Cursussen Voor Vrijwilligers! – Praktische Vrijwilligers Gids

Wil je net dat ietsje meer bieden aan je vrijwilligers? Ben je op zoek naar een manier om jouw organisatie te onderscheiden van de rest? Overweeg dan om je vrijwilligers een training of cursus aan te bieden! Lees deze blog om te leren over de verschillende opties hierin!

Cursussen en trainingen

Het is belangrijk voor je organisatie dat jouw vrijwilligers gemotiveerd en loyaal zijn. Vrijwilligers kunnen tegenwoordig veel makkelijker kiezen tussen verschilldende soorten vrijwilligerswerk. Dit is omdat het aanbod van vrijwilligerswerk groter is dan er vrijwilligers zijn. Vandaar dat je als organisatie mogelijk net dat kleine stapje extra wilt nemen om jezelf te laten uitblinken.

Dat kun je doen door je vrijwilligers cursussen en trainingen aan te bieden!

Vrijwel iedere vrijwilliger heeft van tijd tot tijd wel eens behoefte aan het opdoen van nieuwe kennis of het uitwisselen van ervaringen. De optie om vaardigheden in hun werkgebied te ontwikkelen is daarom voor veel van hen erg aantrekkelijk en belangrijk!

cursussen vrijwilligers gids
Foto door Priscilla Du Preez via Unsplash

Cursussen en trainingen zijn een goede manier om je vrijwilligers te ondersteunen en te motiveren. Je vrijwilliger blijft zich dan ontwikkelen en kan tegelijkertijd meer betekenen voor jouw initiatief. Een win-win dus. Maar wat wordt er al georganiseerd?

In Arnhem zijn er enkele organisaties die hierop inspelen. Zij bieden uiteenlopende cursussen en workshops aan. Soms zijn deze gratis, en soms zitten er kosten aan verbonden. Dit verschilt per organisatie en soms zelfs per cursus. Hieronder hebben we voor jou een aantal van deze organisaties op een rijtje gezet!

Volare

Volare, vrijwilligers, training, cursus, cursussen, gids

Volare is een onderdeel van de Vrijwilligerscentrale. Zij richt zich op het ontwikkelen en verzorgen van korte trainingen en workshops, maar ook thema-bijeenkomsten en lezingen. Het doel van Volare: Arnhemse vrijwilligers de mogelijkheid bieden om zich te ontwikkelen en hen hierbij te ondersteunen.

Op hun website verschijnt een aantal keren per jaar een nieuw en gevarieerd aanbod van trainingen, workshops en themabijeenkomsten. Dit aanbod is gratis voor Arnhemse vrijwilligers of vrijwilligers die in Arnhem vrijwilligerswerk doen.

Bekijk hier hun huidige aanbod.

Ook verzorgt Volare het hele jaar door maatwerktrainingen op aanvraag. Samen brengen ze jouw wensen in kaart, en vervolgens doen ze een passend voorstel. Hier zitten echter wel kosten aan verbonden.

Kijk voor meer informatie over maatwerktrainingen op https://www.vrijwilligerscentralearnhem.nl/trainingen-volare/maatwerk

Wat ook een handige optie is, is de online leeromgeving van Volare. Op hun E-Learning pagina hebben ze verschillende workshops bij elkaar gezocht die gratis en vanuit huis gedaan kunnen worden. Deze vind je hier: https://www.vrijwilligerscentralearnhem.nl/trainingen-volare/e-learning

KNHM

KNHM vrijwilligers, training, cursus, cursussen, gids

Bij KNHM ondersteunen ze mensen die hun leefomgeving mooier en socialer willen maken. Ze inspireren, bieden advies, en verbinden maatschappelijke initiatieven zodat deze sneller van de grond komen en groeien. Met landelijk meer dan 400 adviseurs beschikken ze over een sterk en divers netwerk dat klaarstaat om te helpen!

Op hun website staan inmiddels veel van de gratis workshops online aangeboden. Daarnaast geven ze ook fysieke trainingen en bijeenkomsten.

