Hulp bij jouw culturele initiatief

Wil je een cultureel initiatief in Arnhem opzetten waarbij je wel wat ondersteuning kunt gebruiken dan zijn er een aantal organisaties die je daarbij van dienst kunnen zijn. Hieronder zetten we de verschillende mogelijkheden voor hulp bij jouw culturele initiatief voor je op een rij.

Gemeente Arnhem

In aansluiting op het landelijke cultuurbeleid, dat telkens voor een periode van vier jaar wordt vastgesteld, wordt per jaar de Arnhemse cultuurnota opgesteld. Voor 2021 is daarin het uitgangspunt om meer mensen in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Dit om cultuurparticipatie vergroten en om het culturele aanbod in Arnhem verder te ontwikkelen en vernieuwen. De uitgebreide plannen lees je in de cultuurnota STROOMversnelling.

Cultuurmakelaars

Vanuit Rozet Arnhem zijn acht Cultuurmakelaars actief. In ieder Arnhems gebied waarover een Team Leefomgeving zich ontfermt, werkt ook een Cultuurmakelaar. Altijd samenwerkend met partners in de wijken, faciliteren zij Arnhemmers bij het tot stand brengen van culturele initiatieven die hun eigen leefklimaat verbeteren.

Heb je een cultureel wijkinitiatief, dan kun je voor diverse zaken ondersteuning krijgen van de Cultuurmakelaars. Ze hebben een brede kennis over de lokale infrastructuur, het aanvragen van subsidie, het faciliteren van activiteiten, communicatie en PR. Ze werken als kansenbieder, coach en verbinder van taal, kunst en erfgoed, om wijkinitiatieven een stapje verder te brengen.

CultuurAcademy

CultuurAcademy is een regionaal cultuurplatform rond Arnhem en Nijmegen; de plek waar kennis en expertise in het culturele veld wordt gedeeld. Het platform richt zich voornamelijk op professionele kunstenaars en ondersteunt en verbindt door het delen van kennis over de beroepspraktijk. Zo zijn er informatiebijeenkomsten over verschillende subsidies, kun je je aanmelden voor spreekuren of cursussen rondom o.a. fondsenwerving, en is er op de site een overzicht van alle culturele subsidiedeadlines te vinden.

Cultuur Oost

Cultuur Oost is een Gelderse adviesorganisatie die vanuit de Provincie Gelderland samen met kunst- en cultuurmakers en beslissers helpt bij het bedenken van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Ze zetten zich actief in voor de thema’s cultuureducatie, cultuurparticipatie en talentontwikkeling en bouwen daarmee aan een sterke culturele infrastructuur in Gelderland. Heb je een cultureel initiatief, dan kun je bij Cultuur Oost o.a. terecht voor coaching en advies. Middels het CultuurCollege verzorgen ze landelijke opleidingen en trainingen voor iedereen die met kunst en cultuur aan de slag wil. Via de website kun je je vragen direct aan een van de teamleden voorleggen.

Cultuurregio025

Cultuurregio025 is een cultuurnetwerk met als doel om met elkaar een sterke culturele sector in de regio te realiseren. Ze doen dat over de gehele breedte vanuit de missie ‘Cultuur is van iedereen’: van schouwburg tot amateurgroep, van cultuureducatie tot de plaatselijke fanfare. Het richt zich op regionale initiatieven, dus die ook buiten Arnhem plaatsvinden. Brede thema’s als inclusie, corona, stress, leiderschap, bereiken van doelgroepen, auteursrecht etc. worden aangekaart om elkaar te inspireren, kennis te delen, en organisaties en initiatieven met elkaar te verbinden. Cultuurregio025 ontwikkelt een website (najaar 2021) waarin vraag & aanbod bij elkaar wordt gebracht.

Ideeënmakelaars, Praktische Zaken en Adviesbrigade

En last but nog least: weet je niet waar je het beste terecht kunt met jouw culturele plannen, of heb je een andere vraag over jouw initiatief of organisatie? Je kunt altijd even contact opnemen met een van onze adviseurs. Dan onderzoeken we graag hoe we je verder kunnen helpen.

Welke culturele initiatieven zijn er al?

En laat het ons natuurlijk meteen weten als we jouw initiatief hier ook kunnen vermelden!

Subsidies

Ben je op zoek naar subsidie voor jouw culturele initiatief of organisatie? Dan verwijzen we je graag naar het artikel over fondsen en subsidies waar we alvast enkele mogelijkheden voor je in kaart hebben gebracht.

Heb je nog een tip?

Mist er een organisatie of initiatief in deze lijst? Vertel het ons!

Kom je er niet uit?

Geen paniek. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Stadskracht is er voor burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties en ondersteunt, deelt kennis en verbindt. We staan naast je en gaan samen met jou op weg. We weten wat er in Arnhem mogelijk is en hoe het werkt. We helpen je verder en laten niet los tot het is opgelost.

Wil je meer weten over de mensen achter Stadskracht Arnhem, wat we doen en wat we voor je kunnen betekenen? Bekijk de pagina ‘Over ons’.

Regelmatig een dosis inspiratie en informatie in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

1 gedachte over “Hulp bij jouw culturele initiatief”

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven