Soroptimisten verlichtten Arnhem oranje

Van 25 november tot en met 10 december waren vele gebouwen in Arnhem oranje verlicht. De Arnhemse Soroptimisten zorgden er voor dat onze stad dé gaststad was voor de campagne Orange the World.

Soroptimisten

Sinds 1900 verenigen vakvrouwen zich om zich in te zetten voor positieverbetering van vrouwen en kinderen over de hele wereld. Wereldwijd zijn er 80.000 Soroptimisten. Hun doelstelling? Geweld tegen vrouwen en meisjes elimineren, en deelname van vrouwen aan vredesoplossingen bevorderen.

In Arnhem bestaan de twee Soroptimisten clubs uit totaal 80 leden. Zij zijn vakvrouwen van allerlei beroepen, van rechters tot leraren en ondernemers en hebben goede netwerken. Daarvoor organiseren zij evenementen om sponsors te vinden voor lokale én internationale projecten. Deze zorgen er voor dat vrouwen en meiden het beter krijgen.

Lokaal kan de Soroptimistclub-Arnhem zich inzetten voor bijvoorbeeld het inrichten van een Jungle Book ruimte in het Bio Vakantieoord aan de Wekeromseweg. Internationaal dragen zij bijvoorbeeld bij aan ‘School for Justice’ in Nepal en India, ‘Afripads’ in Malawi, het doorbreken van kinderprostitutie in India. Allemaal projecten om de toekomst van meisjes in de wereld te verbeteren.

Orange the World

Zes jaar geleden hebben Soroptimist Internationaal, de vergelijkbare club Zonta Internationaal en  UN Women hun krachten gebundeld om de campagne Orange the World te lanceren: aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes!

Ondernemer Sebahat Yurdusen, lid van de Soroptimist club Arnhem, heeft alles in het werk gezet om Arnhem dé gaststad te laten zijn voor deze campagne. Jaarlijks vindt Orange the World plaats tussen 25 november – gebaseerd op de moord van de Mirabal-zusters in 1960, politieke activisten in de Dominicaanse Republiek – en 10 december – de Internationale Dag van de Rechten van de Mens.

Precies deze dagen waren enorm veel gebouwen in de stad bij het ondergaan van de zon oranje verlicht en voorzien van campagne vlaggen. Juist Arnhem stond stil bij het geweld wereldwijd tegen vrouwen en meisjes. Maar liefst 45% van de Nederlandse vrouwen en meisjes krijgt er in haar leven mee te maken.  

Ideeënmakelaars

Sebahat is met behulp van haar clubleden enorm druk geweest gebouweigenaren te motiveren, het te coördineren en te faciliteren. Orange the World werd hier op 25 november met een livestream afgetrapt door burgemeester Marcouch en minister Kaag. De periode #16DaysofAction was tevens gevuld met een aantal coronaproof activiteiten.

Ondertussen was er contact ontstaan met de Ideeënmakelaars Arnhem. Zij hielpen voornamelijk met bekendheid genereren voor de campagne in de wijken van Arnhem. Dit hebben ze gedaan door er in buurthuizen aandacht voor te vragen. ‘Dat had ik er zelf nooit bij kunnen doen!’ vertelt Sebahat. Zodoende heeft de campagne alle lagen van de stad bereikt.

Op zoek naar meer inspiratie?

Klik hier voor meer voorbeelden en inspirerende verhalen over initiatieven in en rondom Arnhem!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven