Er worden in Arnhem uiteenlopende wijkactieplannen en buurtinitiatieven door inwoners georganiseerd. Zo ook op 20 juni, 2018, toen diverse Arnhemse burgers bijeen kwamen om hun ervaring te delen. Samen besproken ze de talloze lessen die ze uit alle plannen en initiatieven hebben getrokken! Dit gesprek heeft geleid tot de volgende elf overkoepelende lessen en ervaringen met burgerinitiatieven.
1. Neem zelf initiatief.
Om je buurtgenoten beter te leren kennen moet je elkaar regelmatig te spreken. Maar als je blijft wachten tot iemand naar jou toe komt, kan het lang duren voor je in gesprek raakt. Neem daarom initiatief en zet die eerste stap!
2. Waardeer elkaar.
Jij zult niet de enige zijn die waardering nodig heeft, want iedereen heeft hier in bepaalde mate behoefte aan. Wanneer je elkaar waardering toont, resulteert dit vaak in motivatie. Laat dat nu precies zijn wat een succesvol initiatief nodig heeft: gemotiveerde burgers!
3. Focus op de wijkgemeenschap als individueel geheel.
Een belangrijk aspect van burgerinitiatieven is ‘community vorming’. Je wilt graag dat iedereen in de wijkgemeenschap zich betrokken voelt en dat krijg je door een inclusieve samenleving te creëren. Probeer hierom niet exclusief de aandacht te richten op deelgroepen. Dat kan zorgen voor verdeeldheid, en dat is precies wat je niet wilt!
4. Streef naar optimale invloed, niet naar beslisrecht.
Tevreden burgers zijn blije burgers. Leg daarom de focus niet op invloed hebben of krijgen, maar op samenwerking. Van participatie naar partnerschap! Neem bijvoorbeeld een kijkje naar de communicatie onderling en naar buiten toe! Als er iets essentieel is voor een soepele samenwerking, is het dat wel. 😉
5. Gebruik sleutelfiguren.
Sleutelfiguren zijn essentieel in het ontstaan en voortzetten van burgerinitiatieven. Het is dus onverstandig om aan hen voorbij te gaan.
6. Houd rekening met de specifieke eigenschappen van de wijk
Op het gebied van inkomen, opleiding, afkomst en leeftijd zijn er logischerwijs veel verschillen tussen onze Arnhemse wijken. Ook qua omvang is geen enkele wijk hetzelfde. Het is daarom raadzaam om deze verschillen te accepteren en te benadrukken.
7. Verspreid de georganiseerde activiteiten over de week
Op deze manier maakt het niet uit of men al dan niet werkt. Iedereen kan – op een moment dat voor hen uitkomt – meedoen.
8. Hou als wijk of buurt zoveel mogelijk je eigen broek op
Binnen een wijk of buurt ligt een schat aan kennis en ervaring opgeslagen. Stel daarom vragen eerst aan elkaar. Bij de uitvoering van een initiatief kan men ook ondersteuning bij elkaar zoeken. Bovendien hoef je dan niet meteen aan te kloppen bij de gemeente. Hiermee behouden de burgers onder andere hun zelfregie en zelfredzaamheid.
9. Creëer een ombudsfunctie voor burgerinitiatieven
Effen de weg voor burgers om hun initiatief van onderaf vorm te geven. Maak daarvan een beleidsspeerpunt. Het SharedServiceCenter, ‘Wijksgewijs’ en ook onze eigen Stadskrachtarnhem.nl zijn daarvoor mooie Arnhemse initiatieven. Een ombudsman/vrouw kan hierin een belangrijke bijdrage leveren.
10. Bundel alle krachten van burgers
Middels een representatief platform zouden alle gezamenlijke belangen – richting de gemeente – behartigd kunnen worden.
11. Vier successen
Waar het belangrijk is om te leren van dingen die zijn misgegaan, daar is het tevens belangrijk om successen gezamenlijk te vieren. Dat laatste heeft een positieve invloed op het groepsgevoel!
De bovengenoemde 11 tips komen uit dit rapport en deze presentatie van het BurgerServiceLab Arnhem en Zorgbelang Inclusief. Deze twee organisaties hebben de handen ineen geslagen en zes Arnhemse wijken geëvalueerd. In een bijeenkomst die daarop volgde, hebben diverse Arnhemse burgers gepraat over de evaluaties. Dit gesprek leidde tot de 11 tips.
Deze blog is geschreven door Mirta (Stadskrachtarnhem.nl) en aangevuld door Engelien Zomer (bewoner Holthuizen en betrokken bij de evaluaties).
Kom je er niet uit?
Geen paniek. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!
Stadskracht is er voor burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties en ondersteunt, deelt kennis en verbindt. We staan naast je en gaan samen met jou op weg. We weten wat er in Arnhem mogelijk is en hoe het werkt. We helpen je verder en laten niet los tot het is opgelost.
Wil je meer weten over de mensen achter Stadskracht Arnhem, wat we doen en wat we voor je kunnen betekenen? Bekijk de pagina ‘Over ons’.
Regelmatig een dosis inspiratie en informatie in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!