Kijken Naar Trends! – Praktische Vrijwilligers Gids

Het vinden van vrijwilligers voor jouw initiatief kan behoorlijk ingewikkeld zijn! Vaak is de vraag naar vrijwilligers groter dan het aanbod, en hoe kun je er dan voor zorgen dat mensen voor jouw initiatief kiezen? Wat zijn de trends bij vrijwilligers, en hoe kun je daar het beste op inspelen?

Wil je jouw initiatief laten uitblinken in de grote massa? Benieuwd naar hoe je dat het beste kunt aanpakken? Lees dan deze blog en kom erachter!

Er lijkt een soort schaarste te ontstaan in de vrijwilligersmarkt. De vraag naar vrijwilligers wordt steeds groter, terwijl het aanbod nagenoeg gelijk blijft of zelfs kleiner wordt. Dit zorgt er mede voor dat je als organisatie moet concureren met andere organisaties die ook op zoek zijn naar vrijwilligers.

De trend is dat vrijwilligers op dit moment kunnen kiezen uit veel verschillende plekken en werkzaamheden. Ze ‘shoppen’ daarom meer dan eerder het geval was, en zo kan het goed zijn dat ze aan jouw initiatief voorbij gaan. “Wat levert het mij op?” is een vraag die Arnhemmers zichzelf steeds vaker stellen wanneer ze op zoek gaan naar vrijwilligerswerk.

hoe vind je vrijwilligers voor je initiatief
Foto door Christina @ wocintechchat.com via Unsplash

Neem dit gegeven mee bij het schrijven van een vacature! Beschrijf niet alleen de werkzaamheden van de vrijwilligers, maar dus ook wat je als initatief of organisatie hen te bieden hebt.

Zorg daarnaast dat je online vindbaar én zichtbaar bent! Het zal niet zo vaak voor komen dat een vrijwilliger jouw vacature tegen komt en meteen besluit dat jouw initiatief helemaal hun ding is. Meestal doen mensen toch nog wat research vooraf, en daar komt social media bij kijken.

SOCIAL MEDIA EN VRIJWILLIGERS

Het online landschap van social media verandert constant. Wat een jaar geleden nog hip was kan nu écht niet meer, en wat eerder nog zo goed werkte levert vandaag nauwelijks resultaat! Hoe zorg je er dan voor dat je up to date blijft met de laatste trends?

Op nov.nl heeft Heleen van Egmond een artikel geschreven over hoe je op onbewust gedrag kunt inspelen om zo vrijwilligers te werven via social media. Zij heeft het onderandere over ezelsbruggetjes en denkfouten. Deze kun je goed inzetten op de social media pagina’s van jouw initiatief!

social media en vrijwilligers
Foto door Merakist via Unsplash

In dit geval zijn de ezelsbruggetjes en denkfouten gebaseerd op heel menselijk gedrag; dingen die veel van ons doen. Daarom zijn deze tips nog steeds goed toepasbaar, ondanks dat het artikel al een aantal jaar oud is!

Maar de trends op social media zijn niet de enige trends die handig zijn om te volgen onder de vrijwilligers. Je kunt namelijk ook veel leren door het aflezen van de trends onder de vrijwilligers zelf. Waar zijn zij nou precies vandaag de dag mee bezig? Wat vinden zij belangrijk?

Trendrapport

Als je hier achter wilt komen kun je dat lezen in het Trendrapport! Dit jaarlijkse rapport kun je gratis downloaden via de website van NLvoorelkaar.

Zo zijn er in het afgelopen jaar veel dingen drastisch veranderd vanwege de coronacrisis. Dit is ook terug te vinden in de trends die vrijwilligers volgen. Er zijn veel Nederlanders die zich eenzaam voelen nu dat het sociale contact zo anders is geworden.

Meer vrijwilligers willen zich inzetten voor eenzame mensen, maar ook een goed deel van de vrijwilligers geeft aan dat het belangrijk voor hen is om sociale contacten op te doen. Ook wordt flexibiliteit erg op prijs gesteld!

kijken naar trends, praktische vrijwilligers gids
Foto door Firmbee.com via Unsplash

Er is een boel om in de gaten te houden wanneer we het hebben over trends en vrijwilligers. Hopelijk kom je met deze informatie een goed eind op weg!

Werken met vrijwilligers

Meer weten over het werken met vrijwilligers? Misschien heb je iets aan onze praktische gids voor het werken met vrijwilligers! Daarnaast hebben we een aparte categorie voor alle artikelen die te maken hebben met vrijwilligers. 😉

Deze blog is onderdeel van een serie over vrijwilligers en is tot stand gekomen in samenwerking met Karin Huibers-van Leusen van de Ideeënmakelaars en Alex Smits, Hanneke Schweizer en Sanne van der Werff van de Vrijwilligerscentrale. Hier vind je meer blogs over vrijwilligers

Foto door Evan Dennis via Unsplash

Kom je er niet uit?

Geen paniek. Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Stadskracht is er voor burgerinitiatieven en vrijwilligersorganisaties en ondersteunt, deelt kennis en verbindt. We staan naast je en gaan samen met jou op weg. We weten wat er in Arnhem mogelijk is en hoe het werkt. We helpen je verder en laten niet los tot het is opgelost.

Wil je meer weten over de mensen achter Stadskracht Arnhem, wat we doen en wat we voor je kunnen betekenen? Bekijk de pagina ‘Over ons’.

Regelmatig een dosis inspiratie en informatie in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven