Hoe Motiveer Je Vrijwilligers? – Praktische Vrijwilligers Gids

Kom je regelmatig handen tekort om alles uit je initiatief te kunnen halen? Dan is het aannemen van vrijwilligers misschien een oplossing.

Dat klinkt makkelijker dan dat het is, vooral omdat de vraag naar vrijwilligers groter is dan het aanbod.

Het is belangrijker om te zorgen dat het een goede match is. Vanwege de grote vraag naar vrijwilligers moet jij jezelf ook goed verkopen – en dat kun je doen door bijvoorbeeld te weten wat vrijwilligers motiveert.

Maar waar moet je aan denken voordat je gaat werken met vrijwilligers? Hoe kun je vrijwilligers motiveren? Lees deze blog en kom erachter!

Wel of niet vrijwilligers aannemen?

Wanneer je je nog aan het oriënteren bent of je überhaupt met vrijwilligers wilt werken is het handig om te weten waarmee je rekening moet houden.

Het is belangrijk dat er een goede basis is voor vrijwilligers. Dat ze gewaardeerd worden als onderdeel van het team. Nog te vaak wordt er over vrijwilligers gesproken alsof ze op elke straathoek te krijgen zijn, maar dat is niet zo! Dat is ook niet het gevoel dat een vrijwilliger hoort te hebben bij een organisatie.

Behandel je vrijwilligers zoals je je betaalde personeelsleden behandelt. Zie hen als gelijkwaardig. Probeer hiermee te voorkomen dat jouw vrijwilligers een soort van ‘eilandje in het totaal’ worden.

Zijn er bijvoorbeeld dingen als (online) teamsuitjes of activiteiten? Dan is het zeker een idee om de vrijwilligers hierin te betrekken en ook uit te nodigen. Teambuilding spellen en opdrachten zijn immers goed voor het hele team, dus ook de vrijwilligers!

puzzelstukjes illustratie
Foto door Hans-Peter Gauster via Unsplash

Natuurlijk zal niet iedereen zitten springen om digitaal avondje teambuilden, maar leg de uitnodiging bij hen neer. Buitengesloten worden van bepaalde evenementen is vele malen pijnlijker en vervelender dan wanneer iemand zelf kan aangeven wel of niet mee te willen doen.

Hoe kun je vrijwilligers motiveren?

Vrijwilligers hebben vaak een andere motivatie om te werken dan betaald personeel. Daar moet je rekening mee houden.

Sommigen willen ervaringen, vaardigheden en contacten opdoen. Zo kunnen zij hun (toekomstige) carrière op de arbeidsmarkt bevorderen. Anderen willen hun normen en waarden uitdragen via vrijwilligerswerk.

Daarnaast is er een grote groep mensen die vrijwilligerswerk doet puur om te leren. Zo zijn er diverse andere motivaties op te noemen. Wees je als organisatie bewust van al deze mogelijke motivaties en speel hier op in.

hoe motiveer je vrijwilligers
Foto door Hannah Busing via Unsplash

Kortom, zorg letterlijk en figuurlijk voor voldoende ruimte voor vrijwilligers die je aanneemt. Daarbij is het allerbelangrijkste dat je je vrijwilligers kent en geïnteresseerd bent in hen!

Werken met vrijwilligers

Meer weten over het werken met vrijwilligers? Misschien heb je iets aan onze praktische gids voor het werken met vrijwilligers! Daarnaast hebben we een aparte categorie voor alle artikelen die te maken hebben met vrijwilligers. 😉

Kom je er niet uit?

Geen paniek. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Stadskracht is er voor burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties en ondersteunt, deelt kennis en verbindt. We staan naast je en gaan samen met jou op weg. We weten wat er in Arnhem mogelijk is en hoe het werkt. We helpen je verder en laten niet los tot het is opgelost.

Wil je meer weten over de mensen achter Stadskracht Arnhem, wat we doen en wat we voor je kunnen betekenen? Bekijk de pagina ‘Over ons’.

Regelmatig een dosis inspiratie en informatie in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Deze blog is onderdeel van een serie over vrijwilligers en is tot stand gekomen in samenwerking met Karin Huibers-van Leusen van de Ideeënmakelaars en Alex Smits, Hanneke Schweizer en Sanne van der Werff van de Vrijwilligerscentrale. Hier vind je meer blogs over vrijwilligers.

foto door Greg Rakozy

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven