Wijkinfopunt in ’t Huukske: een warm en persoonlijk kruispunt van netwerken

Een plek waar je niet alleen welkom bent voor koffie, maar ook voor een luisterend oor en praktische hulp — dat is het Wijkinfopunt in buurthuis ’t Huukske. Coördinator Marleen en vrijwilliger George zetten zich midden in de wijk Lombok in, voor dit laagdrempelige initiatief waar bewoners terechtkunnen met al hun vragen.

Hoewel het Wijkinfopunt in ’t Huukske pas enkele maanden geleden is opgestart, draait het meteen verrassend goed. Hoe dat komt? De persoonlijke aanpak waarmee George als vrijwilliger het Wijkinfopunt beheert, is warm én praktisch. Je krijgt er niet alleen informatie; George helpt bewoners op een persoonlijke manier verder, verwijst door, en zorgt ervoor dat bewoners niet verdwalen in het woud van loketten en regels.

Coördinator Marleen ziet hoe belangrijk die rol is binnen het buurthuis: ‘‘t Huukske is een laagdrempelige ontmoetingsplek, met activiteiten zoals yoga, maaltijden, filmavonden en muziek. Maar we willen ook een plek zijn voor hulp en ondersteuning. Dankzij George kunnen we die functie nu echt vervullen,’ vertelt ze.

Even voorstellen…

Marleen is de enige betaalde kracht en de spil van ‘t Huukske. Met 24 uur per week, extra vrijwillige uren en de inzet van zo’n 12 actieve vrijwilligers, houdt ze de organisatie draaiende. Marleen is van huis uit verpleegkundige, maar liep in dat vak vast tussen haar idealen en de praktijk van de zorg. Toen ze negen jaar geleden in de wijk kwam wonen, begon ze als vrijwilliger. Inmiddels werkt ze al drie jaar als coördinator. Ze kent de buurt – en de buurt kent haar. ‘Het is een miljoen dingen tegelijk, en heel persoonlijk werk, maar dat maakt het juist zo leuk.’ 
George woont  woont niet in de wijk, en heeft een achtergrond in een hele andere tak van sport. De sociale dienstverlening is voor hem een nieuwe uitdaging. Met plezier richt hij zich nu op de sociale kant van het leven. ‘Ik ben bij meerdere buurthuizen geweest, maar dit is toch echt de leukste!’

Een warme wegwijzer

De map van het Wijkinfopunt staat vol met  informatie om bewoners en vrijwilligersorganisaties een stap verder te helpen: van schuldhulpverlening en huisvesting tot zorg, welzijn en taallessen. Er is ook een digitale versie, maar simpelweg doorverwijzen naar een website, dat werkt hier niet. ‘Het is vooral belangrijk dat mensen ook hun verhaal kwijt kunnen, waardoor soms ook andere (hulp) vragen aan het licht komen. Dit gebeurt alleen in een persoonlijk  gesprek.’ Daarnaast is veel informatie over organisaties uitsluitend digitaal te bereiken, wat voor sommige wijkbewoners lastig kan zijn. George ondersteunt dan de wijkbewoners met het zoeken naar de juiste informatie en neemt waar nodig het bellen of mailen van hen over.

Oorspronkelijk vond het spreekuur plaats tijdens het koffie-uurtje in de ochtend, maar dat is verplaatst naar een rustiger moment. Al snel werd duidelijk dat veel buurtbewoners elkaar goed kennen en juist behoefte hebben aan wat privacy.

George hielp inmiddels al zo’n tiental mensen. ‘We zijn geen probleemwijk, maar er zijn altijd mensen die ergens mee worstelen.’ Hij noemt voorbeelden van bewoners die vastlopen met administratie of digitalisering, zorgen hebben over een buur, hulp in huis nodig hebben of hun weg in de wijk willen vinden. ‘Mensen kunnen me echt alles vragen, ik kijk niet zo snel ergens van op.’ En met een informeel kopje koffie of thee erbij voelen bewoners zich snel op hun gemak. Het Wijkinfopunt doet het boven verwachting goed.

Kruispunt van netwerken

’t Huukske was het eerste buurthuis in Arnhem dat draait zonder subsidie. Maar sinds het in zelfbeheer ging, is de formele link naar de gemeente en de hulpverlening deels verloren gegaan. ‘Juist daarom is de rol van George en de andere vrijwilligers zo waardevol. Zij leggen die verbindingen weer,’ vertelt Marleen. ‘‘Hier is de Energiecoach!’ roept George dan aan de koffietafel, ‘klop even aan bij die man!’’ Zo simpel kan het zijn.

Inmiddels hebben ook het Sociaal Wijkteam, de wijkagent en organisaties als SWOA weer hun weg naar het buurthuis gevonden. Aan tafel ontstaan nieuwe verbindingen: van de oprichting van een buurtbus tot een bewoner die spontaan aanbiedt om een vrijwilliger naar het ziekenhuis te brengen. Geen QR-code of website – het is die menselijke benadering die hier echt het verschil maakt.

Het Wijkinfopunt in ’t Huukske is geopend op vrijdagen 12.00-14.00 uur. Op werkdagen kunnen mensen ook binnenlopen voor een kopje koffie of thee. Vrijwilligers kunnen dan ook doorverwijzen naar George, of Marleen.

Stadskracht Arnhem is eind 2023 gestart met het inrichten van Wijkinfopunten, in samenwerking met buurthuizen en ontmoetingsplekken. Er komen steeds meer Wijkinfopunten bij. Wil je ook een Wijkinfopunt bij jouw ontmoetingsplek? Bekijk hier meer informatie.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven