Passie voor zingen delen met anderen

Ron en Monique zingen met passie uit volle borst en belangeloos voor wisselend publiek. Wekelijks mag iedereen die wil, mee komen zingen; gewoon, omdat het fijn is om te zingen.

Van singel naar inloop

Monique Hulsman en Ron Baars leerden elkaar kennen op ‘Singel 31’, tot 2013 een dagbestedingslocatie van Pro Persona aan de Sonsbeeksingel. Beiden waren er weliswaar cliënt, Monique was er ook receptioniste. Afkomstig uit een muzikale familie (‘Ik ben familie van Gert en Hermien’), kwam Monique er met cliëntgestuurde projecten als bijvoorbeeld een Rock & Roll band en een disco, maar vooral een smartlappenkoor helemaal tot bloei. Ron Baars ontwikkelde er zijn lust voor zingen.

Maar deze huiskamer voor vele dagelijkse gasten, sloot na twintig jaar zijn deuren in 2013. Ron en Monique hebben zoveel mogelijk mee geholpen om allerlei activiteiten op andere locaties in de stad onder te brengen. Met het zangclubje vonden ze plek in het Inloophuis in Sint Marten aan de Van Slichtenhorststraat: iedere vrijdagochtend zingt er het inloopkoor.

Plezier

Het zangclubje heeft een vaste kern. Maar laagdrempeligheid vinden Ron en Monique belangrijk, iedereen is er dus welkom. Het gaat er niet om dat je mooi zingt; het gaat er om dat je plezier hebt.  ‘En dat is ook wat we uitstralen’, aldus Ron. Monique heeft ondertussen mappen samen gesteld met allerlei liederen, variërend van Nederlandstalig, pop, rock, Engelstalige gospels en nog veel meer: ‘Het begon met één map, maar ondertussen heb ik acht mappen per persoon waar we samen uit zingen.’

De vaste kern heeft ook een aantal muzikanten beschikbaar en treedt bij gelegenheden belangeloos wel eens op. Met kerst, in een gevangenis, tijdens de eerste lockdown op Klarendalse straten, voor daklozen; ze vinden het heerlijk om hun zang over te brengen op andere mensen. Ron: ‘Zingen is al therapeutisch hè, goed voor mensen met depressieve klachten. Maar als je dan ook nog na een optreden een gedicht of bloemen krijgt van bijvoorbeeld een dakloze… Dat soort reacties raken me enorm.’

Corona

Tijdens de eerste lockdown van voorjaar 2020, was het mooi weer. De zangers kwamen toen toch wekelijks bij elkaar, buiten op het pleintje voor de kerk en het Inloophuis. Deze winterse lockdown pakt helaas anders uit; deelnemers leefden er wekelijks naar toe en zijn nu teleurgesteld dat het inloopkoor niet door gaat. ‘Maar ik zing gewoon door op straat’, lacht Ron.

1 gedachte over “Passie voor zingen delen met anderen”

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven