Een praktische gids voor het werken met vrijwilligers!

Ben je op zoek naar informatie over het werken met vrijwilligers? Dan ben je hier aan het juiste adres. Op deze pagina vind je allerlei tips en aandachtspuntjes waardoor jij in een mum van tijd precies weet wat je moet doen!

Heb je te veel taken en te weinig handen om jouw initiatief echt te laten schijnen? Heb je al eens overwogen om met vrijwilligers te werken maar voelt het als een te grote stap, of weet je niet waar je moet beginnen? Dan is deze gids je op het lijf geschreven!

What’s in it for me?

Maar om even bij het begin te beginnen: waarom zou je met vrijwilligers willen werken? Is het de tijd en moeite waard? Als het je vooral gaat om onbetaalde arbeid, dan is het misschien verstandig om nog eens goed over je eigen motivatie na te denken. Vrijwilligers zijn, net als betaalde werknemers, ieder een individu met eigen wensen en verlangens.

wat levert mij het op illustratie

Ook is het aanbod voor vrijwilligers groter dan het aantal vrijwilligers zelf! Je moet jouw initiatief aantrekkelijk voor hen maken. Denk daarom na over waarom mensen vrijwilligerswerk gaan doen:

  • Nieuwe competenties leren!
  • Met anderen in contact komen én helpen!
  • Ontdekken wat ze graag doen!
  • Zich actief kunnen inzetten!
  • Een mooie toevoeging aan hun CV!
  • En wie weet houden ze er nog een betaalde baan aan over ook…!

Dat aantrekkelijk maken houdt niet op na een succesvolle eerste kennismaking. Het is minstens zo belangrijk dat je ook daarna zorgt voor een stimulerende werkomgeving en de vrijwilligers blijft motiveren wanneer ze eenmaal aan de slag gaan! ✨

Je mag vrijwilligers ook een vergoeding betalen voor hun werk. Deze vrijwilligersvergoeding mag in 2021 maximaal € 180 (2020: € 170) per maand en € 1.800 (2020: € 1.700) per jaar zijn. Meer weten hierover? Kijk dan hier op de website van de belastingdienst!

Stap 1: Vind die vrijwilligers!

Vele wegen leiden naar Rome, en zo ook naar vrijwilligers!

Eén daarvan is een vrijwilligersvacature plaatsen op de Vrijwilligers Centrale Arnhem, een website die hier speciaal voor bedoeld is. Het werkt in principe net zoals bijvoorbeeld de Nationale Vacaturebank of Indeed: je plaatst een vacature en vrijwilligers kunnen daar vervolgens op reageren. Maar er zijn meer opties!

vind die vrijwilligers illustratie

Overweeg eens of jouw initiatief Activerend Werkplekken kan aanbieden. Je raakt op die manier net een andere ingang tot vrijwilligerswerk dan via de Vrijwilligers Centrale en vergroot zo je kansen om de juiste persoon te vinden! Ook kun je dan een vergoeding vanuit de gemeente krijgen voor de tijd die je kwijt bent aan het Activerend Werk-gedeelte.

Lees hoe het precies zit met Activerend Werk en vrijwilligers!

Een andere mogelijkheid is om mee te doen met de grootste vrijwilligersactie van Nederland, NLdoet. Deze actie wordt ieder jaar in maart georganiseerd door het Oranje Fonds met als doel vrijwilligers in het zonnetje zetten en meer mensen stimuleren vrijwilligerswerk te doen! Wie weet past jouw klus daar perfect tussen. 😉

Stap 2: Zelfpromotie 📰

Voor veel mensen klinkt dit als een vies woord: ‘zelfpromotie’. Maar dat is het absoluut niet!

Er zit een wereld van verschil tussen je eigen initiatief promoten en op iedere Facebook of Instagram post een comment achter laten met het verzoek om jou te volgen. (Hint: dat tweede is dus wat je niet moet doen en wat mensen als erg vervelend ervaren. 😬)

Als je bang bent dat promotie en jezelf aan iedereen opdringen hetzelfde is, dan geen nood: effectieve zelfpromotie creëren valt te leren!

zelfpromotie illustratie

Het is ontzettend belangrijk voor een succesvol initiatief om anderen op de hoogte te stellen van wat jij nou precies aan het doen bent. Hoe moeten ze er anders achter komen? Zorg dus dat je vindbaar bent! Naast dat het ‘gewoon’ goed is om dat te zijn werkt het ook in je voordeel als je wilt werken met vrijwilligers.

Als je een beetje op de hoogte bent van wat er actueel rondgaat op social media kun je daar zeker ook op inspelen!

stap 3: tijd om te leren!

Een manier om jezelf te onderscheiden van andere initiatieven die op zoek zijn naar vrijwilligers, is door cursussen aan te bieden! Eerder noemde we al hoe belangrijk het is om je te verplaatsen in het brein van de vrijwilliger, en wat het is dat zij hopen te vinden bij een vrijwilligerswerkplaats. Een van die dingen is nieuwe competenties leren! Cursussen volgen is een ontzettend handige manier om dat te doen.

tijd om te leren

Maar nieuwe dingen leren is natuurlijk niet alleen voor vrijwilligers. Je kunt ook trainingen volgen en bijgeschoold worden om beter met vrijwilligers te kunnen omgaan! Bij Vrijwilligers Aan Zet bieden ze zowel voor vrijwilligers als werkgevers en overige werknemers cursussen aan! Denk hierbij aan dingen als een motivatietraining zodat jij ook de nodige handvatten onder de knie krijgt en zo meer te bieden hebt. 💪

Stap 4: wees voorbereid!

Maar even buiten hoe fantastisch het kan zijn om met vrijwilligers te werken: zorg dat je voorbereid bent als je van plan bent te werken met vrijwilligers!

Denk hierbij aan het maken van afspraken. Denk na over de mogelijke risico’s. Zorg dat je weet wie er in welk geval aansprakelijk is mocht er iets mis gaan! Zoals altijd wordt gezegd zit het ongeluk in een klein hoekje.

wees voorbereid illustratie

Heb je vragen over verzekeringen en waar je dan wellicht rekening mee moet houden? Kijk dan eens bij Glasz Assurantiën!

Als adviseurs in de regio Arnhem hebben zij veel ervaring met vrijwilligers en verzekeringen. Daarom weten zij ook precies wat je van een bepaalde verzekering kunt verwachten! Voor vragen kun je geheel vrijblijvend contact met hen opnemen.

Zijn er nog vragen?

Heb jij nog een tip of goed idee? Laat het ons weten in de comments!

Kom je er niet uit?

Geen paniek. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Stadskracht is er voor burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties en ondersteunt, deelt kennis en verbindt. We staan naast je en gaan samen met jou op weg. We weten wat er in Arnhem mogelijk is en hoe het werkt. We helpen je verder en laten niet los tot het is opgelost.

Wil je meer weten over de mensen achter Stadskracht Arnhem, wat we doen en wat we voor je kunnen betekenen? Bekijk de pagina ‘Over ons’.

Regelmatig een dosis inspiratie en informatie in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven