Maak kennis met bevlogen Arnhemmers die met hun initiatief de stad een stukje mooier maken! Stadskracht-medewerker Hanneke ging met één van hen in gesprek. Laat je inspireren! Ook jouw idee kan het verschil maken.
Als je de studio van Hanneke van de Pol binnenstapt voelt het alsof je een tijdsprong maakt. In hartje Klarendal waan ik me ineens in het tijdperk van de Art Deco. Muren, bedekt met behang van botanische printen en geometrische vormen – alles prachtig op elkaar afgestemd. Kijk je beter, dan is er iets anders te ontdekken.
Hanneke van de Pol, opgeleid in de klassieke kunst en later als grafisch vormgever, richt zich op interieurs en muurbekleding. Hoewel haar Artwall-collectie ook op muren ver buiten Arnhem siert, voelt ze zich ook verbonden met haar eigen wijk. Ze denkt dan ook graag na over de inrichting van de wijk, en die van de stad Arnhem. De gemeente weet haar te vinden, en ging meerdere malen met haar in gesprek om haar visie te horen.
De ziel van de plek
Zo is het opvallende tegeltableau op de Hommelsepoort van haar hand. Het nodigt uit om vanuit de stad verder de wijk in te lopen en kondigt het Klarendalse Modekwartier aan. Zomaar ergens een kunstwerk ophangen is er niet bij. “Ik wil iets neerzetten wat echt op die plek klopt. Zodat de plek vertegenwoordigt wat de wijk uitstraalt.” Daarvoor duikt ze in de geschiedenis, maar voeg ook nieuwe elementen toe. Een chique uitstraling in combinatie met de ouderwetse gordijntjes van de echte Klarendallers, dat is hoe het op de Hommelsepoort bijeen komt.
Ook in haar eigen straat, op de Klarendalsweg is een muurschildering van haar te bewonderen die zij realiseerde in opdracht van woningcorporatie Volkshuisvesting. Het legt een zichtbare verbinding tussen het oude en het nieuwe Klarendal. “De verf wordt één met de bakstenen en zo lijkt het alsof het altijd al zat.” Haar kunstwerken worden onderdeel van de wijk, passend bij haar missie om met kunst de ziel van de plek weer tot leven te brengen.
Werkelijkheid en Illusie
Wat haar ontwerpen extra bijzonder maakt, is het onverwachte gebruik van technologie. Kunstmatige intelligentie (AI) en augmented reality (AR) zijn haar tools. Door deze technologieën in haar creatieve proces te integreren, brengt ze kunst, magie en techniek bijeen. Dat kan ze toch echt even beter laten zien.
En ja, zodra ik met m’n telefoon langs een van haar schilderijen beweegt, komen haar kunstwerken op het scherm tot leven. Portretten beginnen te praten, interieurs veranderen van aankleding en kleur – de grens tussen de echte en de virtuele wereld valt te overdenken. In haar werk speelt ze vakkundig met deze vraag.
De Stad van de Toekomst
Ondanks de nostalgische uitstraling van haar ontwerpen, denkt ze ook na over de toekomst van de stad. “We zitten op een magisch omslagpunt in de tijd”, vertelt ze. ”Onze ouders kennen de locomotief nog, en wij gaan misschien tijdreizen. Er is zoveel innovatie.” Voor haar is dit hét moment om een netwerk van creatieven en techneuten te creëren die nadenken over hoe Arnhem de komende 10 jaar de virtuele wereld op een positieve manier kan belichten. Etalages die tot leven komen, kunstwerken en tentoonstellingen die virtueel plaatsvinden, “We kunnen de tools inzetten om te laten zien dat Arnhem een kunst-, design- en fashionstad is. Met AI en AR kan nu al van alles, maar in Arnhem gebeurt er op dat gebied nog relatief weinig spannends. En het biedt ook kans voor een stukje bewustwording. Het zou prachtig zijn om in deze fase alle bewoners te betrekken bij de ontwikkelingen en hen te laten zien dat de virtuele wereld al realiteit is – en dat er ook mooie dingen uit voort kunnen komen.”
Als ontwerper denkt ze ook na over de gevolgen van dergelijke technieken op haar vak en haar stad. Hoewel er zeker negatieve scenario’s te bedenken zijn, blijft ze optimistisch. “Met alles kun je twee kanten op, maar ik kies voor het positieve. Laten we technologie voor ons laten werken, nieuwsgierig blijven, ermee aan de slag gaan en er in Arnhem iets moois van maken!”
Heb je ook een initiatief op het gebied van kunst of cultuur en zoek je ondersteuning om dit te realiseren? Lees dan eens ons artikel: ‘Hulp bij jouw culturele initiatief‘.