De cursussen en trainingen gaan over een breed aantal onderwerpen zoals het pitchen van een idee of het maken van een filmpje voor een website. Maar ook over financiƫle administratie of rechtsvormen en organisaties worden er workshops aangeboden!

Kortom: er valt veel bij KNHM te leren.

Kijk voor hun actuele aanbod op knhm.nl/workshops/

Spectrum

Spectrum, vrijwilligers, training, cursus, cursussen, gids

Spectrum is een adviesbureau dat zich inzet om inwoners, gemeentes, en organisaties te helpen met elkaar te communiceren.

Vaak gebeurt het dat deze drie groepen heel erg vanuit hun eigen belevingswereld denken. Daardoor komt het vaak voor dat ze elkaar niet goed verstaan. Spectrum helpt hen door deze werelden samen te brengen en zo hun verschillen te overbruggen.

Ook is Spectrum partner in de Leefbaarheidsalliantie Gelderland. Dit houdt in dat ze, in opdracht van de provincie, initiatieven van bewoners ondersteunen als deze de leefbaarheid van hun wijk of dorp ten goede komen.

Ze bieden verschillende trainingen en workshops aan. Bij sommige hiervan staat dat ze ook inhouse of online gegeven kunnen worden.

De workshops en trainingen zijn onder andere gericht op communicatie, sociale veiligheid, en creativiteit. Kijk voor het volledige en actuele aanbod op hun website: spectrumelan.nl/onze-diensten/trainingen-en-workshops

Humanitas

Humanitas, vrijwilligers, training, cursus, cursussen, gids

Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie met als doelstelling mensen op eigen kracht hun situatie te veranderen. Hierin bieden zij gratis op verschillende manieren ondersteuning.

Ze helpen bijvoorbeeld mensen die te maken hebben met eenzaamheid of verlies, ouders die moeite hebben in het opvoeden van hun kinderen, of gedetineerden die na hun gevangenschap weer stappen gaan zetten in de maatschappij.

In het 75-jarig bestaan van de organisatie heeft Humanitas ontzettend veel kennis en ervaringen verzameld. Op hun website is de Humanitas Academie te vinden, een openbare online leeromgeving waar verschillende trainingen op staan. Je treft daar onder andere de volgende 6 cursussen aan:

Kijk voor het actuele aanbod van online trainingen van Humanitas op www.humanitas.nl/over-ons/trainingen-voor-vrijwilligers/. Mocht je daarnaast nog vragen hebben over de trainingen? Dan kun je hen gemakkelijk bereiken via dit mailadres: humanitasacademie@humanitas.nl.

https://www.spectrumelan.nl/diensten/trainingen-en-workshops

Kortom, het volgen van cursussen en trainingen draagt bij aan het werkplezier, de motivatie en de persoonlijke ontwikkeling van vrijwilligers, Ć©n aan de kwaliteit van het vrijwilligerswerk in het algemeen!

Werken met vrijwilligers

Meer weten over het werken met vrijwilligers? Misschien heb je iets aan onze praktische gids voor het werken met vrijwilligers! Daarnaast hebben we een aparte categorie voor alle artikelen die te maken hebben met vrijwilligers. šŸ˜‰

Deze blog is onderdeel van een serie over vrijwilligers en is tot stand gekomen in samenwerking met Karin Huibers-van Leusen van de Ideeƫnmakelaars en Alex Smits, Hanneke Schweizer en Sanne van der Werff van de Vrijwilligerscentrale. Hier vind je meer blogs over vrijwilligers

Kom je er niet uit?

Geen paniek. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Stadskracht is er voor burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties en ondersteunt, deelt kennis en verbindt. We staan naast je en gaan samen met jou op weg. We weten wat er in Arnhem mogelijk is en hoe het werkt. We helpen je verder en laten niet los tot het is opgelost.

Wil je meer weten over de mensen achter Stadskracht Arnhem, wat we doen en wat we voor je kunnen betekenen? Bekijk de pagina ‘Over ons’.

Regelmatig een dosis inspiratie en informatie in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven