Maak kennis met bevlogen Arnhemmers die met hun initiatief de stad een stukje mooier maken! Stadskracht-medewerker Hanneke ging met één van hen in gesprek. Laat je inspireren! Ook jouw idee kan het verschil maken.
In een maatschappij waar carrière en winst vaak centraal staan, laten inspiratoren Syne Fonk en Nelly Sendar samen met een team van mensen zien dat de kracht van samenleven ligt in de bereidheid om elkaar te helpen. Boven economische belangen, richten zij zich op menselijke en natuurlijke waarden, als basis voor werkelijke vooruitgang. “De mens is een geheel van natuurlijke systemen.”
Hoe het begon
Ecovrede begon op ‘Kamp Koningsweg Noord’ en ‘de Zeven Provinciën’ – voormalig Militair terrein in Schaarsbergen, met een prijsvraag voor die locatie, waarbij een groot deel teruggegeven moest worden aan de natuur. De visie van Ecovrede sluit perfect aan bij wat Syne En Nelly zien als ideaal; een samenleving die gebaseerd is op wonen, werken en samenleven met de natuur als leidraad. “Ons oorspronkelijke plan was om een community te starten,” vertelt Nelly. “Een woon-werk-leef gemeenschap, waarin we samenleven met elkaar en de natuur.”
Hulp voor Iedereen
De ruimte op het terrein was ideaal, maar Ecovrede kon niet voldoen aan de vele financiële eisen die werden gesteld. Daarna verbleef Ecovrede de eerste vijf jaar van haar bestaan op de begane grond in de tegenwoordige studentenflat in Presikhaaf. Een hoge hal met verschillende kamers, die stuk voor stuk konden worden omgetoverd tot inspirerende projectruimtes. Met meer dan 80 vrijwilligers was het een bruisende plek. “De hele buurt liep in en uit, en mensen kwamen overal vandaan om iets aan te bieden, te ruilen, te gebruiken of om ideeën te delen. Het zoemde de hele dag door, net een grote bijenkast.”
Na verschillende omzwervingen in locaties verblijven ze momenteel aan de Middachtensingel. Elke verhuizing brengt de nodige uitdagingen met zich mee. “We moeten onze plannen telkens weer opnieuw aanpassen aan de locatie.” legt Syne uit. “En door gebrek aan ruimte komen sommige ideeën op pauze te staan.”
Meer dan alleen een brood
Toch weten ze overal waar ze zich vestigen mensen te bereiken die hun hulp goed kunnen gebruiken en een community op te bouwen. Van juridisch advies en hulp bij het invullen van formulieren, tot praktische ondersteuning met meubels, speelgoed en, waar ze het meest om geroemd zijn, het uitdelen van brood.
Sociale wijkteams, scholen en welzijnsorganisaties verwijzen inmiddels regelmatig door. “Veel mensen zijn op zoek naar hun rol in de wereld. Wie ben ik? Wat kan ik bijdragen? Helaas wordt de sociale kant in allerlei lagen van de maatschappij steeds meer wegbezuinigd. En dat merk je. Meer dan ooit is het nodig
om anders naar geld te kijken en het geen hoofdrol te geven.”
Ecovrede wil terughalen wat er aan goeds in de samenleving stil is komen te staan, en laten zien dat je niet veel nodig hebt om goed te kunnen leven. Sommige mensen komen alleen voor een brood, maar zoals Nelly opmerkt, blijkt er vaak veel meer achter te zitten. Als het nodig is, is er een plek op de bank om een middagdutje te doen, of zorgen ze dat er iemand van Ecovrede mee gaat naar een belangrijke afspraak. “Mensen moeten weten dat er altijd iemand is die met hen mee wil denken.”
Werken aan bewustwording
Inmiddels bestaat Ecovrede vijftien jaar, en is naast duurzaam leven ook initiator en inspirator voor leefbare initiatieven zoals stadslandbouw. ”Het draait vooral om bewustwording,” vertelt Syne. En daar zetten ze zich hard voor in. Als pioniers op het gebied van stadslandbouw zette ze projecten als ‘Eetbaar Arnhem’ en ‘Stadslandbouw Mooieweg’ op de kaart, welke direct voortvloeiden uit een door Ecovrede ingebracht voorstel in de gemeenteraad. Zo kwam de hele landelijke pers er op af en werd Ecovrede gevraagd hen te woord te staan, omdat zij als een van de eersten met dit thema aan de slag gingen in de stad.
Via workshops over geld, zelfvoorzienend leven, hergebruik en het belang van groen dragen ze hun visie verder uit. In het Groenforum, en in gesprekken met de gemeente, hebben ze een aanjaagfunctie o.a. middels een gratis spreekuur, het schrijven van brieven en door actief in te spreken tijdens vergaderingen. Want ondanks dat burgerinitiatieven vaak geprezen worden in gemeentelijke beleidsplannen, merken zij dat er in de praktijk nog niet altijd de praktische ruimte is voor initiatieven als Ecovrede. “Dat moet veranderen.”
Zoektocht naar locatie gaat door
De zoektocht naar een vaste locatie en grond is voor Ecovrede vooralsnog niet afgerond. “Met een vaste plek kunnen we nog veel meer mensen helpen.” Het vraagt moed om voorop te lopen in deze beweging, maar door zelf het goede voorbeeld te geven, blijven ze ‘het positieve virus’ verspreiden. ”Mensen die we van jaren weer terugkomen, zeggen dat Ecovrede hun kijk op het leven echt heeft veranderd. Dat is het mooiste compliment wat we kunnen krijgen. Maar ook wij laten ons graag inspireren door anderen.” Tips zijn welkom en meehelpen ook.
Ecovrede deelt graag drie tips voor maatschappelijke initiatieven:
- Begin bij de mensen, niet bij het geld, en laat de ontwikkeling zich op natuurlijke wijze ontvouwen. Richt je niet op het doel, maar volg de missie die voortkomt uit de behoeften van Mens en Natuur
- Kijk goed naar continuïteit en neem dat vanaf het begin als aandachtspunt mee bij de opstart van je initiatief. Inspireer elkaar en zie elkaar niet als concurrent
- En wist je dat je bij Ecovrede ook als maatschappelijk initiatief terechtkunt voor meubels en huisraad? Laat weten wat je zoekt, Team Ecovrede denkt graag met je mee en geeft gratis advies