Op vrijdag 10 februari was het Warmetruiendag,http://www.arnhemaan.nl de dag waarop traditiegetrouw de verwarming een graadje lager gaat. Omdat dat bij de meeste mensen deze winter al het geval is, startte er in Arnhem een nieuw initiatief: vrijwilligers maakten samen lappendekens voor een beetje extra warmte in huis. Op Stadsboerderij de Korenmaat werden de eerste exemplaren op feestelijke wijze uitgedeeld.
“Ik zie al drie lapjes die ik heb gebreid! Kijk, daar die bruine. En daar nog een, die met dat schuine streepje.” Een van de vrijwilligers bekijkt de vijf kleurige dekens die in de openbare ruimte van Stadsboerderij de Korenmaat zijn opgehangen. “Ik zag een oproep in de krant en ik ben meteen mijn bolletjesmand ingedoken,” vertelt ze enthousiast. “Ik had nog allemaal restjes waar ik niks mee deed en kleuren die ik niet gebruikte. Ik heb mijn stekenboek gepakt en ben van alles gaan uitproberen. Zó leuk! Ongeveer 40 lapjes heb ik gebreid.”
Een beetje anders
Hoeveel vrijwilligers er precies mee hebben gebreid en gehaakt, weet Maud Wolf van Arnhem Aan niet. De lapjes zijn ingeleverd op twaalf inzamelpunten, vertelt ze. Daarna hebben medewerkers van het sociaal atelier van modehuis Hul le Kes ze met de hand in elkaar gezet tot grote lappendekens. “Vanwege de hoge energieprijzen heeft iedereen binnenshuis al een extra trui aan, dus dit jaar hebben we het een beetje anders gedaan en maakten we lekkere dekentjes voor op de bank,” legt Maud uit. “En omdat het ook de week van de circulariteit is, wilden we dat doen met restmaterialen.”
succes
Die materialen werden gedoneerd door 2Switch. Huub Kwekkeboom, die zich voor het kringloopbedrijf onder andere bezig houdt met reststromen en textiel, is ook aanwezig om de circulaire kunststukjes te bewonderen. “Dit is de basis. Je materialen zo dicht mogelijk bij huis weer doorgeven, daar geloof ik echt in,” verklaart hij.
Warmetruiendag wordt voor de zeventiende keer gevierd. De dag is een Arnhemse uitvinding en werd bedacht door het Klimaatverbond, zo weten Carla Lodder en Laura de Ridder, beiden werkzaam bij de vereniging die gevestigd is aan de Zijpendaalseweg. Ze vinden de dekentjesactie een groot succes. Carla: “Een lapje is klein en snel gemaakt. Het is heel gemakkelijk om een bijdrage aan dit project te leveren!”
Animo
De eerste exemplaren worden uitgereikt aan vijf vrijwilligers, waaronder twee van het Leger des Heils, die op deze manier in een welverdiend zonnetje worden gezet. Na de eerste vijf zullen er meer volgen. “We hebben nog genoeg lapjes om tot in maart dekens te kunnen maken,” grapt Sebastiaan Kramer van Hul le Kes. “Er staan nog acht zakken wol klaar om lapjes van te maken,” voegt Huub Kwekkeboom toe.
Ook aan de animo van de handwerkende vrijwilligers ligt het niet, zo blijkt deze ochtend. “Mogen we volgend jaar weer?” vraagt een van de deelnemers. “Ik haak het hele jaar door, hoor!” roept iemand anders. “Het maakt mij niet uit.” Volgens Maud Wolf is dit zeker niet het laatste dekentjesfestijn. Ze belooft volgend jaar wat eerder ruchtbaarheid te geven aan de actie.
De komende weken wordt de rest van de dekens in elkaar gezet. Daarna gaan ze naar de voedsel- en kledingbank waar ze worden uitgedeeld. Tot eind februari kunnen er nog lapjes gedoneerd worden. Sebastiaan Kramer: “We gaan door met dekens maken tot alles op is!”
Meer info?
www.arnhemaan.nl