Muziek als middel voor Verbinding en Ontwikkeling

Maak kennis met bevlogen Arnhemmers die met hun initiatief de stad een stukje mooier maken! Stadskracht-medewerker Hanneke ging met twee van hen in gesprek. Laat je inspireren! Ook jouw idee kan het verschil maken.

Een openhartig gesprek met Melle Berendsen, bijna dertig, opgeleid als muzikant en maker. Ze studeerde af aan de opleiding ‘Musician 3.0’ aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, met een bijzondere performance waarin ze de grenzen tussen realiteit en performance liet vervagen. Een concept dat ze ‘realformance’ noemt. Het vormt haar motivatie van ‘Play’: een inspirerend project waarin mensen die normaal gesproken weinig met muziek in aanraking komen, via muziek ondersteund worden bij hun persoonlijke ontwikkeling en sociale verbindingen.

Over Melle

Melle vertelt over haar eindexamenproject waarbij ze mensen op een wandeling of in een trein mee op pad nam. Daar, in die ogenschijnlijk gewone context, creëerde ze subtiele momenten van verwarring door kleine performance-elementen toe te voegen. Subtiel genoeg om onopgemerkt te blijven, maar krachtig genoeg om de omgeving te vervreemden. ‘Er gebeurt iets, maar wat?’ “Het draait om het bewust opzoeken en doorbreken van sociale barrières”, vertelt Melle. “Ik wil mensen aan het denken zetten over de kaders van hun eigen sociale interacties.” In plaats van de overdaad op te zoeken en te provoceren, kiest ze voor een minimalistische en empathische benadering. “Door mensen dichter bij hun eigen ongemak te laten komen, kunnen voorzichtig grenzen worden verlegd.”

Persoonlijke Ervaring en Motivatie

Melle werkt vanuit haar eigen ervaring, wat haar aanpak extra bijzonder maakt. Tijdens haar studie kreeg ze zelf te maken met sociale angsten, en woonde ze een half jaar bij NEXT in het Arnhemse Klarendal, waar jongeren en jongvolwassenen in een huiskamersetting begeleiding kunnen krijgen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Daar herontdekte ze dat muziek, een goed gesprek en sport haar eigen vangnet vormden, en vond ze houvast.

De impact van bezuinigingen op cultuur en sport motiveerde om haar muzikale talent in te zetten voor mensen die niet of nauwelijks met muziek in aanraking komen. Nu biedt ze met ‘Play’ zelf een veilige ruimte waarin mensen via muziek kunnen groeien en een diepere connectie met zichzelf en hun omgeving kunnen vinden.

Hoe Het Project Begon

Het project kreeg vorm vanuit haar werkzaamheden bij Muzorgski, een Utrechtse organisatie die zich richt op culturele en maatschappelijke zorg met een focus op het gebruik van kunst en cultuur. Melle: “In Arnhem bleek er ook behoefte aan een dergelijk aanbod.” Na haar studie weer in Arnhem wonend en met haar achtergrond en expertise was zij de perfecte match. Samen met Muzorgski pitchte ze het idee bij NEXT, waarna het project onder leiding van Ide Cornelissen en Melle Berendsen van start ging. Dankzij subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie kon de pilot gerealiseerd worden.

Werkwijze en Aanpak

Geïnspireerd door initiatieven zoals The Mystifyers in Rotterdam, biedt het project een serieuze, professionele muzikale ervaring aan. Bij het project Play maken we muziek door middel van gedirigeerd improviseren. Onder leiding van een ‘processor’, een soort dirigent, laat je groepen improviserend samen muziek maken. “Die methode is toegankelijk voor iedereen, ongeacht muzikale achtergrond. Het geeft deelnemers de vrijheid om een rol op de voorgrond, of juist op de achtergrond te vervullen, of zelfs een stapje terug te nemen als ze dat nodig hebben. We zijn een collectief waar iedereen zichzelf mag zijn en zijn dromen mag nastreven. Dit is wat ‘Play’ zo spannend maakt. Het biedt structuur, daginvulling, en laat deelnemers ontdekken wat ze kunnen.”

Successen en Toekomstplannen

Hoewel een optreden niet per definitie onderdeel is van het project, was de presentatie voor genodigden een succes. Musis & Stadstheater Arnhem stelde de prachtige balkonzaal ter beschikking. Dat maakte het nog specialer.  “Het moment waarop een deelnemer zijn rapstuk deed en wij daar een improvisatie achter voegden, was echt bijzonder. Het publiek vond het geweldig.”

Melle hoopt in januari 2025 te starten met een nieuwe, langere versie van Play, met eventuele plannen voor meer shows, en voor samenwerkingen met een diverse groep mensen. Om een inclusieve en verbindende omgeving te creëren betrekt ze het liefste de hele buurt daarbij. “Het is fantastisch om te zien dat deelnemers sterke banden hebben opgebouwd en uitkijken naar een vervolg. En we repeteren in een openbare ruimte, dus iedereen is welkom.”

Er zijn nog enkele financiële hobbels te nemen, en de discussie over de toekomstige financiering—of deze meer vanuit de zorg- of cultuurkant moet komen—blijft gaande. Ondanks uitdagingen binnen de zorgsector, blijft het project zich ontwikkelen, vanuit de kernwaarden verbinding, zelfontdekking, en om samen te groeien. “We hopen dat deelnemers niet alleen een muzikale ervaring hebben, maar ook persoonlijke inzichten en nieuwe verbindingen meenemen uit het project.”

Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten over het project? Stuur een bericht naar playarnhem@gmail.com

Wil jij ook iets betekenen voor Arnhem, maar weet niet waar te beginnen? In onze kennisbank delen we diverse artikelen om je daarbij te ondersteunen, bijvoorbeeld hier. Of ga eens in gesprek met een van onze adviseurs. We helpen je graag en kosteloos.

Wil je voor jouw initiatief ook zoveel mogelijk bewoners bereiken en bewust bezig zijn met inclusiviteit? Dan kan dit artikel inspirerend voor je zijn: Inclusiviteit voor jouw organisatie.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven