Martijn alles van. Na een burn-out wilde hij het over een andere boeg gooien. Iets voor mensen doen in ruil voor een praatje, zonder kapitalistische doeleinden. Vanuit het KinderWijkTeam van Mike Hoose is Martijn in 2018 met De Stadskok begonnen. Een kleinschalige actie, opgezet met behulp van kennissen van Martijn die met een pollepel overweg konden, die uitgroeide tot een lopend initiatief met vaste koks en steun uit meerdere hoeken. Zo maakt Stichting Project geld beschikbaar voor de onkosten zoals het keukengerei. Voor de ingrediënten kan De Stadskok terecht bij De Blauwe Tomaat. Dit initiatief levert producten aan die niet geschikt zijn voor verkoop in de supermarkt. Op deze manier worden deze producten niet zomaar weggegooid. 

Vier pijlers

Naast voedselverspilling tegengaan heeft De Stadskok nog drie andere pijlers. Streekproducten aan de man brengen is er één van. Ook wil De Stadskok dat iedereen – inclusief Arnhemmers met een kleine portemonnee – van gezonde voeding kan genieten. Geregeld neemt hij het Kinderwijkteam mee naar de Paulusschool om daar een moestuin te onderhouden. De laatste en belangrijkste pijler – mensen met elkaar verbinden – gaat als vanzelf wanneer er gegeten wordt. Want waar mensen zijn, is contact en gezelligheid. En dat zien Martijn en zijn team graag. 

Om die reden heeft De Stadskok ook geen vaste locatie. Officieel is het initiatief gevestigd in het pand van het KinderWijkTeam, maar de gezelligheid reikt verder dan alleen Malburgen. Met social media en flyers laten ze weten waar ze te vinden zijn. De Stadskok zoekt specifiek naar locaties waar mensen samenkomen. In buurthuizen, bij de daklozenopvang of zomaar ergens op straat; De Stadskok is overal én voor iedereen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven