‘Er is meer in het leven dan huisje, boompje, beestje’

In de Stadskeuken aan de Beekstraat is sinds kort op vrijdagen tussen 10 en 16 uur het Ecologie & Vrouwenatelier (EVA) te vinden. EVA is een burgerinitiatief van mensen uit verschillende culturen, waaronder de zussen Ayten en Zerya Özdemir. Met hun project willen zij de talenten van vrouwen stimuleren. “Ik krijg hier zo veel energie van. De sfeer is leuk, iedereen is gelijkwaardig, het is net alsof je elkaar al jaren kent!” aldus Ayten.

De dag wordt afgetrapt met een naaiochtend. Wie wat te repareren heeft of zelf aan de slag wil, kan tussen 10 en 12.30 uur aanschuiven aan de grote tafel, waar onder leiding van vrijwilliger Fatma niet alleen kleding wordt hersteld, maar ook van oude kleren frisse, nieuwe items worden gemaakt. Zo wil EVA een bijdrage leveren aan het tegengaan van verspilling en de bewustwording van het belang van duurzaamheid. Het is een van de kernwaarden van het vrouwenatelier: respect voor de natuur. “Ecologie, maar ook democratie en gendergelijkheid vinden we heel belangrijk. Het maakt ons niet uit of je homo bent of Koerdisch of wat dan ook,” legt Ayten uit. “We zijn open voor iedereen. Vorige week zaten we hier met acht of negen mensen om de tafel om te bespreken wat we gaan doen met Internationale Vrouwendag. Waaronder drie mannen.” Zerya: “Mannen zijn uiteraard ook welkom. We zijn er niet alleen voor vrouwen.” Ze grinnikt. “Ze moeten zich dan natuurlijk wel een beetje dienstbaar aan ons opstellen.”
Naast het reparatie- en recycle-atelier is er ‘Het sociaal uurtje’, waarin iedereen binnen kan lopen die een praatje wil maken, zin heeft in nieuwe ontmoetingen of zit met een vraag. Ook wordt er samen gegeten. ‘We eten veganistisch of in ieder geval vegetarisch,” vertelt Ayten, die het koken voor haar rekening neemt.

Verbinders

EVA is een project dat is ontstaan in coronatijd. Ayten: “De behoefte om elkaar op te zoeken is groot. Om ons heen zien we veel vrouwen die thuiszitten, en nu al helemaal. Ze worden niet gestimuleerd hun talenten te ontwikkelen en hebben de middelen vaak ook niet. Dat is zonde. We vinden dat vrouwen een belangrijke rol hebben in de samenleving. Zij doen het grootste deel van de opvoeding, zijn sociaal en zorgzaam. Vrouwen zijn verbinders. Zerya: “Toch hebben vrouwen bij belangrijke besluiten minder inspraak en krijgen ze, nog steeds, minder betaald dan hun mannelijke collega’s.”
Ayten: Bovendien is er veel eenzaamheid. Mensen raken geïsoleerd. Wij willen ze steunen waar het kan. Laatst hebben we een vrouw begeleid die veel zorg nodig had en geen familie die haar kon of wilde helpen. We hebben thuiszorg voor haar geregeld, gingen mee naar de huisarts en leerden haar internetbankieren. Daardoor kan ze nu in de app van de bank! Zelfredzaamheid is belangrijk.”

Activisme

De twee houden zich al langer bezig met maatschappelijke kwesties op het gebied van emancipatie en integratie, onder andere via Stichting Keyf waar het Ecologie & Vrouwenatelier onderdeel van is. Zerya: “We zijn veel actief geweest in progressief-democratische groepen en emancipatieprojecten. We zaten bijvoorbeeld in een vrouwennetwerk om de participatie van Koerdisch-Turkse vrouwen te bevorderen. En toen terrorisme een hot item was, gingen we samen met de gemeente in gesprek met jongeren over de vraag wat 11 september met hen deed.” Ayten: “We zijn altijd al bewust geweest. Dat hebben we van huis uit meegekregen. Onze ouders staan bijvoorbeeld ook voor democratie. Vroeger was het not done om activistisch te zijn. Wij doen dat wel. Het voelt goed, daar gaat het om! Wat belangrijk is, is het immateriële: wat breng je naar de mensen toe?” Zerya knikt: “Er is meer in het leven dan huisje, boompje, beestje.”

Dromen

EVA bestaat een jaar. Vanuit de vrijdagse uitvalsbasis in de Stadskeuken wordt er zachtjes gedacht aan meer. De plannen en ideeën zijn eindeloos. Van een maandelijks multicultureel feest tot een cursus over hoe met stress om te gaan. “We doen het langzaam,” zegt Ayten. “Succesvol word je door klein te blijven.” Zerya: “Mijn droom is dat we straks een groot atelier hebben. In een kerk of een ander historisch gebouw. Ik verbeeld me dat de een tapijten staat te maken, de ander aan het schilderen is, we zijn allemaal samen aan het werk.”
Hoe het project er in de toekomst ook uit gaat zien, EVA is er om te blijven. “Jullie horen nog wat van ons,” verzekert Ayten. Ze schatert. “We’ll be back! De vrouwen komen terug, let maar op!”

http://eva-arnhem.nl

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven