10-jarig bestaan AdviesBrigade in Arnhem

De AdviesBrigade zijn oud-bestuurders en professionals die hun kennis, ervaring en netwerk beschikbaar stellen voor het ondersteunen/coachen van besturen van vrijwilligersorganisaties. Zij doen dat vrijwillig, op onafhankelijke basis en zonder subsidie.

Op 20 oktober 2022 vierde de stichting AdviesBrigade haar 10-jarig bestaan. Dit werd samen gevierd met organisaties die de AdviesBrigade hebben bijgestaan of waarmee wordt samengewerkt. Totaal 40 personen hebben die dag met een Amerikaanse schoolbus drie locaties in Arnhem bezocht waar de AdviesBrigade ook nauw bij betrokken is.

Huis vóór de Wijk

De middag begon en eindigde in het Huis vóór de Wijk aan de Eimerssingel-Oost in Arnhem (Immerloo). Marcel de Haas gaf een bevlogen toelichting over het tot stand komen van het Huis vóór de Wijk en de recente ontwikkelingen. Dit mooi opgeknapte buurthuis werd bewonderd onder het genot van koffie en koek. De nadruk ligt op deelname en betrokkenheid van de wijkbewoners en het voldoen aan de behoeften in de wijk.

Stadslandbouw Mooieweg

De bus bracht iedereen vervolgens naar het terrein van Stadslandbouw aan de Mooieweg (Rijkerswoerd). Tom Konings gaf een inspirerende inleiding: In 2014 werd een voormalig kassencomplex met hulp van het Natuurcentrum Arnhem ‘ontgonnen’ en ingericht als moestuin. De gemeente Arnhem en de Dullertsstichting verstrekten financiële middelen en de AdviesBrigade ondersteunde bij het opzetten van de organisatie. Zo’n 100 vrijwilligers verbouwen er samen groenten, kruiden en klein fruit op biologische wijze. Minimaal de helft van de opbrengst wordt gedoneerd aan de Voedselbank Arnhem, de rest is bestemd voor de vrijwilligers. Een rondleiding toonde het prachtige complex met een grote diversiteit aan gewassen.

Stadskeuken

Voor de meesten was de Stadskeuken een onbekende parel. Pal naast de Walburgiskerk in huize Kohlmann aan de Beekstraat ligt een prachtig buurthuis midden in het centrum van Arnhem.
Loes van der Meulen nam iedereen mee in een enthousiast verhaal over de ontwikkelingen van de Stadskeuken en de gekozen opzet om in een huiskamersfeer eten en drinken te bieden tegen lage prijzen en andere activiteiten te ontplooien. Heel leuk was dat de genodigden haar ongevraagd gingen adviseren hoe dit buurthuis met meer uitstraling naar buiten zou kunnen treden.

Feestelijke afronding

Terug in het Huis vóór de Wijk werd de feestmiddag afgerond met heerlijke hapjes, verzorgd door de Stichting Multiculturele Vrouwen Arnhem. Dit was de eerste keer dat zij voor een zo groot gezelschap hapjes verzorgden. De buurthuizen Arnhem en stichting MaakLab kwamen nog met aparte dankwoorden aan de AdviesBrigade. Mooi was te zien hoe de genodigden gedurende de hele middag geanimeerd onderling hebben kennisgemaakt en ervaringen uitgewisseld.
Al met al een geslaagde middag, waarin weer eens werd bevestigd met hoeveel energie en enthousiasme vrijwilligersorganisaties in Arnhem zich inzetten voor de bewoners.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven